Pengar på gång för omlastning

Politik. Vad krävs för att mer gods ska köras på järnväg och fartyg? Regeringen funderar på en omlastningspeng.

Myndigheten Trafikanalys fick i förra veckan regeringens uppdrag att utreda det som kallas intermodala transporter. Det vill säga när ett och samma gods går med flera olika transportslag: lastbil, sjöfart, järnväg.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tog upp frågan i en debatt på Elmiamässan i augusti:

– Många tror att det finns stora möjligheter att föra över gods från lastbil till järnväg. Så är det inte. Missförstå mig inte, vi ska satsa på järnvägen också. Men möjligheten ligger i bättre samverkan, bättre intermodalitet. Därför vill jag utreda ett omlastningsstöd, en omlastningspeng, sa han.

Uppdraget till Trafikanalys går ut på att analysera hur de intermodala transporterna kan främjas. Myndigheten ska beskriva vad det kostar att lasta om gods mellan de olika trafikslagen. Den ska också undersöka om ett ekonomiskt stöd behövs för att öka intresset för att lasta om och låta mer gods gå på järnväg och till sjöss än vad som sker i dag.

Det vill säga det som Tomas Eneroth kallar omlastningspeng.

Utredningen ska vara klar den 1 mars nästa år, enligt beslutet som fattades vid det näst sista regeringssammanträdet före söndagens val.

Andra regeringsbeslut så här i slutet av mandatperioden är att säkerheten för korta dragbilar ska ses över, att vägar där längre lastbilar kan släppas fram ska utredas samt hur fler tunga fordon ska kunna köras på fossilfria drivmedel. Krav på vinterdäck på lastbilars och bussars samtliga hjul (vintertid) införs från nästa sommar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    13 september, 2018

    Man tar sig för pannan, idag så ligger många företags lager på ett lastbilsflak, att via omlastningar försena lagerhanteringen för företagen är kostnadsdrivande och leder till sämre konkurrenskraft. Tyskland har sina kanaler som tar mycket tunga transporter av malm och stål på båt. Sverige har inte den infrastrukturen, det klart att man kan låta styckegods skvalpa omkring på Göta Kanal men till vilken nytta. Tågen i Sverige är alldeles för opålitliga för att man skall anpassa företagens lagerhantering till detta transportslag. (se artiklar i Transportarbetaren) Man lägger dessutom ned fraktlinjer med kort varsel. Fyr-filiga vägar från Helsingborg till Sundsvall med ringleder runt Stockholm skulle betyda oerhört mycket för Sveriges transportssystem i stället för önsketänkande kring båtar och tåg.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya avgifter för kör- och vilotidsbrott

Åkeri. Ett nytt lagförslag med ändrade sanktionsavgifter för vissa brott mot kör- och vilotidsreglerna har skickats ut på remiss.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.