”Polisen måste konkurrensutsättas”
Kriminologen Leif GW Persson var en av talarna på årets säkerhetsmässa i Älvsjö. Han menade att den privata bevakningsbranschen bör få större ansvar. – Polisen måste konkurrensutsättas. Poliser är mer än fyra gånger så dyra som väktare och ändå går det mesta av polisarbetet åt till att pyssla om den egna organisationen.
I dag, fredag, avslutades den nordiska säkerhetsmässan Skydd 2012 i Älvsjö. Bland mängder av ny teknisk bevakningsutrustning och skyddsredskap har den svenska säkerhetsbranschen samlats under veckan.
Några av de ämnen som har diskuterats och debatterats är utbildning för väktare och hur samhällsutvecklingen ställer nya krav på bevakningslagen.
En återkommande talare och debattledare var Leif GW Persson. På fredagen pratade han om var gränsen mellan det offentliga bevakningsarbetet och det privata går. Han menade att mycket av polisens uppgifter i dag, även brottsutredning, skulle kunna skötas av privata företag.
– Argumentet från staten är att de har våldsmonopol och att det är för allvarligt att släppa på. Men mycket av kriminalarbetet är pappersarbete, utan våldsinblandning. Det finns inte heller några invändningar mot att privata aktörer skulle kunna ta en större del av bevakningsuppdraget, säger han till Transportarbetaren.
Men om väktarna får fler uppgifter och större befogenheter, skulle inte det göra att det krävs mer utbildning?
– Jo, och det skulle göra att lönerna skulle stiga och kostnaderna skulle gå upp. Men det är en jävla bit innan lönerna har tagit sig från 220 kronor i timmen, som en väktare kostar i dag, till 920 kronor i timmen, som en polis kostar.
En av veckans stora snackisar i Transports monter har annars varit konsekvenserna av Panaxiaaffären.
– Det är många oroliga som har kommit hit och frågat om vad det här betyder för branschen – om de måste byta jobb nu. Så vi har försökt att ingjuta lite hopp, säger Rose-Mari Settergren, från Transports avdelning 9, Örebro.
Hon var på plats som representant för Transport och för GOS, ett avtal om god sed i bevakningsbranschen mellan Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (BYA) och Transportarbetareförbundet.
Förutom en hel del allmänfackliga frågor är just Panaxia ett ämne som har varit återkommande. Rose-Mari Settergren tror att är bra att mässan har varit just den här veckan så att de som har frågor har haft möjlighet att kunna ställa dem direkt.
– Diskussionen har ändå varit att det här kanske kan leda till något positivt för branschen. I stället för att bara sänka priserna kan det här kanske leda till högre priser och bättre kvalitet, säger hon.