Privat varken billigare eller bättre

Politik. Regeringen ska privatisera nästan hela Arbetsförmedlingen. Men i dag kom en utredning som säger att privata företag inte är bättre på att förmedla jobb.

Cecilia Fahlberg fick det otacksamma uppdraget att presentera en stor utredning om arbetsmarknadspolitiken bara några timmar efter att Arbetsförmedlingen (AF) varslat 4 500 personer om uppsägning. AF har nämligen fått sänkt anslag med 800 miljoner till driften av myndigheten i den budget Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom i höstas. Utredaren Cecilia Fahlberg konstaterar att stora förändringar för myndigheten inte är något nytt.

– Styrningen av arbetsmarknadspolitiken har oavsett politisk färg haft karaktären av kortsiktighet, detaljstyrning och ryckighet, sade hon vid en presskonferens under onsdagseftermiddagen.

Fahlberg ger som exempel ett regleringsbrev om arbetsmarknadsprogram som har ändrats 56 gånger sedan år 2000.

Redan i dag lägger AF en betydande del av budgeten på att köpa in tjänster från privata företag. Till år 2021 ska AF reformeras i grunden, som det heter i överenskommelsen mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I praktiken innebär överenskommelsen att AF ska ha kvar ansvaret för att kontrollera arbetssökande. Men att fristående aktörer (det vill säga företag) ska rusta och matcha arbetssökande till nya jobb. De fristående aktörerna ska sedan få betalt utifrån hur de lyckas.

Utredningen har tittat på två olika modeller för framtida arbetsförmedling.

  • Att Arbetsförmedlingen gör allt i egen regi.
  • Att allt görs av privata företag, likt regeringens nya plan.

Cecilia Fahlbergs utredning kom fram till att det bästa är att låta det offentliga och privata verka tillsammans. Som skäl att vara försiktig med total privatisering anges att det inte finns någon forskning eller erfarenhet som kan bevisa att privata utförare lyckas bättre än offentliga.

– Genom att använda sig av både offentligt och privat, har man möjlighet till större flexibilitet, som senare ger kunskaper om vad som är mer effektivt, säger Fahlberg.

Vid slutet av presskonferensen fick utredaren en fråga om hon är rädd att hela utredningen hamnar i papperskorgen.

– Den har tillfört ny kunskap och perspektiv, den kommer vara till stor användning i det fortsatta arbetet, säger Fahlberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. (UPPDATERAD) Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.