Illustration: Helena Halvarsson
Close
Illustration: Helena Halvarsson
Close

Penga-plåster på såren om du skadar dig på jobbet

Snabbkollen. Vad händer med ekonomin om du skadar dig på jobbet och måste vara sjukskriven en längre tid? Eller om du får andra utgifter i samband med olyckan? För den som har kollektivavtal kan det finnas en hel del extrapengar att hämta.

1. Anmäl alla skador

Om du skadar dig på jobbet ska du göra en anmälan till Afa försäkring. Det är en försäkringsorganisation som ägs gemensamt av arbetsmarknadens parter och som arbetsgivaren betalar till. Tanken är att ersättningen därifrån ska komplettera de pengar du får från försäkringskassan.

Får du ingenting från försäkringskassan bör du ändå göra en anmälan. Afa försäkring gör nämligen alltid en egen utredning och kan alltså göra en annan bedömning.

Det är viktigt att du gör en anmälan även om du inte har några besvär. Om skadan skulle börja trilskas i framtiden är det bra att det finns en anmälan att falla tillbaka på.

2. Om olyckan sker på väg till jobbet

Färden till eller från arbetet börjar respektive slutar när du passerar tröskeln till din bostad. Ramlar du med cykeln på väg dit eller halkar på den hala trottoaren på väg hem, gäller alltså försäkringen.

Detta inkluderar även den omväg via dagis eller skola du måste ta för att hämta och lämna barn. Är en bil eller buss inblandad i olyckan gäller dock inte den här försäkringen eftersom skadan då täcks av trafikskadeförsäkringen, som är obligatorisk för alla fordon.

3. Det här kan du få ersättning för

Du kan bland annat få ersättning som täcker upp för inkomstförlust eller andra kostnader som uppstått på grund av olyckan. Du kan också få pengar för sveda och värk, bestående besvär, vanprydande ärr och tandskador. Om du måste skola om dig till följd av skadan kan du få kompensation för merkostnader under utbildningstiden.

4. Hot, våld och rån räknas också

Det är inte bara fysiska skador du kan få ersättning för. Även psykiska räknas. Blir du till exempel utsatt för hot, våld eller rån i arbetet ska du anmäla detta. Du behöver då bland annat återge vad som hänt och rita upp en karta över var personal respektive gärningsmän befunnit sig. Se också till att ha en kopia på polisanmälan.

5. Så här mycket kan du få

Hur mycket pengar som finns att hämta beror bland annat på i vilken omfattning du har skadat dig, vad det gäller och hur länge du är skadad.

Här är ett exempel: En lagerarbetare med en månadslön på 25 000 kronor bryter vänster underarm när hon halkar på jobbet. Hon blir sjukskriven på heltid i tre månader, har kostnader för läkarbesök och mediciner för sammanlagt 1 200 kronor och bedöms efter 1,5 år ha fem procents medicinsk invaliditet.

I ersättning får hon 13 000 kronor för inkomstförlusten, 7 500 kronor för sveda och värk, 1 200 kronor för läkar- och medicinutgifterna samt 66 900 kronor för den medicinska invaliditeten. Det blir sammanlagt 88 900 kronor.

6. Du kan anmäla flera år senare

Hade du ingen aning om det här? Har du en gammal skada som du nu tänker att du har gått miste om ersättning för? Det behöver inte vara för sent. Du har tio år på dig efter olyckstillfället att anmäla. Sedan preskriberas ärendet.

7. Så här gör du

Anmäl direkt på nätet, afaforsakring.se. Eller be facket om hjälp. Kom ihåg att en förutsättning för att kunna få ersättning är att det finns kollektivavtal på din arbetsplats.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Rapport: De tjänar 73 gånger mer än lastbilschaufförerna

Ekonomi. Den ekonomiska eliten i näringslivet tjänar motsvarande 73,4 gånger en heltidsarbetande lastbilschaufför, enligt LO:s årliga rapport Makteliten.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?