Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.
Strax innan jul tog regeringen och Sverigedemokraterna (SD) beslut om de nya ämnesplanerna och med det har avsnittet om arbetsmarknad strukits.
Det här är ett väldigt oklokt beslut, inte minst med tanke på att det berör många elever som efter gymnasieskolan kommer att möta arbetslivets verklighet i praktiken. Särskilt allvarligt är det för eleverna inom de gymnasiala yrkesprogrammen. Skolan måste lära ut hur det fungerar i arbetslivet. Till exempel vilka rättigheter och skyldigheter du har som anställd och som arbetsgivare, om den svenska arbetsmarknadsmodellen och att lagstiftning inte täcker allt på arbetsmarknaden utan att mycket regleras i avtal mellan fack och arbetsgivare.
Många av eleverna i gymnasieskolan har redan i dag ett extrajobb och LO:s erfarenhet är att många ungdomar utnyttjas på grund av låga kunskaper om sina rättigheter som anställda. Ungdomar behöver inte mindre utan mer kunskaper om hur arbetsmarknaden fungerar, hur löner och villkor regleras i kollektivavtal.
Punkterna om arbetsmarknad har nu ersatts med den mer övergripande formuleringen arbetsliv. När det inte är mer specificerat än så finns det en stor risk att viktiga delar om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, i konkurrens med annat innehåll som ska tas upp inom samhällskunskapen, inte kommer med i undervisningen.
Att elever har goda kunskaper om kollektivavtal och betydelsen av facklig anslutning är också en fråga om sund konkurrens och motverka arbetslivskriminalitet. En hög facklig anslutningsgrad och seriösa företag med kollektivavtal som gör rätt för sig är grunden för ordning och reda på arbetsmarknaden och värnet mot dåliga arbetsvillkor och utnyttjandet av människor. Det här behöver elever undervisas om.
Regeringens beslut att stryka skrivningarna i det centrala innehållet om arbetsmiljö, arbetsrätt och den svenska arbetsmarknadsmodellen är helt fel väg att gå. Här behöver regeringen tänka om och göra rätt och det finns gott om tid att backa och göra det innan de nya ämnesplanerna ska börja gälla.