Regeringen höjer lönekrav
Politik. Lönekravet för arbetskraftsinvandrare dubbleras i höst. Det är regeringen och Sverigedemokraterna överens om. För flera tusen personer innebär det att utvisningshotet blir akut – många tidningsbud, som nästan alla jobbar deltid, hamnar under lönegolvet.
På torsdagen presenterade regeringen det nya försörjningskravet för att arbetskraftsinvandrare ska få jobba i Sverige. Det innebär att lönegolvet höjs från dagens 13000 kronor till 26560 kronor i månaden.
– Det innebär en dryg fördubbling mot dagens försörjningskrav, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en presskonferens.
Kravet ligger något under Tidöpartiernas mål på medianlönen; 33 200 kronor. Men lönegolvet kan komma att höjas ytterligare. Migrationsministern ser planen som en tvåstegsraket där det första steget ska börja gälla den 1 oktober.
Målet är att stoppa invandring till låglöneyrken. Sverigedemokraten Magnus Persson (SD) är arbetsmarknadsutskottets ordförande. Han pekar ut snabbmatspersonal, kök- och restaurangbiträden samt städare och hemtjänstpersonal som exempel på yrken där de genomsnittliga lönerna ligger under den föreslagna nivån.
Deltidsarbete
I en yrkesgrupp som Transport organiserar, tidningsbuden, tjänar också många under det nya lönegolvet. För tidningsbud med mer än två år i yrket ligger en heltidslön visserligen på runt 29 000 kronor. Men de allra flesta tidningsbud arbetar deltid och som en följd av tidningsbranschens omvandling riskerar många att förlora arbete eller tvingas gå ned i tjänstgöringsgrad.
Flera stora distributionsbolag har dragit ned på tid för tidningsbuden under senare år, bland annat Västsvensk Tidningsdistribution (VTD). I ett aktuellt ärende riskerar majoriteten av tidningsbuden i Bohuslän att förlora jobben, som en följd av att två morgontidningar i regionen upphör att komma ut som papperstidning, respektive halverar utgivningstakt.
– Det är självklart svårt för alla som riskerar att förlora jobbet, men ytterligare en tragedi är att många riskerar att utvisas då de inte längre uppfyller kraven för arbetstillstånd, säger Daniel Hilmér, ordförande för Transports avdelning 55 Bohuslän/Uddevalla.
Den nya organisationen i Bohuslän ska vara genomförd till den 1 oktober, samtidigt som de nya kraven på lägsta lön ska vara införda. Efter det väntar ytterligare skärpningar på lönenivån. En utredning ser just nu över hur lönekravet ska kunna höjas mer och samtidigt medge fler undantag. Klart i dag är att det kommer att gälla säsongsarbetare, som bärplockare, men även vårdpersonal kan i ett senare skede komma att undantas.
I dag tjänar drygt 70 procent av arbetskraftinvandrarna mer än 25 000 kronor i månaden, uppger nyhetsbyrån TT. Förra året beviljade Migrationsverket 24 117 arbetstillstånd.