Rapportera om nästan-olyckor
Tillbud. Oj, det kunde gått illa. Du kunde ha klämt handen och ser dig snabbt om, hoppas att ingen såg att du var nära att ”klanta till det”. Tänk tvärtom! Var rädd om dina kollegor och rapportera om risker i arbetsmiljön så att arbetsgivaren kan förebygga, åtgärda och förhindra olyckor.
1. Tänk oj och aj!
Inom arbetsmiljön brukar man tala om ”oj” för tillbud och ”aj” för arbetsolyckor. Före en arbetsolycka har det ofta skett tio tillbud, som om de rapporterats kunde ha förhindrat olyckan.
2. Vad är ett tillbud?
Tänk ”oj”, en nästan-olycka eller händelse som kunde ha lett till ett olycksfall, som att halka på en isfläck utan att du skadar dig. Men. Den som kommer efter kanske har bråttom, ramlar och bryter foten på samma fläck.
3. Vad är ett allvarligt tillbud?
Allvarliga händelser som medför stor fara för liv eller hälsa. Någon kan exempelvis falla från några meters höjd utan att skada sig. Det kan också vara så att hängande last eller gods rasat ner i närheten av någon eller där en person kunde ha stått.
4. Räknas händelser som drabbar någon psykiskt?
Ja, de kan räknas som allvarliga tillbud, exempelvis en enstaka kränkande handling, trakasserier eller mobbning.
Det kan gälla hot om våld, hot med skjutvapen eller kniv eller ett allvarligt menat mordhot.
Om en anställd under en längre period varit utsatt
för skadlig stress och reagerat starkt på det kan det också klassas som allvarligt tillbud.
5. Vad ska jag som anställd rapportera?
Tillbud, allvarliga tillbud och arbetsolyckor. Rapportera alltid tillbud till din arbetsgivare som ska behandla, åtgärda och återkoppla till den som anmält och hela arbetsgruppen – för att förebygga olyckor.
6. Vad ska arbetsgivaren rapportera?
Arbetsgivaren är skyldig att anmäla allvarliga tillbud och arbetsskador till Arbetsmiljöverkets (AV:s) och Försäkringskassans e-tjänst anmalarbetsskada.se.
7. Vem bedömer om en olyckshändelse ska anmälas till AV?
Arbetsgivaren avgör från fall till fall hur allvarlig en händelse är. Vid osäkerhet är AV:s råd att göra en anmälan.
Att inte anmäla en allvarlig händelse kan leda till böter enligt kapitel 8, §2 i arbetsmiljölagen.
8. Jag rapporterar, men min chef gör ingenting.
Vänd dig till skyddsombudet på din arbetsplats. Har ni inget? Kontakta det regionala skyddsombudet på Transportarbetareförbundets lokala avdelning. Gå in på transport.se och klicka på ”Avdelningar” för kontaktuppgifter.
9. Min chef pratar om avvikelser i stället för tillbud.
Avvikelser kan exempelvis vara att du inte kunde tömma ett sopkärl eller inte lyckades lossa gods hos en kund. Även om tillbud rapporteras ihop med avvikelser är det viktigt att både tillbud och avvikelser följs upp.
10. Vad har jag själv för skyldigheter?
Enligt arbetsmiljölagen är anställda skyldiga att följa säkerhetsföreskrifter och anvisningar, använda säkerhetsutrustning och rapportera om tillbud och olyckor.