Rättigheter och skyldigheter i coronavirusets tid

Corona. Folkhälsomyndigheten har höjt risken för smitta till högsta nivå. Det nya coronaviruset slår hårt mot samhällets transporter. Här är vad som gäller i dagsläget – skrålla ner och se hur det ser ut i din bransch.

Karensdagen slopas och korttidsarbete införs redan den 1 maj. Det beskedet gav regeringen och samarbetspartierna i dag, onsdag. Det är försök att minska konsekvenserna av coronaviruset.

Facket får många frågor kopplade till coronaviruset. Svenska Transportarbetareförbundet informerar på sin Facebooksida generellt om du som anställd uppmanas att lämna medicinsk information om dig själv, eller testa andra: Vänd dig till skyddsombudet på arbetsplatsen eller din lokala Transportavdelning.

För alla anställda gäller från och med i dag slopad karensdag. Staten tar hela kostnaden. Tills vidare är karensdagen vid sjukdom borta under en och en halv månad framåt. Det betyder att den som är hemma sjuk får ersättning från första dagen.

Om arbetsgivaren tagit beslut om att stänga arbetsplatsen har du som anställd rätt till din vanliga lön, om du inte är sjuk eller har rätt till särskild smittbärarpenning.

Vissa frågor är specifika för olika yrkesområden.

Flyget

Oron för smittspridning blev först synlig på flygplatserna. Både Arlanda och Kastrup rapporterar att antalet passagerare minskat med en tredjedel sedan larmet om coronaviruset först kom. Tusentals flygningar har ställts in. SAS har bett anställda att gå ner i lön och Norwegian permitterar personal.

Personal vid Arlanda har vänt sig till Arbetsmiljöverket för hjälp med skyddsutrustning. Det gäller bland annat när de ska ta hand om avfall från flygplan från länder där smittspridningen är allmän.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har på fredag bjudit in representanter för flygbranschen för en lägesrapport om coronaviruset. Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare träffat ledningen för statliga Swedavia, som gick igenom sin plan för hur coronaviruset ska hanteras. Planen bygger på Folkhälsomyndighetens aktuella direktiv.

Om det blir aktuellt att stoppa ett flygplan på väg in på grund av smitta kan planet dirigeras om till en särskild karantänflygplats. Sverige har fem: Det är Arlanda, Landvetter, Malmö airport, Umeå och Jönköping.
När planet landat måste det stå kvar ute på flygplatsen. Den medicinskt ansvarige läkaren i landstinget kallas till flygplatsen. Ingen får lämna eller gå ombord på planet innan regionens medicinskt ansvariga läkare gjort en bedömning.

Åkeri

Chaufförer riskerar att mista arbetstid – och lön – på grund av minskade uppdrag. Arbetsgivarföretagen Transportföretagen gick på tisdagen ut och krävde rätt att införa korttidsarbete för flera yrkesgrupper inom transportsektorn.

Regeringen lanserade nyligen korttidsarbete med statligt stöd, som ska kunna införas vid tillfälliga kriser. Det inför redan från den 1 maj. Avtalet ska förhindra stora varsel när företag drabbas i en kris, som i det här fallet effekter av coronaviruset.

Transportföretagen begär dock att förhandlingar om korttidsarbete med berörda fackförbund hålls omgående. Transport har fått hemställan och kommer att förhandla med arbetsgivarparten. Avtalssekreteren Peter Winstén kan i dag inte säga något om krav på bibehållen lön eller annat:

– Transportföretagen har naturligtvis tankar om saken, men vi får se var det landar.

Bevakning

Spridningen av coronaviruset har inneburit nya uppdrag för anställda inom bevakning. I Göteborg har väktare bevakat en parkeringsplats, utanför Östra sjukhusets infektionsmottagning, där tält satts upp för provtagning.

Transportarbetaren skrev förra veckan om den finska stålkoncernen Outokumpu, som låter väktare utföra hälsokontroller av chaufförer och besökare som ska in till bolagets anläggningar. I Sverige har Outokumpu fabriker i Torshälla och Avesta.

Före inpassering ska chaufförerna svara på frågor om sin hälsostatus. I kontrollen ingår också att väktare, anställda på Avarn, ska ta på sig skyddshandskar och mäta kroppstemperatur i pannan på besökaren. Den här veckan ändrades rutinerna så att hälsokontroller av chaufförer utförs utanför anläggningarna.
Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är skeptisk till förfarandet. Fackets uppfattning är att Outokumpu saknar stöd i lagen för att testa på det här viset.

Hamn

Om befälhavaren befarar smitta ombord på ett fartyg måste det rapporteras till hamnbolagets bevaknings- och trafikledningscentral, som tar kontakt med smittskyddsläkare.

Det är smittskyddsläkaren som sedan avgör hur situationen ska hanteras. Hela fartyg kan sättas i karantän. Då stoppas samtliga passagerare från att gå i land.

Facket

– Vi har ett gemensamt ansvar att begränsa smittspridningen och vi har ett arbetsmiljöansvar för våra respektive anställda, säger Peter Winstén, Transportarbetareförbundets avtalssekreterare.
På onsdagen gick facket gemensamt med arbetsgivarparten, Transportföretagen, ut med direktiv som rör de kommande förhandlingarna. Det innebär att använda tekniska möteslösningar, som Teams, Skype, telefon eller mejl i stället för att fysiskt mötas vid förhandlingsbordet.
– Det handlar inte om att ställa in några förhandlingar utan om att hitta andra former. Många är oroliga och båda parter gör allt för att minimera riskerna, säger Peter Winstén.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Erol Göransson:
    12 mars, 2020

    I min tanke Lena är det jag tänker på hur vi som utför sjuktransporter ska skydda oss ungefär som de andra ska göra? Vet själv att man springer mellan olika avdelningar på sjukhusen och som i mitt fall med liggande transporter är man ju nära hela tiden

  2. Lena Blomquist, red:
    12 mars, 2020

    Erol, vi hade i går en separat artikel om följderna för taxiförare. https://www.transportarbetaren.se/varsel-i-coronavirusets-spar/

  3. Erol:
    11 mars, 2020

    De som utför persontransporter på land då? Taxi och buss

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.