Polsk ”F-skatt” duger inte vid åkerikörning i Sverige

Skatteverket har inlett en stor granskning av svartarbete och obetalda skatter inom åkerinäringen. Inom kort släpper verket namnen på ett antal stora åkerier som bemannat bilarna med lågbetalda utländska egenföretagare. Åkerierna krävs nu på arbetsgivaravgifter, eftersom förarna varken har svensk F-skattsedel eller intyg som bekräftar att skatten betalas i hemlandet.

– Vi ser framför oss långdragna juridiska processer. Det handlar om mycket stora belopp som vi kräver in, säger Skatteverkets insatsledare Pia Bergman.

Hon ansvarar för den största granskning som Skatteverket hittills iscensatt. Den riktas mot flera branscher – bland annat transport, bygg, slakteri och städ.

Fokus ligger på arbetsgivaravgifterna, förklarar Pia Bergman:

– Inom åkeri tittar vi på företag med många bilar, men som inte har några anställda chaufförer. Ofta anlitar man utländska förare, personer som kommer från sämre bemedlade EU-länder.

– Det är givetvis okej, så länge det sker på schysta villkor. Men det vi upptäcker är att man inte betalar skatt och sociala avgifter någonstans. Varken i Sverige eller i exempelvis Polen eller Rumänien.

Pia Bergman reagerar direkt mot begreppet ”utländska F-skattare”, som används flitigt om de chaufförer som i allt högre utsträckning bemannar både svenska och utländska bilar:

– De är inte F-skattare. De har sällan vare sig svensk F-skattsedel eller ett så kallat A1-intyg, som talar om att de är utsända från hemlandet och omfattas av hemlandets sociala trygghetssystem.

– Vi talar om personer som jobbar helt oförsäkrade. När det uppdagas går vi på den som betalat ut lön och kräver arbetsgivaravgifter av det svenska företaget.

Som skatteexpert inskärper Bergman att utländska företagare som är verksamma i Sverige ska ha svensk F-skattsedel. Det duger alltså inte med polsk eller rumänsk motsvarighet. Enda alternativet är i så fall A1-intyget.

I ett första skede har Skatteverket slagit till mot ett antal större åkeriföretag. Enligt uppgifter i pressen omfattas fyra bolag och uppåt 400 chaufförer. Pia Bergman säger:

– Glöm siffrorna än så länge. Besluten blir snart offentliga. Medieintresset är stort. Jag får mejl, sms och telefonsamtal varenda vecka från riksmedia. Journalisterna undrar ur det går med granskningen. Av samtalen förstår jag att frågan är väldigt het.

Enligt Pia Bergman jobbar Skatteverket efter flera huvudlinjer. En är förstås att klämma åt fuskarna. Den andra är att ta fram information om vilka regler som faktiskt gäller.

– Vi vill nå både den utländska arbetskraften och de svenska arbetsgivarna som köper tjänsterna. Syftet är att alla parter ska göra rätt från början.

Har svenska åkare som anlitar lågbetald arbetskraft något intresse av att följa – eller ens begripa – regelverket?

Pia Bergman säger:

– I vår myndighetsutövning måste vi utgå från att företagen vill göra rätt för sig. Fast, visst, vi kan inte göra som storken och stoppa huvudet i sanden. Vi inser att alla inte är seriösa. Det är därför vi startat den här insatsen, som nästa år kommer att omfatta 47 000 arbetsdagar.

– Ibland kanske syftet inte är att göra fel. Det finns säkert förare som inte vet att man efter en viss period ska betala skatt i Sverige. Då har man inte heller tagit höjd för det när man begärt lön.

Bergman uppmanar alla utländska egenföretagare att söka F-skatt så fort de utför mer än någon enstaka cabotagekörning i Sverige.

Å andra sidan är det inte säkert att F-skattsedel beviljas. Eller borde beviljas. Fortfarande är det så att företagaren ska ha en viss självständighet gentemot uppdragsgivaren.

Hur ska de reglerna tolkas i fall där en chaufför – svensk eller utländsk – kör åkarens bil, använder åkarens utrustning och styrs helt av en och samma speditör?

Bergman:

– Om Skatteverket känner till alla omständigheter är det tveksamt om F-skatt ska beviljas. I våra ögon ska chauffören betraktas som anställd.

För att effektivare kunna klämma åt fuskarna efterlyser Skatteverket flera lagändringar. En handlar om att införa någon form av registrering av utländska företag som är verksamma i Sverige. Då skulle myndigheterna lättare kunna hålla koll på dem.

– Vi har också påtalat att inbetalda arbetsgivaravgifter borde redovisas för varje individ, löpande, månad för månad. Då skulle vi omedelbart veta vilka arbetstagare som ett företag betalar för.

– Den kunskapen skulle kunna användas vid oanmälda besök ute på arbetsplatserna. Då skulle vi snabbare kunna sätta stopp för oseriösa aktörer. Både Transport och Byggnads är påhejare av detta.

Pia Bergman avslutar med att påpeka att många utländska företag och arbetstagare faktiskt är seriösa och vill göra rätt för sig:

– En del av debatten kring den här problematiken tas över av främlingsfientliga element. Det är en stor fara.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya lagar att följa!

Lagstiftning. Böter direkt för buskörning med vattenskoter och hög musik. Och ny beräkning av bilförmån. Från den 1 juli gäller en rad nya lagar och regler.

Elias Jobran klubbordförande Aviator.

Lastare sägs upp och permitteras på Aviator

Corona. 30 lastare har varslats om uppsägning vid Aviator på Arlanda. Den 1 maj trappar marktjänstbolaget också upp korttidspermitteringarna från 60 till 80 procent. Lastarna kommer alltså att jobba 20 procent.

Scanias extralånga lastbilsekipage bildar konvoj och ingår i en aktion för att Europa ska godkänna konvojkörning. På väg från Södertälje

Yrkesförare kör allt säkrare

Chaufför. De flesta lastbilschaufförer trivs på jobbet. Och de har blivit bättre på att följa lagar och regler, visar den senaste tillståndsmätningen från Transportstyrelsen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.