På väg över filmduken

Road movies är en egen filmgenre som lånat drag från en rad andra områden, bland annat gangsterfilmer och västern. Rötterna kan spåras ända tillbaka till det 2 700 år gamla dramat Odysséen, där huvudpersonen irrar omkring i tio år innan han till slut hittar hem. När höstmörkret faller är det läge att huka i tv-soffan med road movie-klassiker som La strada, Wild at heart eller varför inte den hyllade finska filmen Lapland Odyssey.

Säg road movie och de flesta tänker antagligen på stora amerikanska bilar och landsvägar som löper spikrakt genom ett ödsligt, dammigt prärielandskap. Huvudpersonerna är inte sällan på jakt efter, eller på flykt undan, någon eller något. Eller möjligen undan sig själva.

Även om man räknar bort Odysseus och hans irrfärder är det åtskilliga filmtyckare som menar att den riktiga road movie-eran inleddes med en bok – Jack Kerouacs roman On the road från 1957 (På drift, på svenska).

I den ger sig två unga män, Sal och Dean, ut på en resa kors och tvärs genom USA. Färden kryddas med naturupplevelser, sex, droger och andligt sökande. I berättelsen ingår en rejäl dos kritik mot rådande konservativa familjeideal, inskränkthet och en gryende konsumtionskultur.

On the road glorifierar bilen inte bara som transportmedel, utan också som redskap för själslig förändring. Mellan fordon och förare finns en sorts mytisk samhörighet, inte olik den som gestaltas mellan ryttare och häst i cowboyfilmerna. Könsperspektivet är endimensionellt. Det är män som söker friheten längs vägarna. Kvinnorna dyker upp som distraherande element.

När filmmediet slår igenom på allvar visar sig vägen vara ett tacksamt tema. Själva resan hjälper till att driva handlingen framåt. Bilen, lastbilen, bussen, tåget eller rent av åkgräsklipparen (The Straight story, från 1999) erbjuder också goda möjligheter till läckra panoramabilder och rörlig kamera.

På road-filmernas historiska topplistor hittar man ofta Bonnie and Clyde, från 1967. Handlingen är nog välkänd för de flesta.  I slutscenen dör de våldsbenägna kriminella rymlingarna i en skottväxling med polisen.

Att de laglösa till slut går under är typiskt för de tidiga road-filmerna. Ett visst mått av rebelliskhet och uppror är okej, men i längden segrar samhället, kärnfamiljen och lagens tjänare – även om de ibland är ohyggligt brutala. Filmen Bonnie & Clyde bryter mot konventionen på en punkt. Den slår inte ner på Bonnies sexuella frigjordhet.

Ett par år senare, 1969, kom filmen som kanske mest av alla förknippas med road movies, Easy Rider. Två män, spelade av Peter Fonda och Dennis Hopper, gränslar i god cowboyanda var sin HD-motorcykel.

I genren är det vanligt med två polare som ger i väg på resa. Ofta två män. Man och kvinna förekommer också. Och då står normalt mannen för det mesta av aggressionen.

Undantag finns. Thelma & Louise fick stort genomslag när den lanserades 1991. Två kvinnor vill för en stund lämna vardag och trista förhållanden. Men när Thelma utsätts för ett våldtäktsförsök ingriper Louise och dödar förövaren. I brist på vittnen som kan förväntas backa upp dem, flyr kvinnorna. En vild biljakt börjar. En jakt som slutar med katastrof för duon.

Temat går sedan igen i den omdebatterade franska filmen Baise-moi, som kom år 2000. Två unga kvinnor försöker överleva i en Parisförort, präglad av droghandel, prostitution, gängbråk och systematiska övergrepp.

En av kvinnorna skjuter av misstag sin egen bror, efter en dispyt kring en tidigare våldtäkt. Hon stöter sedan ihop med den andra kvinnan och tillsammans ger de sig ut på en skoningslös hämnd-tripp. På barer och klubbar möter de män som gör närmanden. Ett antal får napp. För nästan alla slutar det med ond bråd död.

Polisen tar upp jakten och för kvinnorna blir det ödesdigert, precis som för föregångarna Thelma, Lousie, Bonnie och Clyde. Filmen innehåller många sexscener. Det, plus ovanligt rått våld, framkallade rop på censur.

I den första generationen road-filmer speglades inte sällan samhällets orättvisor och fattigdom. Det gäller exempelvis Fellinis mästerverk, La Strada, från 1954. En kringresande artist, Zampano, köper en ung flicka av en fattig familj. Artisten, en kraftkarl, drar runt med en ”husförsedd” trehjulig motorcykel. Zampano utnyttjar flickan under närmast slavliknande förhållanden. De möter en kringresande cirkus. Ett triangeldrama uppstår. Som slutar med dråp.

På 1970-talet kom den tyske regissören Wim Wenders in på arenan. Han skapade i rask takt tre road-filmer och kom att påverka hela genren. Den sista, Med tidens gång, kom 1976 och handlar om en kringresande biografmaskinist. En scen har etsat sig fast i mitt bakhuvud: Reparatören parkerar bilen och börjar en lång vandring över oändliga sanddyner. Plötsligt stannar han, drar ner byxorna och lägger en kabel i sanden.

Wenders första film heter Alice på halsen (1974). En lågmäld, luggsliten manlig reporter träffar ung mamma med nioårig dotter. Mamman drar, reportern får dottern på halsen och börjar sökandet efter anhöriga. Filmen räknas som en klassiker, men bilderna och det svartvita fotot är väl grovkornigt för att fungera i min tv-apparat.

Under 1980- och 1990-talet tonas samhällskritiken ner och road-genren influeras av bildexperimenterande, signerat regissörer som David Lynch och Quentin Tarantino. Naturlyriken får vika för närgångna vålds- och sexscener där blod och hjärnsubstans flödar.

Precis som i andra filmgenrer kommer förstås road movies som driver med sin egen genre. Så småningom letar sig samhällskritiken in igen, inte sällan speglad genom rollpersoner – både polis och skurkar – som är totalt cyniska och mentalt avtrubbade.

Svenska road-filmer, finns det sådana? Svaret är ja, fast det är få som letar sig in på de topplistor man hittar på internet. Den som hamnar högst är faktiskt Smultronstället, av Ingmar Bergman. Filmen spelades in för 55 år sedan och handlar om en gammal professor som under en bilresa till Lund ser tillbaka på sitt liv.

Lyckligtvis är road-genren så bred och så omfattande att det går att hitta filmer som borde tillfredsställa alla smakriktningar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.