Regeringen utreder inskränkningar i strejkrätten
Hamn. Regeringen tillsätter nu en utredning som ska se över konflikträtten. Bakgrunden är den inflammerade tvisten i Göteborgs hamn mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet. Vem som får utredningsuppdraget är inte klart.
– Förhoppningsvis kan vi gå ut med namn före sommaren, säger Natali Sial, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Transports tillförordnade ordförande Markus Pettersson är oroad över utvecklingen i Göteborgs hamn och konsekvenserna den kan få för spelreglerna på arbetsmarknaden:
– Våra förfäder slogs hårt för den strejkrätt vi har i dag. Vi kan aldrig acceptera att den inskränks. Samtidigt är tvisten i Göteborg svårlöst. Fast det är inte vår konflikt. Vi tecknar riksavtalet för alla hamnar och tar ansvar för det.
Den segdragna konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APM har fått stora konsekvenser för det svenska näringslivet. Hamnoperatören APM har tappat 20 procent av godset och mängder av containrar omdestineras nu till andra hamnar, bland annat Helsingborg.
Läget är låst. Hamnarbetarförbundet säger nej till ett hängavtal på Transports riksomfattande stuveriavtal. Transport säger lika bestämt nej till att släppa in Hamnarbetarförbundet till förhandlingsbordet – där målet i så fall skulle vara att teckna ett trepartsavtal.
APM å sin sida vill inte längre ge Hamnarbetarförbundet fackliga rättigheter som normalt följer av ett tecknat kollektivavtal.
Medlare har kopplats in, utan framgång. APM backas upp av arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Därifrån har man gått ut med en uppmaning till alla hamnar i landet att sluta ge fackliga rättigheter till fackförbund som inte tecknar avtal och har fredsplikt.
Under de ett och halv år som konflikten pågått i Göteborg har ropen ökat på ändringar av den svenska konflikträtten. Nu har regeringen alltså beslutat att tillsätta en utredning som ska se över fackens möjligheter att vidta stridsåtgärder mot arbetsgivare som redan är bundna av ett kollektivavtal.
I direktivet ingår också att se över reglerna när ett fackförbund vidtar stridsåtgärder – och syftet är något annat än att uppnå just ett kollektivavtal. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson betonar dock särskilt att rätten att vidta sympatiåtgärder inte omfattas av utredningsuppdraget.
– Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Jag tänker inte ta ställning för någon part i den pågående konflikten. Men den svenska modellen måste självklart kunna fungera också i Göteborgs hamn. Situationen i hamnen är allvarlig och innebär ett hot mot ekonomin och jobben, säger Ylva Johansson i ett pressmeddelande.