Regeringen tillsätter nytt nationellt godstransportråd

Politik. Ett nationellt godstransportråd. Beskedet kom när infrastrukturminister Tomas Eneroth på torsdagen presenterade en ny samlad strategi för godstransporterna.

Utspelet kom i Nynäshamn, där Tomas Eneroth besökte den nya stora containerhamn som ska stå färdig år 2020.

Ministern konstaterade att 700 miljoner ton gods årligen rullar till, från eller inom Sverige. Det är en mångmiljardindustri med 75 000 anställda som enligt Eneroth måste tänka nytt:

– Ska vi bli världens första fossilfria välfärdsland måste vi ställa om. Vi måste få lite mer gods till sjöfarten och en hel del mer gods till järnvägen.

I den nya strategin framgår att fungerande transporter är viktiga för Sverige, ett land som förra året exporterade varor för 1 430 miljarder kronor. (Importen var något mindre.) Alla prognoser talar också för att godstransporterna kommer att öka i framtiden.

Tomas Eneroth radade upp de satsningar som Sverige redan gjort för att förbättra vägnätet, järnvägen och sjöfarten. Han förklarade att regeringen vill ha längre och tyngre fordon. Både på väg och järnväg.

På asfalten finns nu en ny bärighetsklass, 74 ton, och på rälsen vill Eneroth öppna för 1 000 meter långa tågset – i stället för dagens maxgräns på 750 meter.

I övrigt var det ganska tunnsått med konkreta förslag och löften. Mycket handlar om att utreda och hitta nya framtida lösningar. I strategin ingår att undersöka hur Sverige kan få fler säkra rastplatser för tunga fordon.

– Det finns en del, men de är alldeles för få. Trafikverket får i uppdrag att se över frågan, sa Tomas Eneroth.

Avgifterna som rederierna betalar för att anlöpa svenska hamnar varierar, och storleken är inget som regeringen kan styra över. Men Tomas Eneroth vill ändå ha en utredning som granskar dem.

Lotssystemet ska också genomlysas – liksom kombiterminalerna på landbacken.

– Ska omlastning vara ett konkurrenskraftigt alternativ kan det behövas en ”omlastningspeng”. Vi vill titta på den möjligheten, sa Eneroth.

Han beskrev Sverige som ett land som ligger i framkant när det handlar om att ersätta fossila bränslen med miljövänligare alternativ. Regeringen satsar 300 miljoner kronor på försök med elvägar och infrastrukturministern vill gärna se att Sverige blir en ”permanent världsutställning” för ny transportteknik.

De som eventuellt förväntat sig besked och krafttag mot den osunda konkurrens som präglar delar av vägsektorn blev antagligen besvikna. Inget sades om åtgärder mot olagligt cabotage eller storskalig lönedumpning.

Det nya nationella godstransportrådet ska bli en länk mellan myndigheter och övriga aktörer på godstransportmarknaden. Rådet får ett fyraårigt mandat.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.