Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.
Close
Månskäran över Stockholm i mitten av april 2024 då ramadan inleddes den 10 april.
Close

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Över en miljard muslimer i världen beräknas fira ramadan, som alltså i år inleds den första mars och pågår till dess att solen gått ned lördagen den 30 mars.

Under fastemånaden avstår utövare från mat, dryck, tobak och sexuellt umgänge medan solen är uppe. Ramadan är en av islams grundpelare.

Långt ifrån alla muslimer fastar dock under månaden, men det är betydligt vanligare att göra det än att kristna gör det under fastetiden – som föregår påsk – som en jämförelse.

Ramadan, eller den avslutande festen, är heller inga helgdagar i Sverige. Den som vill vara extra ledig under ramadan ska begära det av arbetsgivaren i vanlig ordning.

För den som fastar och jobbar som vanligt kan särskilt de första dagarna vara tuffa. Men det är helt frivilligt att berätta för arbetsledning och kollegor så länge fastan inte påverkar arbetsförmågan i hög grad. Fast det kan ju vara bra ändå att berätta varför man är lite trött eller matt, kanske särskilt i slutet av ett arbetspass.

Många jobbar på i stort sett som vanligt. Men den som har ett riskfyllt arbete, eller känner att arbetsförmågan är så kraftigt nedsatt att det kan utgöra risker, är dock skyldig att informera chefen.

Den som ”bara” känner att det vanliga jobbet blir väl tungt kan förhoppningsvis tala med arbetsledare för att försöka hitta andra arbetsuppgifter under perioden eller få möjlighet till avbrott för vila under arbetsdagen.

En del med riktigt tunga jobb väljer att avstå från fasta. Om fastan innebär fara i jobbet ger religionen rätt att bryta den. Äldre, den som är sjuk, barn före puberteten, gravida, den som har mens och diabetiker är också undantagna.

Arbetsgivaren är å sin sida skyldig att tillåta bön så länge en anställd kan sköta sina arbetsuppgifter. Att kunna utöva sin religion är en grundläggande mänsklig rättighet. Men det kan ibland ändå bli svårt i praktiken. Arbetsgivaren har långtgående rätt vad gäller att bestämma över arbetstider, att leda och fördela arbetet.

I år infaller ramadan från nymåne till nymåne 1 – 30 mars. Efter solnedgång den sista lördagen i månaden inleds festen eid al-fitr (eller bara eid) och håller på minst ett dygn.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tord Jakobsson:
    28 februari, 2025

    Vad äter de för något under kvällens/nattens mörka timmar?

  2. Peter Jansson:
    27 februari, 2025

    De som är yrkeschaufförer och inte äter och dricker vätska på sina raster när de arbetar borde bli av med körkortet då de blir en trafikfara och risk för andra trafikanter. Vi människor är gjorda för att få i oss mat och vätska regelbundet för vårt välbefinnande och för vår hälsa, vi skall inte hålla på att fasta och svälta oss som om vi levde på stenåldern och fick svälta för att man inte fick tag i mat den dagen.

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

SD och historien

Davids krönika. Jag har en del kollegor inom åkeribranschen som är Sverigedemokrater. De flesta är bra folk och de ställer upp för mig på jobbet, likväl som jag ställer upp för dem. Utan att vara det minsta SD:are kan jag förstå att man kan ta till sig en del av SD:s budskap: att stoppa gängvåldet och att all invandring inte är helt nödvändig (fast de protesterar aldrig mot arbetskraftsinvandrarnas slavlöner).

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.