Patrik Johansson
… sopgubbe i Falun, som för fyra år sedan sadlade om till skolinformatör. Nu är han nominerad till årets opinionsbildare inom återvinning.
”Putte”, vad har du gjort för att förtjäna en sådan utmärkelse?
– Jag träffar ungefär 6 000 barn och ungdomar varje år och lär dem om återvinning, återbruk, toaletter och sopor. Men jag har en bakgrund som skådespelare och gör teater av det.
– I Sopakuten är jag en sopgubbe som åker ut i skogen och hjälper djur som skadat sig på glas och annat skrot. Barnen hjälper till när jag ska plocka upp skräpet. I Avloppsresa följer vi bajsets väg från toaletten… Och för gymnasieelever har jag gjort en monolog om kemikalier.
Hur reagerar din unga publik?
– De brukar ha hunnit ut på skolgården och börjat plocka skräp innan jag packat ihop mina grejer. Sedan ger de grejerna till mig. Ibland träffar jag på föräldrar som säger att jag har skapat en soppolis som har tagit över i deras hem.
Dina mednominerade kommer från kända organisationer: Fossilfritt Sverige, Naturskyddsföreningen och Håll Sverige rent. Hur står sig du och Falu Energi & Vatten i den konkurrensen?
– Bra, tycker jag. Vi är kanske inte lika rikstäckande, men det kommer i alla fall skolinformatörer från hela landet och vill höra hur jag jobbar. Sedan är Falun en av de kommuner där sopsortering och återvinning växer snabbast.
Vad är viktigast för dig själv när det handlar om återvinning?
– Att vi stannar upp lite! Det är inte hållbart att leva som vi gör. Världshälsoorganisationen har räknat ut att det behövs 4,2 jordklot om alla skulle konsumera lika mycket som vi gör i Sverige.