Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin i inspelningstagen.
Close
Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin i inspelningstagen.
Close
Kultur

Podden som tar mord på dödligt allvar

Lyssna. Fler och fler lyssnar på poddradio. Ofta från mobilen och inte sällan för att få arbetsdagen att gå lite fortare. När Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson slog ihop sina intressen för dokumentärer och brott skapade de sin egen nisch i Mordpodden.

De är två personer som gör allt. Begär ut domar och läser förundersökningsprotokoll. Läser gamla årgångar av Nordisk kriminalkrönika. Spelar in. Klipper.

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin får under säsong runt 300 000 lyssningsstarter på podden i veckan. Det gör Mordpodden till en av landets mest populära. Många av de stora är så kallade pratpoddar där mer eller mindre kända människor sitter och surrar om ditt och datt.

– Vi drog egentligen nitlotten i poddvärlden. Ett avsnitt tar ungefär två veckor att göra för oss. Den som gör en pratpodd sitter i ett par timmar och pratar. Sedan är de i princip klara. Dessutom tjänar de en massa pengar, så de kan ha kanske en producent som klipper åt dem, säger Linnéa Bohlin.

Mordpodden är ett och ett halvt år gammal och har när den här tidningen kommer ut just gått in i sin femte säsong, programmen kommer veckovis fram till nyårsafton. Men varför lägga så mycket tid på att berätta om mord?

– Vi har båda intresse för radio och dokumentärer. Jag har varit intresserad av rättssystemet och brott och straff länge, säger Linnéa Bohlin.

– Vi är ju inte kriminologer eller så, allt det vi vill förmedla får vi lära oss först. Vi har fått ganska mycket kunskap under vägens gång och det är häftigt att få förmedla det i den här produkten, säger Amanda Karlsson.

Linnéa Bohlin berättar att det kan vara psykiskt tungt under inspelningsperioden.

– Vi har det med oss hela tiden. Vissa av fallen tänker man på hela kvällen och så drömmer man om dem på natten.

Avsnitten är upplagda så att Linnéa Bohlin eller Amanda Karlsson läser upp en berättelse om ett mord. Sedan diskuterar de fallet med varandra. De tror att kombinationen med berättande och diskussion är det som gör att Mordpodden sticker ut från mängden.

– När vi började berättade vi mer om våra egna åsikter. Nu tycker vi det är viktigt att ta upp fakta och statistik i diskussionen så att lyssnaren kan få med sig något mer, säger Amanda Karlsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.