Peter Andersson
… lastbilschaufför i Filipstad och en av hjälparna i nätverket Kollegahjälpen som har 20-årsjubileum i år.
Kollegahjälpare, vad gör ni?
– Vi finns där för att hjälpa andra lastbilschaufförer som varit med om något traumatiskt i jobbet. Det kan vara efter en olycka, ett rån eller ett tillbud. Vi för alltså avlastande samtal. Ofta är det ju så att föraren av lastbilen klarat sig fysiskt oskadd och därför på sätt och vis blir lämnad – vi har helt prio på honom eller henne, finns där och delar erfarenheter.
Hur länge har du själv varit med i nätverket?
– Fyra år? Jag har inte exakt koll. Tanken kom efter att jag kontaktat en kollega, som varit med om en olycka där en kvinna dött. Jag träffade kollegan och efteråt sa han att det samtalet var bland det bästa han varit med om. Jag hintade om intresse för Kollegahjälpen till en chef, som senare kom och berättade att en annan kollegahjälpare här i Värmland skulle gå i pension. Så jag sökte, fick skriva ett utförligt brev och cv, och passerade nålsögat.
Är behovet stort att tala med en yrkeskamrat?
– För en del är det så. Det kan vara ett komplement till psykologsamtal också, och skönt att slippa förklara vad jobbet går ut på. Få tala med någon som kan branschrelaterade frågor, som kör- och vilotider. Det har hänt att tveksamma öppnar upp när jag säger att jag genom personlig erfarenhet kan ana vad de går igenom.
Du har själv erfarenhet av trauma som chaufför?
– Ja, den 22 februari 2007, klockan 9 på morgonen, var jag med om svår olycka där två personer dog. Efteråt fick jag bra stöd genom min dåvarande chef och företagshälsovården, men min första tanke var att aldrig mer sätta mig i lastbilen. Sedan att olyckan inte skulle hindra mig från att göra det jag drömt om sedan jag var liten pojk. I dag ser jag också Kollegahjälpen som ett sätt att göra något positivt av svåra erfarenheter.
Du kör vidare som kollegahjälpare?
– Ja. I den bästa av världar skulle vi inte behövas. Nu finns vi här!
Fotnot: Kollegahjälpen är ett nätverk av åkeriföretag, branschorganisationer och lastbilschaufförer, som stöttar lastbilsförare efter ett trauma. Den som vill ha hjälp ringer 020-59 60 00. Den kollegahjälpare som finns närmast geografiskt kontaktas. Kollegahjälparna ges regelbundet utbildning