Close
Transports Ulf Jarnefjord på väg mot klimatriksdagen.
Close

På väg mot en hållbar miljö

Politik. Hur ska svenska transporter bli grönare? Och ändå med schysta villkor för dem som kör? Några svar kommer Transports Ulf Jarnefjord – och ytterligare runt 800 delegater på klimatriksdagen – att leverera denna helg.

Mottagare till de konkreta förslagen för en bättre klimatpolitik är partierna som röstats in i den vanliga riksdagen. Till klimatriksdagen är däremot alla välkomna att rösta fram rätt förslag. Utöver transporter handlar det om till exempel mat, utbildning och livsstil.

Ulf Jarnefjord, till vardags regionalt skyddsombud i Transports avdelning 3 i Göteborg, är en av delegaterna. Han håller också, tillsammans med Hans Kotzan från Kommunal, ett seminarium om facken som drivkraft i klimatarbetet.

Huvudbudskapet?

– Våra medlemmar är redan mitt uppe i omställningen. Transporter är en stor fråga när vi talar om en smartare klimatpolitik, säger han.

– Samtidigt är det viktigt att det sker på ett schyst och rättvist sätt.

Ulf Jarnefjord beskriver en hållbar framtid som består av tre lika viktiga delar: ekologisk hållbarhet (för världens överlevnad), ekonomisk hållbarhet (så att åkerier och andra företag klarar sig) och social hållbarhet (det vill säga schysta villkor för chaufförer och andra anställda). Grunden är FN:s mål att bromsa den globala uppvärmningen så att den inte överstiger två grader, helst stannar under 1,5 grader.

Själv är han lite av Transports spjutspets när det handlar om klimatmål och omställningen till ett hållbarare samhälle. Engagemanget startade med det internationella klimatmötet i Sydafrika 2011. Ulf Jarnefjord är också en av dem som tagit fram LO:s första klimatpolitiska rapport någonsin. Den kom i början av året.

– Jag är glad att vi kunde enas om en linje med de olika förbunden.

Rapporten fokuserar på fem områden. Ett är transportsektorn, som står för ungefär en tredjedel av de svenska klimatutsläppen.

– När det handlar om transporter behövs det många olika energibärare för att vi ska minska koldioxidutsläppen, säger Ulf Jarnefjord. Och jag tror att elektrifierade vägbanor är det bästa sättet. Det kan både den tunga trafiken och vanliga bilar använda sig av.

Hans slutsats är att staten behöver ta ett större ansvar för att bygga ut en hållbar infrastruktur.

Klimatriksdagen hålls på universitetet i Stockholm. Ett evenemang som arrangeras för andra gången.

Målet är att få upp klimatet på den politiska dagordningen inför höstens val. Alla som har anmält sig får rösta. De cirka 800 delegaterna kommer att stå bakom tolv motioner som klimatriksdagen skickar vidare till de vanliga riksdagspartierna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    8 maj, 2018

    Återigen en man som skjuter ifrån sig problemen, man börjar tröttna på tjatet om utsläppsnivån gällande transportsektorn. En taxibil drar lika mycket energi som tre normalvillor. Hur skall man då komma tillrätta med problemen. Första steget är renare bränslen baserat tex på naturgas, det ger mindre utsläpp förutsatt att processenergin inte blir för hög och att man kan hålla energivärdet på bränslet runt 10 kWh/liter. Vätgas kan man fetglömma då energivärdet är för lågt. Ja men naturgasen är fossil, förvisso, men nu handlar det om utsläppsnivåerna av föroreningar gällande trafiken. ett exempel, Uppsala bränner sopor för uppvärmning 1 kg sopor ger 3,5 kWh per kilo. Olja ger 13 kWh per kilo. Det innebär att du måste elda upp ca 4 ggr så mycket sopor för att få lika mycket energi som vad 1 kilo olja ger. Eftersom förbränning är oxidering så innebär det att 4 ggr mer gaser i form av CO2, NOx går upp i atmosfären om man eldar med sopor istället för olja. Här har vi problemet med biobränslen och bränslen med låga energivärden. El-drift har högre verkningsgrad än andra energislag för fordonsdrift. El kräver dock fruktansvärt mycket investeringar i infrastrukturen och det är tveksamt för Sveriges del om eldrift i större skala går att genomföra. Hybridbilar kan lösa luftkvaliteten i städerna. På totalen blir effekten dock liten. Vi har ännu ingen teknisk- praktisk lösning för alla fordonstyper idag. Man får leva med vissa föroreningar, det gäller dock att minska de totala utsläppen istället för att öka dem i ena änden för att försöka minska dem i andra änden.

Lästips:

Dimitrios Nikopoulos, styrelseordförande, Taxi Stockholm

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö. Foto: John Antonsson

”Det är fel på den svenska penningpolitiken”

Ekonomi. Först inflationskris med stigande räntor som följd. Nu lågkonjunktur och ökande arbetslöshet. Sverige går igenom tuffa tider. LO:s nya chefsekonom Torbjörn Hållö vill se en stat som satsar på att få hjulen att snurra och en svensk Riksbank som blir mer självständig gentemot Europeiska centralbanken.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.