Ordförandeord. Nu ska plattformsarbetares villkor regleras inom ramen för EU:s arbetsrätt. Det blir resultatet om EU-kommissionen får som den vill efter att man la ett förslag till ministerrådet och Europaparlamentet strax före jul.
Självklart ska plattformsarbetare ha samma rättigheter och tryggheter som andra arbetstagare på den svenska, och europeiska, arbetsmarknaden. Att EU ska in och rota i vår arbetsmarknadsmodell där fack och arbetsgivare tillsammans bestämmer villkoren är oacceptabelt. Den svenska modellen kan hantera det här med några enkla åtgärder.
Det viktigaste för att plattformsarbetarna ska kunna åtnjuta den svenska välfärden och trygghetssystemen är att plattformsföretagen slutar upp med sin enfaldiga tro på att de är något nytt, spännande och annorlunda på arbetsmarknaden. De är företag precis som vilka andra som helst. Genom att ta sitt arbetsgivaransvar, anställa sin personal, gå med i en arbetsgivarorganisation och teckna kollektivavtal skulle plattformsföretagen kunna ge sina anställda samma rättigheter och trygghet som övriga arbetare i Sverige.
Med ett kollektivavtal kan man också skapa en sund flexibilitet, något som plattformsföretagen ständigt framhåller behovet av. Men en flexibilitet som inte bara innebär flexibilitet för företaget utan också trygghet för de anställda.
Många plattformsanställda som vi pratat med beskriver en arbetssituation där de ständigt måste jaga pass, vara on demand och i flera fall arbeta på flera olika jobb för att tjäna tillräckligt med pengar att leva på. De flesta strävar efter att tjäna ihop 13 000 kronor i månaden. Det är Migrationsverkets krav för att de ska få stanna kvar i Sverige. Det är många som inte kan uppfylla detta.
Plattformsarbete är inte en unik möjlighet att komma i arbete här i Sverige. Det är ett sätt att bli utnyttjad som arbetare. Min uppmaning till alla plattformsföretag är att anställa sin personal och teckna kollektivavtal och bli en del av världens mest framgångsrika arbetsmarknadsmodell, den svenska.
Min tilltro till att EU-lagstiftning ska lösa det här på ett bra sätt är låg. Förslaget som ligger på bordet i dag går ut på att EU-lagstifta om ett anställningsförhållande. Jag skulle helst velat se ett tydligare fokus på att man kräver att företagen tar arbetsgivaransvar och slutar flumma runt och tro att det handlar om tekniska, innovativa affärsmodeller. Det är arbetstagarna som förlorar i slutändan och jag har svårt att se att EU:s förslag kommer lösa detta.