”Prövningen borde vara hårdare än i dag”
Transport. – Det är beklagligt att en myndighet som Arbetsförmedlingen har så njugg inställning till kollektivavtal. Utan avtal får de anställda sannolikt ingen tjänstepension och då får samhället täcka upp en gång till, när pensionen blir mager.
Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson är kritisk. Både mot synen på kollektivavtal, och mot att så många anställningsstöd beviljats inom just taxibranschen.
– Så var det redan på min tid som lokalombudsman i Sundsvall. Anställningsstöden är till för att utjämna villkoren mellan människor som är fullt arbetsföra och andra som av olika skäl har nedsatt arbetsförmåga.
– Jag hade svårt att se hur det skulle fungera i praktiken inom taxi. Hur ska en förare med låt säga en arbetsskadad rygg hantera en kund som förväntar sig hjälp med tunga väskor?
Som lokalombudsman fick Lars Mikaelsson ändå ett visst gehör från arbetsförmedlarna. Det gällde bland annat inom däcknäringen där firmor ville ta in lönebidragsanställda under de mest intensiva veckorna vår och höst.
– Det är ingen bra lösning att ta in nya personer mitt i värsta stressen. Ska man ha bidragsanställda, så måste de läras upp under lugnare förhållanden.
Taxi är en bransch som länge brottas med överetablering och lönedumpning. Borde nystartsjobb och andra anställningsstöd bannlysas där?
– I vart fall borde prövningen vara mycket hårdare än i dag. Stöden är ju till för att hjälpa enskilda människor, inte för att stötta företag som går knackigt.
En sektor där bidragen ökar är bilvård och fönsterputs. Bilrekonditionering låg också högt när Transportarbetaren undersökte företag som tar in arbetskraft från länder utanför EU. Hur ser du på det?
– Jag har svårt att uttala mig. Av statistiken framgår inte hur många som är bilvårdare respektive fönsterputsare, en bransch som tillhör Fastighetsanställdas förbund. Men visst, det väcker funderingar över arbetsvillkoren som de här människorna möter.