Regeringen öppnar för ny taximodell
Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.
– Det här förslaget tolkar jag som ett sätt att öppna för teknikneutralitet, och samtidigt öppna för transparens och kontroll oavsett vilken modell taxiföretagen använder, säger Emil Burman, utredare på Transport.
När det amerikanska IT-företaget Uber etablerade sig i Sverige 2013 rördes taxibranschen om. Den nya tekniken överlät åt resenärerna att boka och betala sin bil via en app i telefonen. Snart dök även Uberpop upp på gatorna, privatbilar som kördes av privatbilister och kallades ”samåkningstjänst”.
Fem år senare har Uberpop och andra liknande modeller dött ut. Den avgörande orsaken är att ”samåkningstjänsten” var olaglig: Förare dömdes till böter för att de saknade trafiktillstånd och taxiförarlegitimation. De upptaxerades också av Skattemyndigheten.
Idén med appar och förskottsbetalning plockades däremot upp även av traditionella taxiföretag.
Och i dag, måndag, kommer regeringen med sina förslag som ska bringa ordning bland de olika sätten att betala taxiresor. Och i förlängningen dessutom bringa ordning bland taxiföretagens olika sätt att redovisa sina inkomster.
Dagens modell med bilar utrustade med taxameter och anslutna till en redovisningscentral blir kvar.
Lägg till detta att företag med bilar utan taxametrar, enligt förslaget, ska upprätta en beställningscentral som samlar in och lagrar uppgifter om körningarna. Beställningscentralen behöver inte vara bemannad, utan hanteringen kan ske helt digitalt.
En idé med regeländringen är att Skatteverket ska kunna kontrollera alla taxiföretag på ett rutinmässigt sätt.
Oavsett om taxiåkeriet använder sig av dagens vanliga modell med taxameter eller den nya modellen måste chaufförerna ha taxiförarlegitimation. Åkerierna måste också ha taxitrafiktillstånd.
– Det är viktigt att vi har tydliga regler som säkerställer en sund konkurrens samt trygghet för kunden och arbetstagaren – samtidigt som vi bejakar den tekniska utvecklingen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.
Uber i Sverige har anpassat sig till dagens lagar och undantag, och utifrån sett kommer de även att leva upp till de föreslagna reglerna utan några större förändringar. Bolaget Uber Sverige vill avvakta med kommentarer tills det hunnit läsa lagförslaget, skriver nyhetssajten Breakit.
Regeringens förslag ska nu granskas av lagrådet. Planen är att lagen ska ändras hösten 2020 samt en resterande del den 1 januari 2021.