Regeringen föreslår höjt tak i sjukpenningen
Politik. Regeringen vill satsa miljarder på att höja taket i sjukförsäkringen och förändra reglerna kring rehabilitering. – Vi har gått från neddragningar till stora investeringar för att stärka vårt samhälle, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff.
Statsministern hade med sig socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och LO:s ordförande Susanna Gideonsson när förslaget om nya regler för sjukförsäkring presenterades.
– Vi har under en längre tid haft en sjukförsäkring med stora brister. Där människor inte får den trygghet de förtjänar. Nu har vi tagit viktiga steg för att förstärka den, sa Ardalan Shekarabi.
Det höjda taket kan innebära att fler får 80 procent av sin lön i sjukpenning. Då maxtaket höjs från åtta till tio prisbasbelopp. Per sjukdag innebär det att maxbeloppet per sjukdag höjs från drygt 800 till 1 027 kronor. Enligt regeringens uppgifter är det 143 000 kvinnor och 103 000 män som kan komma att få i genomsnitt 9 200 kronor mer per år.
Regeringen förslår också att den som fått vård, behandling och rehabilitering ska kunna få sjukpenning efter dag 365, om det är tydligt att personen kan återgå till sitt arbete innan 550 dagars sjukskrivning.
– Det är en bra dag för Sveriges löntagare. Många har drabbats hårt av de nuvarande snäva tidsgränserna. Det här är ett rejält kliv mot en tryggare sjukförsäkring, sa Susanna Gideonsson.
Andra förslag som presenterades:
- Mer möjligheter att jobba deltid under sjukskrivning.
- För den som är 62 år eller äldre ska arbetsförmågan efter 181 dagar enbart prövas mot arbete hos den befintliga arbetsgivaren.
- En utredning tillsätts för att se över karensavdraget för arbetstagare med kontaktnära jobb.