Papperstidningar försvinner – de förlorar jobb

Tidningsbud. För tidningsbud i Bohuslän riskerar mediebolaget Stampens planerade förändringar att bli slutet. Strömstads Tidning upphör att komma ut som papperstidning, Bohusläningen halverar utgivningen till tre dagar i veckan.

Daniel Hilmér. Foto: Kristina Sjöberg

– Inget är klart. Vi vet inte ens om det blir distribution tre dagar i veckan eller sex dagar, för att distribuera paket och annat de dagar tidningen inte kommer att komma ut. Men vi har påbörjat diskussioner, säger Daniel Hilmér, ordförande för Transports avdelning 55 Bohuslän/Dalsland.

I slutet av mars blev Stampens planer offentliga. Med bolagets egna ord ”fortsätter den digitala resan” för två tidningar som ingår i koncernen.

För Stampenkoncernens bolag Västsvensk Tidningsdistribution  (VTD) betyder övergången till digitala tidningsutgåvor också förändringar, vars konsekvens ytterst drabbar tidningsbuden.

– Det är självklart svårt för alla som riskerar jobbet, men ytterligare en tragedi är att många riskerar att utvisas om de inte längre uppfyller kraven för arbetstillstånd, säger Daniel Hilmér.

Så gott som samtliga tidningsbud har deltidstjänster. För arbetstillstånd krävs arbete i den omfattning som ger en månadsinkomst på minst 13 000 kronor. För samtliga tidningsbud är frågan om det är möjligt att vara kvar i yrket beroende på hur anpassningarna görs.

Han konstaterar att det knappast är en nyhet att marknaden för papperstidningar är vikande. Möjligen att den nu aktuella minskningen i utgivning blev oväntat stor. Tidigare har möjligheten varit uppe att dra in måndagstidningen, som vanligen är tunn och med få annonser. 

Ökade kostnader

De aviserade planerna betyder att Bohusläningen bara kommer att delas ut på tisdagar, torsdagar och lördagar. Tidningen, som har centralredaktion i Uddevalla, distribueras i dag måndag–lördag och främst till hushåll i mellersta Bohuslän och västra Dalsland.

Länets äldsta tidning, Strömstads Tidning, upphör efter 167 år att komma ut som pappersutgåva. Den blir från och med oktober helt digital med e-tidning tre dagar i veckan, och en nyhetssajt som kommer att fortsätta uppdateras hela veckan.

Stampen Media motiverar planerna med förändringarna i folks användning av medier, men också med kraftigt ökade kostnader för papper och distribution:

– Majoriteten av våra läsare tar i dag del av vår journalistik digitalt och den siffran stiger för varje år. Samtidigt går kostnaden för att dela ut tidningen upp för de som har papperstidningen när det är färre printprenumeranter att sprida distributionskostnaderna på, säger Johan Hansson, vd på Stampen Media, i ett pressmeddelande.

Stampens intention är att förändringarna ska vara genomförda till den 1 oktober i år.

– Att datumet är rätt långt fram är det enda som kan tolkas som positivt. Det ger oss tid att jobba. Men det är en klen tröst i sammanhanget, säger Uddevallaavdelningens ordförande Daniel Hilmér.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.