Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?
Close
Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?
Close

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

Transportarbetaren frågade några åkerier och svaren tyder på att inga extra åtgärder vidtagits.

– Jag vet inte riktigt hur vi ska hantera extremt väder. Vi pratar om det, men har inte lösningen. Men förbereda oss? Vi kan inte göra så mycket mer än se till att bilarna är i bra skick och sprida information till förarna om det exempelvis blir stopp på E16, säger Sven Erik Blohm.

Han är åkerichef på Fagerströmsbolagen som kör distribution i Gävleborgs län.

Är det väldigt halt fattar chauffören själv beslut om att ”här kan jag inte åka”.

– Jag har ju ingen aning om hur det ser ut, det vet bara chauffören. Ibland är det bättre att inte chansa. Det kan sluta med att man får vänta på bärgare och det blir både dyrare och sämre.

– Det kan finnas kunder som blir sura om de inte får sina paket, men de flesta förstår att vi inte kan trolla med lastbilen om det är riktigt grisigt väder, säger Sven Erik Blohm.

Väghållningen värre

Börje Jönssons åkeri har kontor i Helsingborg, Göteborg, Stockholm, Karlstad och Hamburg. Vd Ulf Jönsson ser inte nuvarande eller kommande extremväder som det stora problemet.

– Det är den totala avsaknaden av väghållning! Har chaufförerna gjort vad de ska med lastbilen så klarar de sig länge med värme, kaffekokare, mikro allt vad de har, säger han.

Liksom alla Transportarbetaren talar med framhåller Ulf Jönsson att plogning och väghållning sköttes mycket bättre förr.

– Plogbilarna var för sent ute och fastnade i kön vid snöovädret i början av april. Fast ingen blev överraskad, meteorologerna hade ju varnat i flera dagar. Plogbilarna måste ut i tid och gå i skytteltrafik.

Händer det att ni stoppar en körning på grund av oväder eller skarpa varningar från SMHI?

– Nej, vi förväntar oss farbar väg, fast sist hade vi två chaufförer som blev stående på Vätternleden och någon som blev avvinkad i Jönköping.

Chauffören avgör själv om han eller hon ska ge sig ut i hårt väder förklarar Ulf Jönsson.

– Men vi kämpar på bra länge. Ibland kan det räcka att man ställer bilen i några timmar innan man kör vidare.

Chaufförer som fastnar i kö får betalt för tiden de väntar, säger han.

– Men är det tvärstopp så trycker du in vila på färdskrivaren och lägger dig. Vila är det om du kan flytta dig bort från ratten.

Men hur gör en chaufför som väntar på att kön ska släppa och därför inte kan sova?

– De flesta förare sover inte så hårt och vi håller på 15-timmarsregeln från det du börjar tills du slutar.

Extrema händelser som jordskredet i Stenungsund går inte att förutse, menar Ulf Jönsson.

– Händer det något försöker vi oftast dirigera om trafiken. Chaufförerna rapporterar in om de måste ta en annan väg.

”Tar en dag i taget”

Företaget Kaj Inrikes i Älmhult har ingen krisplan, svarar en trafikledare som vill vara anonym.

– Inte ännu i alla fall. Vi tänker inte så mycket på extremt väder och pratar inte om det. Vi tar en dag i taget. Händer något får vi göra det bästa av situationen.

Allvarliga vädervarningar från SMHI har hittills aldrig stoppat leveranserna.

– Vi har inte haft så stora problem, men vi brukar planera lite längre körtid om vintern och ha koll på hur vi lastar så att vi får tyngd i bilen.

Schenker åkeri i Jönköping hänvisar till presskontakten Mikaela Nordin:

Har Schenker åkeri någon plan/krisplan för hur företaget ska hantera lastbilschaufförernas säkerhet vid fortsatt extremväder?

– Väderpåverkan skiljer ofta från plats till plats så den lokala bedömningen, om det är trafiksäkert eller inte, sker på åkerinivå i dialog med vårt lokala DB Schenker-kontor. DB Schenker samlar snabbt ihop styrande operativa enheter och kallar distriktens krisgrupper – där Schenker Åkeri ingår – när det behövs, säger Mikaela Nordin i ett mejlsvar.

Får lastbilsförarna ställa sina lastbilar (och inte köra ut) när SMHI utfärdar tex orange och röd varning för svåra väderförhållanden?

– Trafiksäkerheten går alltid först. Om Schenker Åkeris chaufförer bedömer att väglaget är för dåligt har de rätt att ställa bilen. Från centralt håll respekterar vi ett lokalt fattat beslut som innebär att till exempel ställa in en tur på grund av väder.

Vad har Schenker åkeri för ansvar för chaufförerna vid extremväder?

–  De har arbetsgivaransvar för chaufförerna.

Kan chaufförerna avgöra själva när det är för farligt att köra i väg?
–  Ja. Chaufförerna ser väglaget och de bedömer risken. De kan sedan ta beslut, i samråd med sin lokala ledningsgrupp, om att det är för farligt att köra i väg, säger Mikael Nordin.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

En demonstrationsdragbil med vätgasteknik (H2) som ännu inte går så långt.

Kaj inrikes i Älmhult satsar på vätgas

Klimat. Åkaren och miljöansvar­­iga Kaj Johansson på Kaj inrikes i Älmhult tror stenhårt på vätgas i lastbilarnas förbränningsmotorer.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.