Gul väst på instrumentbrädan är tecknet för protrest mot bensinpriset.
Close
Eul väst på instrumentbrädan är tecknet för protrest mot bensinpriset.
Close

Gul väst i protest mot bensinpriset

Chaufförer. Två yrkeschaufförer lanserade idén på Facebook. På lördag kan Frankrike lamslås av folk som är missnöjda med bensinpriserna. Facken står inte bakom protesterna. Men jag förstår ilskan, säger ledningen i det största transportfacket.

En gul säkerhetsväst på instrumentbrädan.  Det betyder att bilens ägare deltar i ”de gula västarnas” protest. På lördag har tiotusentals franska invånare sagt att de ska blockera trafiken på hundratals platser runt om i landet.

De kräver att regeringen slopar en planerad skattehöjning på drivmedel.

Jimmy Lefevre ingår i en liten ledningsgrupp bakom den informella rörelsen.

– Jag ska vara med och blockera ringmotorvägen runt Paris, och sedan ska vi ta oss till presidentpalatset där vi hoppas få prata med miljöministern, säger han.

Själv är han bilmekaniker, men hans vänner Eric Drouet och Bruno Lefevre är yrkeschaufförer och det är de som är initiativtagarna till blockaden. För några veckor sedan lanserade de idén i en nybildad Facebooksgrupp, som snabbt har fått hundratusentals följare.

– Skattehöjningen mot bensin är droppen. Vi styrs av folk som inte lever våra liv och inte förstår våra problem, säger Eric Drouet i ett av sina videoinlägg på sidan.

Han förklarar att han är beroende av sin bil för att ta sig till och från jobbet, och att bensinpriset gör att det är svårt att få lönen att räcka till.

Ingen i gruppen är politiskt aktiv. De säger att det handlar om en folkrörelse och vill varken att fack eller politiker tar över. Men de får ändå stöd av politiska partier, bland annat på den extrema högerkanten. Detta gör att en del fack helt tar avstånd från protesterna.

Ledningen för det största chaufförsfacket är inte lika kritisk.

– Jag förstår mycket väl deras ilska. Köpkraften är för dålig, och bensinpriset är högt. Det drabbar framförallt lågavlönade, säger Christian Cottaz, vice generalsekreterare i CFDT Transport.

Han är bara orolig för att demonstrationerna ska urarta, eftersom det inte finns en regelrätt organisation bakom, utan handlar om en proteströrelse som har vuxit fram via sociala medier.

Premiärministern Edouard Philippe har den här veckan försökt att lugna ”de gula västarna”, genom att lova nya bidrag till låginkomsttagare som vill byta till en renare bil. Men höjningen av skatten på drivmedel slopas inte.

Det betyder att skatten på diesel kommer att ha ökat med 24 centimes per liter (alltså cirka 2 kronor och 45 öre) och 14 centimes på bensin, mellan 2017 och 2021.

Motivet är att invånarna måste övergå till mer miljövänligare transporter. Men argumenten biter inte på de gula västarna.

– Det är inte genom en höjning av bensinpriset som man kommer att rädda planeten, säger Eric Drouet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Hans:
    19 november, 2018

    Helt rätt. Tänk om alla fattar de i Sverige ochså.

  2. Jan Sigurdsson:
    15 november, 2018

    Helt rätt som de gör i Frankrike, vi.måste agera på samma sätt !!! Ut och blockera vägarna men.i samlade aktioner.

Lästips:

Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Färdtjänstförare har fått nog – protestlistor till politiker

Servicetrafik. 232 färdtjänstförare i Östergötland har skrivit under kraven för en hållbar arbetsmiljö. På onsdagen lämnade Transports Linköpingsavdelning över protestlistorna till ansvariga politiker i regionen.

Affisch för filmen Operation "ilexpress" som hade premiär 1952.

Lastbilarna som besegrade nazisterna – nu är det 80 år sen ”Red ball express”

Årsdagar. Efter landstigningen i Frankrike fick de allierade problem med att få mat och ammunition till sina soldater. Man hade bombat sönder järnvägar och hamnar. En jättesatsning på en dygnet-runt-rutt med lastbilar blev räddningen. Den döptes till ”Red ball express”.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.