Penga-plåster på såren om du skadar dig på jobbet
Snabbkollen. Vad händer med ekonomin om du skadar dig på jobbet och måste vara sjukskriven en längre tid? Eller om du får andra utgifter i samband med olyckan? För den som har kollektivavtal kan det finnas en hel del extrapengar att hämta.
1. Anmäl alla skador
Om du skadar dig på jobbet ska du göra en anmälan till Afa försäkring. Det är en försäkringsorganisation som ägs gemensamt av arbetsmarknadens parter och som arbetsgivaren betalar till. Tanken är att ersättningen därifrån ska komplettera de pengar du får från försäkringskassan.
Får du ingenting från försäkringskassan bör du ändå göra en anmälan. Afa försäkring gör nämligen alltid en egen utredning och kan alltså göra en annan bedömning.
Det är viktigt att du gör en anmälan även om du inte har några besvär. Om skadan skulle börja trilskas i framtiden är det bra att det finns en anmälan att falla tillbaka på.
2. Om olyckan sker på väg till jobbet
Färden till eller från arbetet börjar respektive slutar när du passerar tröskeln till din bostad. Ramlar du med cykeln på väg dit eller halkar på den hala trottoaren på väg hem, gäller alltså försäkringen.
Detta inkluderar även den omväg via dagis eller skola du måste ta för att hämta och lämna barn. Är en bil eller buss inblandad i olyckan gäller dock inte den här försäkringen eftersom skadan då täcks av trafikskadeförsäkringen, som är obligatorisk för alla fordon.
3. Det här kan du få ersättning för
Du kan bland annat få ersättning som täcker upp för inkomstförlust eller andra kostnader som uppstått på grund av olyckan. Du kan också få pengar för sveda och värk, bestående besvär, vanprydande ärr och tandskador. Om du måste skola om dig till följd av skadan kan du få kompensation för merkostnader under utbildningstiden.
4. Hot, våld och rån räknas också
Det är inte bara fysiska skador du kan få ersättning för. Även psykiska räknas. Blir du till exempel utsatt för hot, våld eller rån i arbetet ska du anmäla detta. Du behöver då bland annat återge vad som hänt och rita upp en karta över var personal respektive gärningsmän befunnit sig. Se också till att ha en kopia på polisanmälan.
5. Så här mycket kan du få
Hur mycket pengar som finns att hämta beror bland annat på i vilken omfattning du har skadat dig, vad det gäller och hur länge du är skadad.
Här är ett exempel: En lagerarbetare med en månadslön på 25 000 kronor bryter vänster underarm när hon halkar på jobbet. Hon blir sjukskriven på heltid i tre månader, har kostnader för läkarbesök och mediciner för sammanlagt 1 200 kronor och bedöms efter 1,5 år ha fem procents medicinsk invaliditet.
I ersättning får hon 13 000 kronor för inkomstförlusten, 7 500 kronor för sveda och värk, 1 200 kronor för läkar- och medicinutgifterna samt 66 900 kronor för den medicinska invaliditeten. Det blir sammanlagt 88 900 kronor.
6. Du kan anmäla flera år senare
Hade du ingen aning om det här? Har du en gammal skada som du nu tänker att du har gått miste om ersättning för? Det behöver inte vara för sent. Du har tio år på dig efter olyckstillfället att anmäla. Sedan preskriberas ärendet.
7. Så här gör du
Anmäl direkt på nätet, afaforsakring.se. Eller be facket om hjälp. Kom ihåg att en förutsättning för att kunna få ersättning är att det finns kollektivavtal på din arbetsplats.