Taxihållplatsen vid Centralstationen
Close
Taxihållplatsen vid centralstationen i Stockholm. För dem som inte har förbokat bilen med en app i telefonen.
Close

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

– Det här förslaget tolkar jag som ett sätt att öppna för teknikneutralitet, och samtidigt öppna för transparens och kontroll oavsett vilken modell taxiföretagen använder, säger Emil Burman, utredare på Transport.

När det amerikanska IT-företaget Uber etablerade sig i Sverige 2013 rördes taxibranschen om. Den nya tekniken överlät åt resenärerna att boka och betala sin bil via en app i telefonen. Snart dök även Uberpop upp på gatorna, privatbilar som kördes av privatbilister och kallades ”samåkningstjänst”.

Fem år senare har Uberpop och andra liknande modeller dött ut. Den avgörande orsaken är att ”samåkningstjänsten” var olaglig: Förare dömdes till böter för att de saknade trafiktillstånd och taxiförarlegitimation. De upptaxerades också av Skattemyndigheten.

Idén med appar och förskottsbetalning plockades däremot upp även av traditionella taxiföretag.

Och i dag, måndag, kommer regeringen med sina förslag som ska bringa ordning bland de olika sätten att betala taxiresor. Och i förlängningen dessutom bringa ordning bland taxiföretagens olika sätt att redovisa sina inkomster.

Dagens modell med bilar utrustade med taxameter och anslutna till en redovisningscentral blir kvar.

Lägg till detta att företag med bilar utan taxametrar, enligt förslaget, ska upprätta en beställningscentral som samlar in och lagrar uppgifter om körningarna. Beställningscentralen behöver inte vara bemannad, utan hanteringen kan ske helt digitalt.

En idé med regeländringen är att Skatteverket ska kunna kontrollera alla taxiföretag på ett rutinmässigt sätt.

Oavsett om taxiåkeriet använder sig av dagens vanliga modell med taxameter eller den nya modellen måste chaufförerna ha taxiförarlegitimation. Åkerierna måste också ha taxitrafiktillstånd.

– Det är viktigt att vi har tydliga regler som säkerställer en sund konkurrens samt trygghet för kunden och arbetstagaren – samtidigt som vi bejakar den tekniska utvecklingen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Uber i Sverige har anpassat sig till dagens lagar och undantag, och utifrån sett kommer de även att leva upp till de föreslagna reglerna utan några större förändringar. Bolaget Uber Sverige vill avvakta med kommentarer tills det hunnit läsa lagförslaget, skriver nyhetssajten Breakit.

Regeringens förslag ska nu granskas av lagrådet. Planen är att lagen ska ändras hösten 2020 samt en resterande del den 1 januari 2021.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan Örneborg:
    13 april, 2018

    Hur ska man lösa frågan om allt en taxameter gör förutom att räkna fram priset på en resa? Taxametern i min bil håller reda på vem som kör och när. Den håller reda på om bilen körs i tjänst eller ej osv. Dessutom är txm plomberad i bilen. Bryts plomb måste jag in på verkstad o få bilen provkörd o txm omplombad till en kostnad ej under 1000sek. Varje år ska txm kontrolleras-samma kostnad. En app i telefon löser icke dessa frågor. Dessutom borde det kollas om alla som kör taxi är rätt försäkrade.

  2. Tröttare:
    12 april, 2018

    Appar fanns här långt innan Uber dök upp.

  3. Trött:
    14 mars, 2018

    Vart tog förslaget om att alla bilar ska ha taxameter vägen? Hur mycket kostade Eneroth den här gången...

Lästips:

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.