Rasism tema på välbesökt ungdomsforum

Fredagen den 1 juni inledde Transport ett nytt ungdomsforum, med rekordmånga deltagare. Ett 60-tal unga transportare finns nu samlade på en kursgård utanför Stockholm för att under tre dagar diskutera främlingsfientlighet och utmaningarna som det innebär för facket.

För tredje året i rad genomför förbundet en särskild konferens, ett forum, för medlemmar upp till 30 år. Temat den här gången är rasism, främlingsfientlighet och den omfattande lönedumpning som sker i ett EU där gränserna öppnats för arbetskraft.

Vid forumet inledde Transports tredje vice ordförande, Martin Viredius, med att poängtera att den lägsta lagstadgade minimilönen i Sverige är noll kronor i timmen. Bara genom kollektivavtal kan arbetstagare garanteras ersättning för utfört arbete.

Han refererade sedan till den omdebatterade företagaren Per Strid i Skara. Strid hyr ut rumäner – ofta fattiga romer – till postorderföretaget Jula. Lönen är 1500 kronor i månaden, plus traktamente.

För romerna som får resa en månad till Sverige och lossa containrar är Jula en vinstlott. I fackets ögon är det fråga om avancerad lönedumpning och grovt utnyttjande av utsatta människor.

Martin Viredius sa:

– Det är viktigt att vi diskuterar de här frågorna i fackföreningsrörelsen. Det finns debattörer som ser Per Strid som en välgörare. När vi kritiserar honom måste det vara klart för alla att det inte är fråga om främlingsfientlighet, utan om att facket säger nej lönedumpning.

– Vår utgångspunkt är kollektivavtalen och det fackliga löftet. Kom ihåg att våra avtal inte är något annat än legala karteller.

Viredius klargjorde att Transport är det enda LO-förbund som utesluter aktiva Sverigedemokrater.

Till forumet har Transport bjudit in Mats Wingborg och Anna-Lena Lodenius. Båda är författare som skrivit artiklar och böcker om högerpopulismen som breder ut sig på många håll i västvärlden.

Wingborg påpekade att Transport är en del av en stor global facklig rörelse som gjort mycket för att förbättra för arbetstagare i andra länder. Det gäller inte minst kampanjen mot de fiffelflaggade fartygen där förbundet haft en central roll i mer än 50 år.

Enligt Winborg finns två stora hot mot den fackföreningsrörelse som historiskt sett bjudit kapitalet motstånd. Det handlar dels om arbetslivets förändring mot allt fler otrygga anställningar:

– Fenomenet är globalt, vi ser det överallt. Med osäkra jobb blir människor rädda för att bråka med arbetsgivarna.

– Det andra hotet finns i form av ändrade värderingar. Tron på att marknadsliberalism och avregleringar ska lösa alla problem. I de här strömningarna uppfattas facket som något väldigt negativt.

Mats Winborg menar att utvecklingen skapat en grogrund för högerpopulism:

– När facket ska utmana det här är det viktigt att vara självkritiskt. Vad säger vi egentligen till våra medlemmar? Det allra viktigaste är att var och en formulerar en egen idé om man vad man egentligen tycker.

– Det grundläggande för mig är att kollektivavtalen ska omfatta alla. Den fackliga grundidén är genial! Både facket och skolan måste bli bättre på att föra ut det budskapet.

Anna-Lena Lodenius fick mikrofonen och berättade att allt fler människor flyttar i världen. På några decennier har 214 miljoner människor bytt hemland. Tidigare var det främst män som emigrerade, nu är hälften kvinnor. De allra flesta, 90 procent, gör det för att söka arbete.

Lodenius påminde också om att 1,3 miljoner svenskar emigrerade mellan 1850 och 1930. En del av dem hamnade faktiskt i samma sorts trafficingfälla som dagens asiatiska och östeuropeiska kvinnor.

I dag har högerpopulistiska politiker röstats in i parlamenten i alla EU-länder, utom Tyskland, Storbritannien, Spanien och Portugal.

Främlingsfientligheten blir nu huvudtema på ett ungdomsforum som också ska diskutera villkoren för unga medlemmar i Transport.

Ett delseminarium bar rubriken ”motivationsverkstad”. Där diskuterade bland annat hur fackligt aktiva ungdomar ska hantera förväntningar från avdelningar, klubbar och arbetskamrater. Ska man ta på sig flera fackliga uppdrag? Hur får man arbetskamraterna att komma på möten?

– Man får ge dem en spark i röven!

Det handfasta rådet kom från en skånsk deltagare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.