Lastbil på väg
Close
Polisen har extra fokus på yrkestrafiken under pågående trafikvecka. (GENREBILD)
Close

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Yrkestrafiken har stor påverkan på trafiksäkerheten. Under trafikveckan har Polisen därför valt att särskilt rikta in sig på att bland annat kontrollera att fordonen är i bra skick och inte överlastade, liksom att lasten är säkrad på rätt sätt.

Runt om i landet startade kontrollerna måndagen den 17 februari och pågår veckan ut, till och med söndag den 23 februari.

– Vi kommer också att kontrollera kör- och vilotider. Att säkerställa att det sitter utvilade förare bakom ratten är otroligt viktigt för säkerheten på våra vägar, säger Erling Andersson, poliskommissarie vid Polisens nationella operativa enhet, i ett pressmeddelande.

Vid kontrollerna ser polisen också över körkortsbehörigheter, nykterhet och att hastighetsgränserna hålls.

Polisen granskar också cabotage, för att se att reglerna följs för inrikestransporter som görs av transportföretag från andra EU-länder.

Annan brottslighet får inte passera för att trafikveckan främst handlar om kontroller av yrkestrafiken.

– Det utesluter inte att vi även upptäcker annan brottslighet som till exempel efterlysta personer, vapen, ammunition eller narkotika samt naturligtvis andra trafikrelaterade företeelser, säger Erling Andersson.

Den vanligaste trafikförseelsen är fortkörning. Trafikverket lyfter vikten av att hålla skyltad hastighet. Mätningar visar att 70 procent av den tunga trafiken kör fortare än skyltad hastighet.

Syftet med Polisens trafikveckor är att uppnå målen i nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

Varje år genomförs tio trafikveckor med olika fokus, till exempel hastighet, nykterhet och brottslig verksamhet som vägtrafik.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    18 februari, 2025

    Polisen behöver öka all trafikövervakning både yrkestrafiken och övrig trafik.Polisen måste få ner hastigheterna och se till att avstånden mellan fordon är minst 3 sekunder helst 5 sekunder för att minska olyckorna på våra vägar.Även däck är en väldigt viktig att kontrollera då många åker med gamla slitna vinterdäck.Slumpmässiga kontroller på dygnets alla timmar och på alla möjliga ställen för att öka risken/chansen att upptäcka de som kör påverkad eller begår brott och har stöldgods i fordonet.

Lästips:

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya avgifter för kör- och vilotidsbrott

Åkeri. Ett nytt lagförslag med ändrade sanktionsavgifter för vissa brott mot kör- och vilotidsreglerna har skickats ut på remiss.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om att går enligt plan görs det nu i vår.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.

Göteborgs hamn

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Efter dödsfall – Renova anmäls för fara vid ensamarbete

Miljö. I november förra året föll en miljöarbetare i Göteborg ner i en 2,5 meter djup grop, till en underjordsbehållare för avfall, och dog. Transports skyddsombud anmäler nu Renova till Arbetsmiljöverket för fara och brister vid ensamarbete.