”David mot Goliat. I min bok är det Frank Andersson som får bli Goliat. Pappa hade ju förhållandevis dålig kondition, Frank kunde träna på heltid. Fast det kunde förstås varit tvärtom. Pappa var 29 år och Frank Andersson bara 17”, säger Henrik Schönbeck.
Close
”David mot Goliat. I min bok är det Frank Andersson som får bli Goliat. Pappa hade ju förhållandevis dålig kondition, Frank kunde träna på heltid. Fast det kunde förstås varit tvärtom. Pappa var 29 år och Frank Andersson bara 17”, säger Henrik Schönbeck.
Close

”Pappa besegrade Frank Andersson”

Månadens medlem. Henrik Schönbecks farsa var starkast i hela världen. Kanske i alla fall. Pappan var brottare i Lönsboda BK och skapade stora rubriker efter en fallseger mot Frank Andersson, då 17-årig juniorvärldsmästare. Nu har Henrik skrivit en bok om pappa Tom, som liksom Henrik själv var lastbilschaufför.

En ovanligt våt regnskur drar in över gräsplanen i utkanten av Lund. Henrik är inkallad för att spela Korpmatch för AF United.

– AF står inte för Arbetsförmedlingen, utan Akademiska Föreningen, förklarar Henrik pedagogiskt samtidigt som han snör på sig fotbollsskorna.

Faktum är att Henrik varit i närkontakt med Arbetsförmedlingen. Efter sex, sju års arbete som distributionschaufför på Schenker – och sedan högskolestudier i bland annat litteratur – stod han utan jobb. Det var 2011, i efterdyningarna av den djupa lågkonjunkturen.

Henrik berättar att det var under de två åren som arbetslös som bokprojektet tog form. Han hade visserligen skrivit länge, för byrålådan. Men nu fick han tid att gå igenom pärmen med alla de gulnade tidningsklippen. Artiklarna handlade om Lönsboda brottningsklubb och framför allt om Tom Henriksson. Pappan. Han som besegrat en världsmästare!

Henrik ler lite förläget. Han medger att han som liten grabb var omåttligt stolt över fadern.

– Pappa hade besegrat en världsmästare. Då måste han ju ha varit världsmästare själv. Eller hur!? Så tänkte jag som åtta-, nioåring, minns Henrik.

Året var 1974. Henrik var inte ens född. Frank Andersson hade precis blivit junior­världsmästare och förutspåddes en lysande brottarkarriär. Tom Henriksson var grovarbetare. En yrkeschaufför som jobbade långa dagar på Bilspedition och sedan tog lastbilen direkt till träningshallen.

Matchen inleds. Det är under SM i Nybro. Tom Henriksson får en stentuff första period mot sin unge motståndare. Tom överväger att kasta in handduken i ­pausen, men övertalas att fortsätta. ”Gå in och chansa!”, uppmanar tränaren.

Det gör Tom Henriksson. Han kopplar ett överraskande grepp. Med ett ”slängkryss” hamnar Frank Andersson på rygg.

SM-matchen har en framträdande roll boken, men den beskriver också brottningens starka fäste i Göingebygderna decennierna efter andra världskriget. Henrik ägnar också några kapitel åt sin egen karriär som brottare. Den blev kort. En gapig och hårdför tränare fick honom tidigt att välja fotbollen i stället.

Boken handlar också ond bråd död. Tom Henrikssons bror, Hasse, var lastbilschaufför, även han. Vid en dikes­körning slungades han ut genom sidorutan med överkroppen och klämdes så illa att han omkom.

Pappa Tom ska senare gå samma öde till mötes. Han slutar med brottningen 1984 – efter en lång elitkarriär. Vid 59 års ålder får han en stroke och blir invalidiserad. Tom har då bildat ny familj och är pappa till två små barn.

Henrik är lite försiktig när han skildrar en farsa som är storrökare och allt oftare tar till flaskan, men som fortfarande är aktiv och i rörelse. Nu med permobilen eller familjens minibuss.

Klockan 14:02 torsdagen den 22 oktober 2009 tar allt slut. Tom Henriksson är ute och kör på Lönsbodavägen, länsväg 121, nära hemmet. Minibussen går över på fel sida och frontalkrockar med en lastbil.

– Jag är helt övertygad om att det inte var självmord. Pappa blev sjuk och förlorade antagligen medvetandet innan krocken. Han skulle aldrig riskera andra människors liv medvetet, genom att köra mot ett annat fordon, säger Henrik.

I dag jobbar han på ett bemanningsföretag, en anställning han inte ordar så mycket om. Samtidigt börjar ett nytt bokmanus ta form hemma i lägenheten i Helsingborg.

– Det är ett romanbygge, med mera fiktion. Palmemordet finns faktiskt med på ett hörn. Jag har till och med varit uppe i Stockholm och provsprungit i trapporna där mördaren flydde.

Den första boken, Brottaren från Vilshult, är tryckt i 200 exemplar. Henrik har bekostat utgivningen själv.

– Förhoppningsvis är folk i Lönsbodatrakten intresserade. Det finns många som fortfarande minns tiden när brottningen var stor i Göinge.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Christer:
    18 september, 2022

    Jag körde Kalmar–Helsingborg. Och jag var mycket ihop med Tom. En sån härlig man. Mycket roligt vi har haft genom åren. Har många minnen o resor vi gjort.

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."