Räkna med fler förändringar i lasten
Kanske sitter morgondagens tidningsbud i en kontrollcentral och styr drönare som levererar både morgontidning och frukostfrallor? Helt otroligt är det inte, säger Tidningsutgivarnas chefsanalytiker. En sak är i alla fall säker: Det kommer att bli förändringar.
Papperstidningsläsandet går neråt med några procent per år, med en kraftig dipp de senaste fem åren. Hur ska det sluta?
Tidningsutgivarnas (TU:s) chefsanalytiker Tobias Hedström förutspår ingen pappersdöd inom den närmaste framtiden. Än så länge är vi mer villiga att betala för tryckta tidningar än för digitala, påpekar han. Och annonsörerna betalar mer för att synas på papper än på nätet.
– Sedan är det förstås upp till enskilda tidningar att bestämma hur mycket distributionen får kosta, säger han.
Redan i dag har tidningsbuden fått blanda upp sin last med till exempel brev, paket och nybakt bröd för att kunna behålla sina jobb. Och vi kan fortsätta räkna med förändring i lasten, säger Tobias Hedström.
– Förmedlingstjänster kommer vi ha fortsatt stort behov av, om inte till och med större. Vi skriver färre brev, men posten har ändå fullt upp med att leverera allt vi köper på nätet. Fast om leveranserna kommer att gå till som i dag kan jag inte säga. I stället för att sitta i bilar och köra runt kanske man sitter i en kontrollcentral och kör drönare som levererar – och det kanske inte ligger alltför långt in i framtiden.
Thorbjörn Johansson, tidningsbud och skyddsombud på Norrbottens media distribution (NMD) i Luleå, skrattar gott åt drönarscenariot.
– Jag ser förstås användningsområdet på våra dåligt skottade gator och översnöade brevlådor, säger han. Men det kanske inte är så nära förestående.
I hans distrikt har morgontidningarna minskat med tio procent de senaste tre åren. Ska tidningsbuden överleva måste de fortsätta hitta andra produkter att komplettera med, säger han.
– Vi kör färre morgontidningar men har samtidigt fått fler andra tidningar. Vi kör också brev och ska börja med paket. En gång fick vi köra ut hästsperma.
Hur ser du som skyddsombud på att lasten har blivit så blandad?
– Jag har inget emot det, men det krävs att företagen håller sig à jour med vilken utrustning buden behöver. Ju fler sorters produkter, desto större krav på utrustning och beredskap.