Patrik Persson
…studieorganisatör på avdelning 12 Malmö, som arrangerar konfliktskola.
Vad handlar utbildningen om?
– Konfliktskolan handlar om avtalsrörelsen. Vi går igenom begrepp som märket, varsel och konflikt, och vad som gäller på arbetsplatsen vid en konfliktsituation. Vi i 12:an känner att det är hög tid att medlemmarna är beredda på vad som kan ske i årets avtalsrörelse, som kan bli avgörande. Konfliktskola är väldigt relevant i sammanhanget, tycker jag.
Är det bra att Transport är så stridbara när det gäller lönekrav?
– Personligen tycker jag det, absolut. Att vi ställt oss utanför LO-samordningen genom högre lönekrav är fullt rimligt, det har gått bra för transportbranscherna.
– Det är bra att visa att LO-samordningens krav på 4, 4 procent är för lite, särskilt med tanke på att det i slutänden bara lär bli 70 procent av kravet sett till tidigare avtalsrörelser. De vi organiserar är värda en löneökning som kan parera inflationen. Och det är bra goodwill för förbundet. Här i Malmö till exempel har vi fått frågan från busschaufförer, som kör linjebuss, om de inte kan få tillhöra oss i stället.
Blir det konflikt nu i vår, tror du?
– Min känsla är att det är närmre skarpt läge än på länge. Personligen har jag aldrig varit med om en regelrätt konflikt eller strejk. Jag har jobbat som förtroendevald i sju år och varit studieorganisatör sedan 2017, tidigare körde jag sopor och har haft kvar anställningen.
Vilka vänder sig konfliktskolan till?
– Både till förtroendevalda och övriga medlemmar. Vi har erbjudit grannavdelningarna att delta.
Har ni haft utbildningen tidigare?
– Nej, inte en sådan här konfliktskola, tidigare utbildningar har bland annat rört konflikthantering. Det var Linda (Svensson), vår kassör, som lyfte förslaget nu. Det är också ett led i ett förbundsprojekt för att värva medlemmar, något som Christoffer (Lindeblad) bland annat arbetar med på utvalda arbetsplatser.
– Jag är stolt att 12:an gjort det här!