Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.
Close
Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.
Close
Kultur

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Jonny Kronbäck och kollegorna jobbar tre-skift på lagret i skånska Staffanstorp och vid 11 börjar mikrovågsugnarna gå varma i lunchrummet.

Vid ena kortväggen står en boklåda på ett skåp och väntar på läsare. Den har packats med böcker från Malmöavdelningens bibliotek. Ytterligare tre lådor med pappers- och ljudböcker har avdelningen kört ut till lika många arbetsplatser för att bevakningsanställda, tidningsbud, lager- och miljöarbetare ska kunna plocka med sig böcker hem och läsa.

Anders Palmquist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster
Anders Palmquist på Transports Malmöavdelning. Foto: Justina Öster

Inga lånekort krävs, byråkratin hålls på noll. För detta har Transportavdelningen utnämnts till Årets arbetsplatsbibliotek inom LO-förbunden 2023.

Huvudskyddsombudet Jonny Kronbäck släpper in tidningens reporter och bibliotekets eldsjäl, Anders Palmqvist. I vanliga fall jobbar Anders som regionalt skyddsombud och håller koll på arbetsmiljön. Jonny säger kort:

– Jag hinner inte läsa.

Hadi Josefi är inhyrd från bemanningsbolaget Tranpenad, men hoppas snart bli direktanställd av Truck and Wheel. Han bänkar sig utanför lunchrummet med en kollega, lapar efterlängtad septembersol och säger att han ”trivs som fan”.

– Chefen och alla här är trevliga. Jag läser aldrig böcker. Skolan är inte min grej. Jag tränar, hämtar barn på dagis och fixar mat.

Hadi Josefi har många barn och lite tid för läsning. Foto: Justina Öster
Hadi Josefi har många barn och lite tid för läsning. Foto: Justina Öster

Matteo Patrone, tvärs över bordet, är hellre ute och träffar sina vänner än läser böcker.

Tilde Kristoffersson föredrar också solskenet, har sett boklådan, men aldrig lånat från den.

– Jag läser helst deckare och lyssnar mer på ljudböcker. Då kan jag göra andra saker samtidigt. Oftast läser jag när jag går och lägger mig eller lyssnar på morgonen medan jag sminkar mig. Camilla Läckberg har jag följt i ganska många böcker. Hon skriver bra, det är bra historier.

Kollegan Julia Schyllert är inte mycket för böcker, hon lyssnar hellre på musik.

– Jag är lite rastlös så det passar bättre.

I det svala lunchrummet har Per Flood sjunkit ner i soffan med sin matlåda. Han läser på semestern, krim och allt möjligt. Jan Guillou är en favorit. Men kollegan Michaela Åkerberg, vid ett bord längre bort, har fullt upp med hund, katt, häst och renovering. Läsning ryms inte.

Fredrik Bood gillar mest fantasy, som Game of thrones. Foto: Justina Öster
Fredrik Bood gillar mest fantasy, som Game of thrones. Foto: Justina Öster

Fredrik Bood har aldrig kikat i boklådan. Han läser i säsonger, men nu var det ett tag sen. Gillar fantasy, Game of thrones.

– Då får man tänka mycket, ha ett öppet sinne. När jag läser får jag bilder i huvudet, det är väldigt stimulerande.

Alexander Lind, han som hatar deckare, avslutar sitt långa mobilsamtal och säger att han föredrar biografier. Deckare är inte särskilt spännande.

– Enkla att göra, man bara byter ut en morot mot en gurka, inte riktigt min grej. Det känns som jag mest jobbar, handlar och tar hand om lilleman, sonen. Nä, nu måste jag jobba!

Biblioteket på Kosterögatan 12 i Malmö. Foto: Justina Öster
Biblioteket på Kosterögatan 12 i Malmö. Foto: Justina Öster

Dörren går igen och Ander Palmqvist plockar i ordning bland böckerna. Röran tyder ändå på att anställda sökt bland titlarna. Det vore nog bra att förstora texten på lådan och förtydliga att ”det bara är att låna hem”, funderar han. Fantasy, var ett bra tips och barnböcker till småbarnsföräldrarna. Litteratur på fler språk vore inte heller dumt.

– Det är viktigt att läsa för att förstå sin samtid, veta varifrån man kommer och vart man är på väg. Att dra lärdom av historien. Vi behöver lyfta arbetarhistorien och vad de som slogs före oss, för arbetarnas villkor, har åstadkommit. Det är grunden för hur vi har det i dag. I många andra länder har arbetsgivarna all makt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.