Regeringen höjer lönekrav

Politik. Lönekravet för arbetskraftsinvandrare dubbleras i höst. Det är regeringen och Sverigedemokraterna överens om. För flera tusen personer innebär det att utvisningshotet blir akut – många tidningsbud, som nästan alla jobbar deltid, hamnar under lönegolvet.

På torsdagen presenterade regeringen det nya försörjningskravet för att arbetskraftsinvandrare ska få jobba i Sverige. Det innebär att lönegolvet höjs från dagens 13000 kronor till 26560 kronor i månaden.

– Det innebär en dryg fördubbling mot dagens försörjningskrav, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en presskonferens.

Kravet ligger något under Tidöpartiernas mål på medianlönen; 33 200 kronor. Men lönegolvet kan komma att höjas ytterligare. Migrationsministern ser planen som en tvåstegsraket där det första steget ska börja gälla den 1 oktober.

Målet är att stoppa invandring till låglöneyrken. Sverigedemokraten Magnus Persson (SD) är arbetsmarknadsutskottets ordförande. Han pekar ut snabbmatspersonal, kök- och restaurangbiträden samt städare och hemtjänstpersonal som exempel på yrken där de genomsnittliga lönerna ligger under den föreslagna nivån.

Deltidsarbete

I en yrkesgrupp som Transport organiserar, tidningsbuden, tjänar också många under det nya lönegolvet. För tidningsbud med mer än två år i yrket ligger en heltidslön visserligen på runt 29 000 kronor. Men de allra flesta tidningsbud arbetar deltid och som en följd av tidningsbranschens omvandling riskerar många att förlora arbete eller tvingas gå ned i tjänstgöringsgrad.

Flera stora distributionsbolag har dragit ned på tid för tidningsbuden under senare år, bland annat Västsvensk Tidningsdistribution (VTD). I ett aktuellt ärende riskerar majoriteten av tidningsbuden i Bohuslän att förlora jobben, som en följd av att två morgontidningar i regionen upphör att komma ut som papperstidning, respektive halverar utgivningstakt.

– Det är självklart svårt för alla som riskerar att förlora jobbet, men ytterligare en tragedi är att många riskerar att utvisas då de inte längre uppfyller kraven för arbetstillstånd, säger Daniel Hilmér, ordförande för Transports avdelning 55 Bohuslän/Uddevalla.

Den nya organisationen i Bohuslän ska vara genomförd till den 1 oktober, samtidigt som de nya kraven på lägsta lön ska vara införda. Efter det väntar ytterligare skärpningar på lönenivån. En utredning ser just nu över hur lönekravet ska kunna höjas mer och samtidigt medge fler undantag. Klart i dag är att det kommer att gälla säsongsarbetare, som bärplockare, men även vårdpersonal kan i ett senare skede komma att undantas.

I dag tjänar drygt 70 procent av arbetskraftinvandrarna mer än 25 000 kronor i månaden, uppger nyhetsbyrån TT.  Förra året beviljade Migrationsverket 24 117 arbetstillstånd.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.