Psykisk chock efter attacken
Bevakning. 72 ordningsvakter och väktare var på plats och gjorde olika insatser i samband med terrorattentatet i Stockholm. Det visar arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagens egen analys.
För att få en uppfattning om vad som fungerade och vad som behöver förbättras intervjuade Säkerhetsföretagen ansvariga på berörda bolag. Resultaten och förslag på åtgärder kommer att presenteras vid ett seminarium den 14 november.
– Som väl var funkade det ganska bra vid attacken, men en viktig slutsats är att bevakningsbranschen behöver ha ett mer strukturerat samarbete med polisen. Det skulle också lösa fler problem i glappet mellan bevakningspersonalens ansvar och polisens, säger Säkerhetsföretagens branschchef Li Jansson.
Hon hänvisar till Oslomodellen med regelbundna veckomöten mellan polischefen och de olika driftcheferna i säkerhetsbolagen. Något som infördes efter Breiviks attentat. Fler förslag på åtgärder kommer att presenteras vid träffen.
48 timmar
Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare ”utan dröjsmål” underrätta ansvarig myndighet om allvarliga tillbud och allvarliga olyckor som inneburit fara för anställdas liv och hälsa. Efter en dom har en praxis om 48 timmar utvecklats.
Om företag ska anmäla till Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan eller båda avgörs från fall till fall. Utifrån hur skadade människor blivit och hur de upplevt händelsen, förklarar Christina Asplund på Arbetsmiljöverket.
Därför går det inte att säga generellt att bolag som inte anmält har brustit i ansvar.
– Man kan kontakta vår svarstjänst för att rådfråga, tipsar tillförordnade sektionschefen Asplund.
Åtgärdat bristerna
Arbetsmiljöverket är färdigt med sina inspektioner av företagen som gjorde anmälningar om bland annat psykisk chock och utmattning bland anställda efter livräddande insatser. Bolagen har nu åtgärdat bristerna och ärendena har avslutats.
Myndigheten besökte inte alla företag. Ansvariga gjorde en genomgång och bedömde om det fanns svagheter som behövde redas ut.
– Vi koncentrerade oss framför allt på det akuta krisstödet. Företagen ska ha fungerande rutiner och beredskap. Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar gäller, säger Christina Asplund.