Tomas Eneroth
Close
Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill ha tuffare kontroller av cabotagetrafiken på svenska vägar.
Close
Granskning

Regeringen föreslår utökat beställaransvar

Åkeri. – Lönedumpningen gör mig förbannad. Det var en av de första frågorna den här regeringen tog tag i, genom att införa möjligheter till klampning av lastbilar.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth påpekar att de röd-gröna också höjt sanktionsavgifterna för allvarliga brott mot kör- och vilotidsreglerna, även det en åtgärd för att motverka fusket.

– Jag lägger nu ett förslag, som är på väg genom riksdagen, som handlar om beställaransvar. Den som yrkesmässigt beställer en transport har en skyldighet att säkerställa att den är laglig.

– Det finns tyvärr också stora svenska företag som köper transporter som det finns alla skäl i världen att kritisera. Jag har inget emot att utländska chaufförer kommer till Sverige och kör. Men då ska man följa reglerna. Och man ska se till att ha svensk lön och svenskt kollektivavtal.

Enligt Tomas Eneroth är det här frågor som diskuteras i Bryssel just nu:

– Det är hårda förhandlingar, men den svenska linjen är klar. Vi ska stärka svensk transportnäring. Vi ska ha schysta villkor och vi ska se till att vi har tuffare kontroller av cabotagetrafiken ute på vägarna.

Det är inte bara cabotaget som missbrukas. Svenska åkerier tar in lågbetalda förare från bland annat Rumänien och Bulgarien. Hur ska de tillförsäkras rimliga villkor?

– I grunden handlar det om lex Laval-problematiken. Det var den förra regeringen som öppnade upp för lönedumpning. Vi anser att jobbar man i Sverige ska svenska avtal och löner gälla.

– Det måste vara utgångspunkten. Vi tror att ett utökat beställaransvar får effekt. Vi utbildar nu 400 poliser som ska jobba med cabotagekontroller. Jag tänker inte sitta och se på när svenska åkerier tappar i kraft och kapacitet, på grund av ojust konkurrens från utlandet.

Ordning och reda är ord som Tomas Eneroth upprepar:

– Jag vill att det ska vara säkert på våra vägar. Chaufförerna ska känna stolthet i sitt yrke. Sverige behöver yrkesförarna. Svensk industri ökar sina investeringar i Sverige. Ska det fungera, måste transporterna också fungera.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Oleksander Mudryk vet exakt på vilken plats i den milslånga lastbilskön han befinner sig. Han kan köra ut och handla och komma tillbaka till sin plats i kön. Foto: Tadeusz Rawa

Ukrainare stoppas av polska åkerier

Åkeri. Sedan den 6 november har polska åkare blockerat de tre viktigaste polsk-ukrainska gränsövergångarna. Polska åkare är rasande för att ukrainska åkerier får fritt tillträde till EU och erbjuder lägre fraktpriser.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.