Per Ehlin. Foto: Börge Nilsson/Textra
Close
Kollegan Anders Bergfeldt (till höger) kom förbi och hälsade på Per Ehlin när det var dags för lunch. Anders kör för DHL, Per själv för DB Schenker. Båda har med sig matlåda varje dag och för Per blev det vägen till bättre hälsa.
Close
Månadens medlem

Per tränade bort sin diabetes

Hälsa. För tio år sedan fick Per Ehlin diabetes. Hård träning och ändrad kost har gjort honom fri från medicinen.

Allt började med ett besök hos företagshälsovården 2013.

Hans värden såg alarmerande ut och Per Ehlin skickades vidare på provtagningar på vårdcentralen. Där visade det sig att han utvecklat diabetes typ 2.

– Nu rasar hela min värld, typ så kändes det. Sedan fick jag börja tänka: Hur ska jag göra för att få det här att bli bra? Det första var det här med maten.

Per Ehlin började lära sig om kost. Vad är socker? Det visade sig att det finns överallt. Sedan såg han över portionerna.

Varm mat i hytten varje arbetsdag tack vare matlådevärmaren. Den är flyttbar, så Per Ehlin tar den med sig när han byter lastbil. Foto Börge Nilsson/Textra
Varm mat i hytten varje arbetsdag tack vare matlådevärmaren. Den är flyttbar, så Per Ehlin tar den med sig när han byter lastbil. Foto Börge Nilsson/Textra

– Jag äter nästan precis samma som innan. Jag är inte rädd för fett och äter vanlig svensk husmanskost. Men jag fyller en assiett och sedan får det vara bra med det.

– För mig funkade det bra. Men det är inte säkert att det funkar för alla. Men jag säger: det är dumt att göra som jag och vänta på att få en ursäkt till att göra en förändring.

Men ny kost behövde balanseras upp med träning också.

– I mitt fall handlade det om att ta tag i min kampsport som jag hållit på med sedan 1998 igen.

Hur orkar du träna efter långa arbetsdagar?

– När du jobbar blir du trött i huvudet och kroppen. Men när du går och tränar blir du trött på rätt sätt.

De första två åren efter diabetesbeskedet tränade Per Ehlin ett par gånger i veckan.

– Sedan sa läkaren till mig att man kan bli av med sin diabetes. Eller inte av med, men det går att skjuta det framåt och slippa medicinera. Så jag tänkte att jag lägger på en dag eller två av träning och så blir det fyra, fem dagar i veckan. Sen blev jag av med medicineringen och mina värden är normala. Jag har ingen synlig diabetes mer.

Det räcker inte med lunch. Kaffe är också nödvändigt. Foto Börge Nilsson/Textra
Det räcker inte med lunch. Kaffe är också nödvändigt. Foto Börge Nilsson/Textra

Per Ehlins livsstilsförändring började för mer än åtta år sedan och han håller i den. Som han ser det finns det egentligen inga alternativ. Han jobbar med att köra kretsdistribution. Kroppen har tagit stryk efter många år av slit och träningen behövs för att hålla ryggen i hyggligt skick.

– Jag var tvungen att anpassa mig. Missköter du en diabetes får du högt blodtryck och det riskerar att göra att det börjar skimra för ögonen. Då kan Transportstyrelsen ta ditt körkort. Så för mig var det inget svårt alternativ, jag måste träna och sköta maten för att kunna fortsätta att jobba.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan Fridell:
    11 oktober, 2023

    Bra artikel, men ni borde nog förtydliga att det är Diabetes Typ 2 han har tränat bort. Diabetes Typ 1 har man livet ut.

Lästips:

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."