Perspektiv

Perspektiv på hamnkonflikten

Perspektiv. Om tolv timmar kan konflikten bryta ut i hamnarna. Det är en komplicerad strid som väcker starka känslor, skriver Transportarbetarens chefredaktör Jan Lindkvist.

Ingen har väl missat att det är Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), som slåss för ett eget kollektivavtal med Sveriges Hamnar. Ett avtal där de kräver lokal förhandlingsrätt – alltså möjlighet att förhandla fram egna uppgörelser kring schema, arbetstider och lokala lönetillägg.

I kampen får HF stöd från olika politiska vänstergrupper, bland annat Vänsterpartiet.

Det har fått Transports ledning att reagera. Vill Vänsterpartiet ha en utveckling med flera fack som konkurrerar om samma medlemmar? Vill partiet verkligen ha olika löner och arbetsvillkor på en och samma arbetsplats?

En rad fackklubbar i olika LO-förbund uttalar också sitt stöd för HF. Enligt uppgifter på HF:s hemsida har flera klubbar skänkt pengar till HF:s konfliktkassa. Pengar som tillhör medlemmarna.

I uttalanden som klubbarna gjort riktas stark kritik mot den uppgörelse som inskränkningar i konflikträtten som de centrala parternas enades om i somras.

De fackklubbar som öppet stödjer HF finns bland annat i Livs, Pappers, Seko och Kommunal. Är samma klubbar beredda att aktivt stödja de alternativa fackföreningar som i dag konkurrerar med Kommunal om brandmännen och med Seko om lokförarna?

Och är det så så fall lagom med två olika fackföreningar på varje arbetsplats? Eller ska solidaritetsarbetet utökas till att omfatta Syndikalisterna som organiserar arbetstagare inom alla branscher?

Numera finns andra uppstickare. En är Tingvalla-Bro fackförening, som enligt uppgift har flera medlemmar i Göteborgs hamn. Syndikalister finns också där.

Sammanlagt fyra fackföreningar. Ska alla få egna kollektivavtal med Sveriges Hamnar? Kan alla räkna med stöd från Vänsterpartiet och lokala fackklubbar i Kommunal, Seko, Pappers, Livs och IF Metall?

Hamnkonflikten är bekymmersam. En rad stuveribolag överväger nu att ta in bemanningsföretag för att upprätthålla driften. APM Terminals i Göteborg har redan gjort det. I stor skala.

För ett par år sedan organiserade HF runt 70 procent av de anställda i APM Terminals. Nu är man nere på omkring 50 procent. Många av de inhyrda är oorganiserade eller med i andra fackförbund än Transport och HF.

Hamnarna som nu riskerar att dras in i konflikten måste MBL-förhandla med Transport innan de tar in bemanningsföretag. Facket har vetorätt mot inhyrning, men för att använda det krävs i princip att det anlitade bemanningsföretaget är oseriöst.

En av de stora farorna med den infekterade hamnstriden är att fler stuveriföretag får upp ögon för inhyrning. I dag har hamnarna en modell med extringar, blixten, som rycker in på kort varsel. Nackdelen för arbetsgivaren är att blixtpersonalen kan säga nej – om det erbjudna jobbet inte passar.

Inhyrning är dyrare, men ger arbetsgivaren större kontroll. Det har APM Terminals upptäckt.

Vilka fler bolag står på tur?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ola Hakefelt:
    21 maj, 2021

    Faktum är att inskränkningarna av strejkrätten - som gjordes för att komma åt Hamnarbetarförbundet och SAC, vilka, oavsett vad man må tycka om dem i övrigt, är fack som står på medlemmarnas sida och inte arbetsgivarens - dessa inskränkningar har nu gjort fackföreningsrörelsen helt avväpnad när avtalsshoppingen börjar sprida sig. Precis som vi kritiker sa. Tingvalla-Bro som nämns i krönikan, har precis blåst Elektrikerförbundet på avtalet för ett nystartat solcellsföretag, Svea renewable solar AB. De har valt att göra som APM Terminals, men i det här fallet blir det LO-facket Elektrikerna som står med andra-avtalet som arbetsgivaren och blir helt utan inflytande. Och tack vare strejkrättsinskränkningarna kan de inte göra ett skit åt saken, alla stridsåtgärder är olagliga eftersom företaget tecknat avtal även med Elektrikerna.

    Samma sak har hänt i larmbranschen, där arbetsgivarorganisationen Almega driver en kampanj för att flytta över alla larminstallatörer från Elektrikerna till Unionens billigare tjäntemanna-avtal.

    LO sålde ut vår strejkrätt för att straffa ut två mindre medlemsstyrda förbund - resultatet blev istället att nu kan arbetsgivarstyrda och andra hel eller halvgula förbund tränga undan LO-förbunden på hela arbetsmarknaden. Precis som jag och många andra LO-gräsrötter och andra skrek oss hesa om innan. Men såväl LO-ledningen, som Ylva Johansson och Stefan Löfvén försäkrade oss uttryckligen om att det fanns INGEN risk för avtalsshopping till följd av strejkrättsinskränkningarna.
    Ändå har vi haft lika fall av avtalsshopping sedan inskränkningarna kom som vi haft någonsin innan det. Och det här är bara början.

    Vilken jävla idioti att driva igenom dessa inskränkningar, att avväpna oss själva.

  2. Mikael Hammarlind:
    15 mars, 2019

    Flygteknikerna har två fackföreningar att välja på. Hur kan man lösa problemen där men ej i hamnen?
    Arbetsdomstolen har dömt att hamnarbetarna fritt får välja förhandlings part. Vi får se om nya lagen går i genom den 1 Augusti. I så fall blir det en förskjutning till arbetsgivarna fördel.

  3. Leif Holmgren:
    5 mars, 2019

    Oj så dåligt och så klasslöst flummande.
    Så rötet och så kostsamt för arbetarrörelsen att ha sådana njugga nötter i sina led.
    Ni borde skämmas ögonen ur er.

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Läsning. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Läs, annars ryker skärmtiden

Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

EU-valet den 9 juni

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.