Pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Close
Pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Close

Pelle fixar cyklar åt ukrainska flyktingar

Engagerad. En cykel är guld värd för de ukrainska flyktingar som bor långt från affärer och skolor. Det har pensionerade lastbilschauffören Pelle Thorstensson i Bromölla insett. Han fixar till cyklar, som han får till skänks av vänliga människor, och ger dem till vuxna och barn från Ukraina.

– Det kommer snart en ukrainsk familj från Karlskrona och hämtar de här, säger Pelle Thorstensson, och pekar på tre cyklar i sitt garage.

Veckan innan fick han tolv cyklar. De står på tur att fixas till. Genom att plocka delar från de två trasigaste plockar han ihop till tio välfungerande cyklar som han sedan ger till ukrainska flyktingar i trakten.

– Cyklarna kan ha glapp än här än där. De risigaste blir till reservdelar, förklarar Pelle.

En cykel är välkommen eftersom de boenden de ukrainska flyktingarna är hänvisade till i många fall ligger en bra bit från skolor och mataffärer. Och en vuxen flyktings dagersättning på 71 kronor per dag räcker inte långt.

– Tänk dig själv! De har kommit hit med hela sitt liv i en ryggsäck eller en plastpåse. Dit de kom fanns bara en säng och ett köksbord. Volontärer har skänkt resten de behövde. Vi har ju prylar så det räcker och blir över i det här landet, säger han.

På sätt och vis var det volontärerna i Bromölla som gjorde honom till cykelreparatör. Bromölla hjälper Ukraina, som de kallar sig, samlade in mängder av kläder, leksaker, möbler och husgeråd till flyktingarna under förra våren. Pelles sambo Lisbeth Karlsson var en av tiotalet volontärer som arbetade dagligen med att ta emot sådant som folk skänkte till dem som lämnat sitt krigsdrabbade hemland.

Ett antal cyklar skänktes till insamlingen. Pelle tvekade inte när han ombads att laga cyklarna som därefter delades de ut till tacksamma ukrainare. I höstas fick han ännu en laddning cyklar att göra iordning. En behövde ett nytt bakhjul.

– Då skrev jag på Facebook och frågade om någon hade ett bakhjul. Det tog en timme så hade jag fått tolv cyklar. Jag sökte ett bakhjul och fick tolv cyklar, berättar Pelle och skrattar.

Han gjorde cyklarna körklara och erbjöd dem till ukrainska flyktingar. De får kontakt med varandra via Facebook-gruppen Bromölla hjälper Ukraina.

– Av de tolv blev det tio körbara cyklar. De rök direkt. Sedan har det rullat på.

Pelle Thorstensson i Bromölla fixar cyklar till vuxna och barn från Ukraina.
Killen som fick en mountainbike blev överlycklig berättar Pelle Thorstensson.

Pelle har fått massor med cyklar, gjort dem snygga och färdiga att trampa iväg på. När vi träffas är han nästan uppe i 70 färdiga cyklar som han delat ut till flyktingar från Ukraina. De flesta som fått en cykel bor på Migrationsverkets boenden i nordöstra Skåne och Blekinge.

– I går gav jag en mountainbike till en liten kille, han var väl omkring 6 år. Han och mamman blev överlyckliga. Det är nästan så att man gråter när man åker därifrån.

Slangar och däck får Pelle sedan en tid gratis av en cykelhandlare i Kristianstad. En släkting skänkte 5 000 kronor som ett bidrag till Pelles omkostnader. Men jobbet gör han ideellt och han tar inget betalt för bilkörningen. Det känns fint att kunna göra något som de krigsdrabbade ukrainarna blir glada av, tycker han.

Pelle och sambon Lisbeth har lärt känna flera av ukrainarna. En kvinna, som de träffar emellanåt, är här ensam med två barn. Hon har fått fast jobb på ett hotell.

– Att se glädjen i deras ögon och att kunna få någon att skratta… Det är klart att det här med cyklarna ger mig jättemycket, och så har jag något att göra, säger Pelle.

En pappa i Kristianstad ringde och tackade för cyklarna. Han berättade hur glad sonen blivit för cykeln han fått. Nu är familjen ute och cyklar tillsammans på helgerna. Dagen då sonen fick cykeln var den första dagen som han inte pratade om kriget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kateryna:
    22 mars, 2023

    Vi tackar dig! Du gör den här världen till en bättre!

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

Hot i skuggan av kriget

Hamn. Ryssland exporterar i dag mer olja än före anfallskriget mot Ukraina. En rysk skuggflotta rundar de sanktioner EU infört. Svenska hamnar har också flera gånger hackats, ett hot som ökat efter den ryska invasionen av grannlandet.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.