Pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Close
Pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Close

Pelle fixar cyklar åt ukrainska flyktingar

Engagerad. En cykel är guld värd för de ukrainska flyktingar som bor långt från affärer och skolor. Det har pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla insett. Han fixar till cyklar, som han får till skänks av vänliga människor, och ger dem till vuxna och barn från Ukraina.

– Det kommer snart en ukrainsk familj från Karlskrona och hämtar de här, säger Pelle Thorstensson, och pekar på tre cyklar i sitt garage.

Veckan innan fick han tolv cyklar. De står på tur att fixas till. Genom att plocka delar från de två trasigaste plockar han ihop till tio välfungerande cyklar som han sedan ger till ukrainska flyktingar i trakten.

– Cyklarna kan ha glapp än här än där. De risigaste blir till reservdelar, förklarar Pelle.

En cykel är välkommen eftersom de boenden de ukrainska flyktingarna är hänvisade till i många fall ligger en bra bit från skolor och mataffärer. Och en vuxen flyktings dagersättning på 71 kronor per dag räcker inte långt.

– Tänk dig själv! De har kommit hit med hela sitt liv i en ryggsäck eller en plastpåse. Dit de kom fanns bara en säng och ett köksbord. Volontärer har skänkt resten de behövde. Vi har ju prylar så det räcker och blir över i det här landet, säger han.

På sätt och vis var det volontärerna i Bromölla som gjorde honom till cykelreparatör. Bromölla hjälper Ukraina, som de kallar sig, samlade in mängder av kläder, leksaker, möbler och husgeråd till flyktingarna under förra våren. Pelles sambo Lisbeth Karlsson var en av tiotalet volontärer som arbetade dagligen med att ta emot sådant som folk skänkte till dem som lämnat sitt krigsdrabbade hemland.

Ett antal cyklar skänktes till insamlingen. Pelle tvekade inte när han ombads att laga cyklarna som därefter delades de ut till tacksamma ukrainare. I höstas fick han ännu en laddning cyklar att göra iordning. En behövde ett nytt bakhjul.

– Då skrev jag på Facebook och frågade om någon hade ett bakhjul. Det tog en timme så hade jag fått tolv cyklar. Jag sökte ett bakhjul och fick tolv cyklar, berättar Pelle och skrattar.

Han gjorde cyklarna körklara och erbjöd dem till ukrainska flyktingar. De får kontakt med varandra via Facebook-gruppen Bromölla hjälper Ukraina.

– Av de tolv blev det tio körbara cyklar. De rök direkt. Sedan har det rullat på.

Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Killen som fick en mountainbike blev överlycklig berättar Pelle Thorstensson.

Pelle har fått massor med cyklar, gjort dem snygga och färdiga att trampa iväg på. När vi träffas är han nästan uppe i 70 färdiga cyklar som han delat ut till flyktingar från Ukraina. De flesta som fått en cykel bor på Migrationsverkets boenden i nordöstra Skåne och Blekinge.

– I går gav jag en mountainbike till en liten kille, han var väl omkring 6 år. Han och mamman blev överlyckliga. Det är nästan så att man gråter när man åker därifrån.

Slangar och däck får Pelle sedan en tid gratis av en cykelhandlare i Kristianstad. En släkting skänkte 5 000 kronor som ett bidrag till Pelles omkostnader. Men jobbet gör han ideellt och han tar inget betalt för bilkörningen. Det känns fint att kunna göra något som de krigsdrabbade ukrainarna blir glada av, tycker han.

Pelle och sambon Lisbeth har lärt känna flera av ukrainarna. En kvinna, som de träffar emellanåt, är här ensam med två barn. Hon har fått fast jobb på ett hotell.

– Att se glädjen i deras ögon och att kunna få någon att skratta… Det är klart att det här med cyklarna ger mig jättemycket, och så har jag något att göra, säger Pelle.

En pappa i Kristianstad ringde och tackade för cyklarna. Han berättade hur glad sonen blivit för cykeln han fått. Nu är familjen ute och cyklar tillsammans på helgerna. Dagen då sonen fick cykeln var den första dagen som han inte pratade om kriget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kateryna:
    22 mars, 2023

    Vi tackar dig! Du gör den här världen till en bättre!

Lästips:

Trots att han förlorat båda benen och flera fingrar på vänster hand har Petro Burjak inte givit upp. Foto: Tadeusz Rawa

En rysk mina förändrade Petros liv

Mötet. Under många år körde Petro Burjak tunga lastbilar i hela Europa. I september 2022 förändrade en rysk stridsvagnsmina hans liv på ett dramatiskt sätt. På ont. Men i slutändan kanske lite på gott också.

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.