”David mot Goliat. I min bok är det Frank Andersson som får bli Goliat. Pappa hade ju förhållandevis dålig kondition, Frank kunde träna på heltid. Fast det kunde förstås varit tvärtom. Pappa var 29 år och Frank Andersson bara 17”, säger Henrik Schönbeck.
Close
”David mot Goliat. I min bok är det Frank Andersson som får bli Goliat. Pappa hade ju förhållandevis dålig kondition, Frank kunde träna på heltid. Fast det kunde förstås varit tvärtom. Pappa var 29 år och Frank Andersson bara 17”, säger Henrik Schönbeck.
Close

”Pappa besegrade Frank Andersson”

Månadens medlem. Henrik Schönbecks farsa var starkast i hela världen. Kanske i alla fall. Pappan var brottare i Lönsboda BK och skapade stora rubriker efter en fallseger mot Frank Andersson, då 17-årig juniorvärldsmästare. Nu har Henrik skrivit en bok om pappa Tom, som liksom Henrik själv var lastbilschaufför.

En ovanligt våt regnskur drar in över gräsplanen i utkanten av Lund. Henrik är inkallad för att spela Korpmatch för AF United.

– AF står inte för Arbetsförmedlingen, utan Akademiska Föreningen, förklarar Henrik pedagogiskt samtidigt som han snör på sig fotbollsskorna.

Faktum är att Henrik varit i närkontakt med Arbetsförmedlingen. Efter sex, sju års arbete som distributionschaufför på Schenker – och sedan högskolestudier i bland annat litteratur – stod han utan jobb. Det var 2011, i efterdyningarna av den djupa lågkonjunkturen.

Henrik berättar att det var under de två åren som arbetslös som bokprojektet tog form. Han hade visserligen skrivit länge, för byrålådan. Men nu fick han tid att gå igenom pärmen med alla de gulnade tidningsklippen. Artiklarna handlade om Lönsboda brottningsklubb och framför allt om Tom Henriksson. Pappan. Han som besegrat en världsmästare!

Henrik ler lite förläget. Han medger att han som liten grabb var omåttligt stolt över fadern.

– Pappa hade besegrat en världsmästare. Då måste han ju ha varit världsmästare själv. Eller hur!? Så tänkte jag som åtta-, nioåring, minns Henrik.

Året var 1974. Henrik var inte ens född. Frank Andersson hade precis blivit junior­världsmästare och förutspåddes en lysande brottarkarriär. Tom Henriksson var grovarbetare. En yrkeschaufför som jobbade långa dagar på Bilspedition och sedan tog lastbilen direkt till träningshallen.

Matchen inleds. Det är under SM i Nybro. Tom Henriksson får en stentuff första period mot sin unge motståndare. Tom överväger att kasta in handduken i ­pausen, men övertalas att fortsätta. ”Gå in och chansa!”, uppmanar tränaren.

Det gör Tom Henriksson. Han kopplar ett överraskande grepp. Med ett ”slängkryss” hamnar Frank Andersson på rygg.

SM-matchen har en framträdande roll boken, men den beskriver också brottningens starka fäste i Göingebygderna decennierna efter andra världskriget. Henrik ägnar också några kapitel åt sin egen karriär som brottare. Den blev kort. En gapig och hårdför tränare fick honom tidigt att välja fotbollen i stället.

Boken handlar också ond bråd död. Tom Henrikssons bror, Hasse, var lastbilschaufför, även han. Vid en dikes­körning slungades han ut genom sidorutan med överkroppen och klämdes så illa att han omkom.

Pappa Tom ska senare gå samma öde till mötes. Han slutar med brottningen 1984 – efter en lång elitkarriär. Vid 59 års ålder får han en stroke och blir invalidiserad. Tom har då bildat ny familj och är pappa till två små barn.

Henrik är lite försiktig när han skildrar en farsa som är storrökare och allt oftare tar till flaskan, men som fortfarande är aktiv och i rörelse. Nu med permobilen eller familjens minibuss.

Klockan 14:02 torsdagen den 22 oktober 2009 tar allt slut. Tom Henriksson är ute och kör på Lönsbodavägen, länsväg 121, nära hemmet. Minibussen går över på fel sida och frontalkrockar med en lastbil.

– Jag är helt övertygad om att det inte var självmord. Pappa blev sjuk och förlorade antagligen medvetandet innan krocken. Han skulle aldrig riskera andra människors liv medvetet, genom att köra mot ett annat fordon, säger Henrik.

I dag jobbar han på ett bemanningsföretag, en anställning han inte ordar så mycket om. Samtidigt börjar ett nytt bokmanus ta form hemma i lägenheten i Helsingborg.

– Det är ett romanbygge, med mera fiktion. Palmemordet finns faktiskt med på ett hörn. Jag har till och med varit uppe i Stockholm och provsprungit i trapporna där mördaren flydde.

Den första boken, Brottaren från Vilshult, är tryckt i 200 exemplar. Henrik har bekostat utgivningen själv.

– Förhoppningsvis är folk i Lönsbodatrakten intresserade. Det finns många som fortfarande minns tiden när brottningen var stor i Göinge.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Christer:
    18 september, 2022

    Jag körde Kalmar–Helsingborg. Och jag var mycket ihop med Tom. En sån härlig man. Mycket roligt vi har haft genom åren. Har många minnen o resor vi gjort.

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.