Rätt sparka för borttagen hastighetsspärr
Åkeri. Chauffören tog bort hastighetsspärren och körde förra året flera gånger i över 130 kilometer i timmen med den tunga lastbilen. Nu slår Lunds tingsrätt fast att åkeriet hade rätt att avskeda mannen.
Lastbilschauffören, en man i 50-årsåldern, avskedades från åkeriet utanför Malmö för drygt ett år sedan. Trots en tidigare varning fortsatte han att grovt bryta mot hastighetsbegränsningar. Transport fick varslet om avskedet men valde att inte företräda mannen.
Det var i början av förra sommaren som flera dåvarande kollegor till mannen uppmärksammade att de blivit omkörda av honom på E4:an, i fart långt över den tillåtna för den aktuella fordonskombinationen. När åkeriet kontrollerade lastbilens färdskrivare visade det att strömtillförseln var bruten. Gps-data visade dessutom att fordonet körts i över 120 kilometer i timmen trots att högsta tillåtna hastighet är 80 kilometer i timmen, och att åkeriet för samtliga sina fordon har satt den spärr som lagen kräver på 83 kilometer i timmen.
Vid ett första möte med vd och en medarbetare på åkeriet lovade mannen att hans beteende inte skulle upprepas och att han i fortsättningen skulle följa hastighetsbegränsningarna. Åkeriet klargjorde i en varning att om det upprepades kunde det leda till avsked.
Men det fortsatte, enligt åkeriet. Vid 44 tillfällen mellan den 1 juli och den 9 september – i stort sett samtliga pass mannen arbetat. Av färdskrivardata framgår att fordonen som körts med mannen förarkort i 19 av tillfällena körts i över 130 kilometer i timmen, som värst i 157 kilometer i timmen.
I slutet av september 2021 meddelades mannen om avsked, vilket verkställdes månaden efter. Den avskedade mannen stämde då arbetsgivaren i tingsrätten. Han yrkade på att avskedet skulle ogiltigförklaras och krävde dessutom ett skadestånd på 150 000 kronor.
Men Lunds tingsrätt har gjort bedömningen att mannen grovt åsidosatt sina åliggande mot arbetsgivaren. Rätten skriver i domen också ”att köra så fort innebär en stor trafikfara även om fortkörningen bara sker under någon eller några minuter” och, vidare, att mannen handskats med arbetsgivarens fordon på ett synnerligen vårdslöst sätt.
Tingsrätten konstaterar att mannens agerande inte rimligen behöver tålas i något rättsförhållande och att arbetsgivaren haft laga skäl att avskeda honom.