Close
Efter upprepade stölder har NWT Direkt köpt in nya elcyklar med låsbara lådor för paket.
Close

Paketutbärning stoppades vid dödshot och stölder

Tidningsbud. Efter trakasserier, stölder och dödshot mot två tidningsbud i Mariestad slutade distributionsbolaget NWT Direkt att dela ut paket. Hur gick det sen?

Det var stökigt över lag i centrala Mariestad under våren, berättar distributionschef Malin Nordlund på NWT Direkt i Skaraborg. I april rapporterade Mariestads-Tidningen om ungdomar som förföljer och stjäl paket från cykelbuden. När två anställda utsattes för dödshot slutade företaget dela ut paket.

Företaget Bring tog över och kunderna fick i stället hämta ut sina varor hos ett paketombud. En lösning som också används när buden inte lyckas leverera paket på grund av exempelvis felaktig adress eller portkoder.

Oroligheterna ledde också till att den hårdast drabbade turen senarelades. Händelserna är ingen nyhet. ”Stöket” har pågått under ett par års tid. Inte varje vecka men med toppar under skolloven. Även andra grupper som exempelvis hemtjänstpersonal har drabbats, berättar Malin Nordlund.

– Men i sommar har det varit väldigt lugnt, så det verkar som om polisens insatser gett resultat. Vi har haft ett ganska nära samarbete med polisen, som också fått in anmälningar från andra drabbade. Det här är ett samhällsproblem.

Alla incidenter har polisanmälts och polisen har också varit med på personalmöten på NWT Direkt. Malin Nordlund upplever att samarbetet har förbättrats och att polisen agerat snabbare än tidigare.

– Det har varit väldigt skönt. Kanske har polisen ringat in de individer det handlar om, säger hon.

Under sensommaren började distributionsbolaget dela ut paket igen. För att öka säkerheten för både bud och kunder har företaget köpt in nya cyklar med låsbara metallådor för paketen.

Delar era bud ut apoteksvaror? Står i så fall namn och personnummer på läkemedlen, som en obehörig som packar upp paketen kan se?

– Jag vet inte hur det ser ut. Men så fort du har namn och adress på en mottagare så handlar det ju om GDPR. Det behöver inte vara personnummer för att vara intrång på den personliga integriteten. Fast namn och adress finns ju i och för sig på nätet.

Malin Nordlund vet inte vad paketen innehåller, men pressansvariga Gabriella Ohlzon på Apotek Hjärtat (Icagruppen) bekräftar att samtliga receptbelagda mediciner går att beställa via e-handeln.

”För narkotikaklassade läkemedel finns det särskilda bestämmelser vad gäller både transporter och utlämning till kund. För Apotek Hjärtat innebär det att vi inte lämnar ut narkotikaklassade läkemedel utan legitimationskontroll, skriver hon i ett mejl.

Innebär det att narkotikaklassade läkemedel inte bärs ut av tidningsbud?

”Ja det stämmer”.

Apoteket ger samma svar.

En tillbakablick i nyhetsflödet visar att distributörerna också blir rånade på nycklar och nyckelknippor. Senast den 18 augusti 2022 i Ystad klockan 03.45, enligt Ystads Allehanda.

– Vi råder alltid vår personal att ha nyckelknippor på sig, säger Malin Norlund.

”Någon gång” har distributörerna på NWT Direkt blivit bestulna på nycklar men paket är mer stöldbegärliga, förklarar hon.

I vissa fall har bud blivit hotade och tillsagda att lämna ifrån sig nycklar av nattliga tjuvar?

– Vårt råd till personalen är att inte skydda nycklar utan lämna ifrån sig dem om de utsätts för hot. Vi värderar alltid våra anställda högre än saker. De ska inte försätta sig i farliga situationer.

Bär era bud larm?

– Vi har inte valt det. De har en larmfunktion i sina telefoner och vid en allvarlig situation ska de ringa polisen direkt. Vid mindre akuta fall kan de ringa sin nattförman, som alltid går att få tag i. Alla distributörer har arbetstelefoner och får också telefonnummer och vet vilka kollegor som rör sig runt omkring, som de kan ringa upp.

Ett larm kan skapa en falsk trygghet, menar Malin Nordlund.

– Det är ju inte alltid det finns väktare i närheten som kan komma med kort varsel.

Malin Nordlund har inte pratat med enskilda bud om hur de uppfattat oroligheterna och hur de mår nu. Men nattförmannen har berättat att de varit oroliga, fast inte så pass att de inte velat jobba.

– Det har aldrig varit panikartat. Tidningsbud är ett ganska tåligt släkte men det är klart att de tagit detta på allvar. Vi har haft kontakt med buden som drabbats värst. Det är viktigt att de känner sig lyssnade på.

Även om det lugnat ner sig utgår Malin Nordlund från att buden blivit mer vaksamma.

”Jag är mer vaksam än rädd”

Cykelbudet Jan Fleischmann i Mariestad är lite orolig när han ger sig ut i natten. – Man ska ju inte behöva ha polisbevakning för att dela ut tidningar och paket, säger han.

Jan Fleischmann arbetar på NWT Direkt och framhåller att Mariestad är en fin stad, trots nattliga stölder och hot mot distributörerna från ungdomar i centrala stan.

– Man vet ju inte, de kan bära knivar eller vapen. Ska man råka ut för det nu? tänker jag ibland.

Han har själv blivit trakasserad, förföljd, påkörd på cykelns bakdäck och rånad på paket två, tre gånger. En natt blev han bestulen på alla sina paket, sex stycken.

– En gång tog de paket mitt i en snöstorm när jag trodde att ingen var ute.

Mordhot har Jan Fleischman i alla fall sluppit.

– Men en kollega till mig blev det och senare hundbiten så att han fick söka sjukhusvård.

Jan Fleischmann uppskattar att polisen kom till ett möte och pratade med personalen.

– Ledningen har också sagt till oss att vi inte ska försvara paketen och slåss mot tjuvarna.

Fick han bestämma skulle någon ansvarig uppsöka skolorna och berätta om vilka som blir drabbade när ungdomar stjäl paket – de som beställt dem.

– Jag oroar mig nog mer för kunderna än för egen del, är inte rädd men mer vaksam.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.