”Utredningen har legat som en våt filt över alltihop”

Arbetsrätt. Regeringen uppmanar parterna att fortsätta förhandla om nya spelregler på arbetsmarknaden. Transports ordförande Tommy Wreeth är tveksam till att det hjälper.

– Jag uppfattade det som att parterna var nära en lösning. Det finns en vilja hos samtliga politiska partier som står bakom januariöverenskommelsen att förhandlingarna återupptas, sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff.

Enligt Transports ordförande Tommy Wreeth var den uppsatta tidsgränsen, den 30 september, något som parterna själva lagt fast. Det krävs alltså ingen sanktion från politiskt håll för att fortsätta förhandla. Men han är inte lika optimistisk som Eva Nordmark:

– Jag är tyvärr inte säker på att mer tid skulle hjälpa. Min bedömning är att det fanns centrala frågor där parterna stod en rejäl bit från varandra. Det bästa hade varit om vi fått bort den statliga las-utredning, som Gudmund Toijer la fram i våras. Den har legat som en våt filt över alltihop.

På upploppet kom förhandlingarna mellan LO, privattjänstemännen i PTK och Svenskt Näringsliv att handla om ett batteri stora komplicerade frågor, bland annat en reformerad a-kassa.

I paketet ingick förstås lagen om anställningsskydd, las. Arbetsgivarna har skjutit in sig på flera bestämmelser som man anser måste förändras.

En är uppsägningar på grund av personliga skäl. Som det är nu krävs saklig grund för att en arbetsgivare ska kunna sparka en anställd. Facket kan också ogiltigförklara uppsägningar och arbetsgivaren måste då betala ut lön till dess tvisten är slutligt avgjord.

Skulle saklig grund visa sig saknas kan arbetsgivaren sedan tvingas betala ytterligare upp till 32 månadslöner – såvida den anställde inte får jobbet tillbaka.

Svenskt Näringsliv vill också luckra upp saklig grund-begreppet och helst reglera vilken sorts misskötsamhet eller brister som kan motivera en uppsägning av personliga skäl.

En sådan punkt uppges vara svaga arbetsprestationer. På den fackliga sidan är det kontroversiellt. Ska företag kunna sparka ut den som är äldre, sliten eller arbetsskadad?

Efter nattens kollaps kommer uppgifter om att förhandlingarna definitivt körde fast på turordningsreglerna. I ett sent skede konkretiserade Svenskt Näringsliv vilka krav som gällde. Krav som till och med var mer långtgående än de förändringar som Gudmund Toijer presenterade i våras.

Enligt tidningen Arbetet begärde Svenskt Näringsliv att få göra undantag för fem arbetare och fem tjänstemän vid neddragningar, alternativt en viss procent av personalstyrkan. Det senare skulle förstås få stor påverkan i storföretag med många anställda.

Regeringen har skickat ut Toijer-utredningen på remiss och svaren ska vara inne den 26 oktober. Transport och andra fackförbund laddar nu för de kommande avtalsförhandlingarna där samma trygghetsfrågor kan komma upp på bordet.

LO vill inte ha en uppluckring av anställningstryggheten, utan tvärtom stopp för så kallad hyvling av tjänster och missbruk av deltider och visstidsanställningar.

”De otrygga anställningarna är ett gift på svensk arbetsmarknad. Inget fackförbund kunde ställa upp på det förslag som i slutänden låg på förhandlingsbordet”, skrev Transports ordförande Tommy Wreeth och avtalssekreterare Peter Winstén i en gemensam kommentar efter att nattens förhandlingar brutit samman.

Wreeth och Winstén avslutar med orden:

”Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att förbättra tryggheten för våra medlemmar. Vi ger inte upp, den svenska partsmodellen bygger på förhandlingar. Att politikerna nu skulle gå in och peta i arbetsrätten är för oss helt uteslutet. Vad som händer på kort sikt beror givetvis mycket på hur den politiska reaktionen blir. Det bästa vore om regeringen och deras samarbetspartier skrotar Toijers las-utredning i sin helhet och låter parterna förhandla på allvar, utan politisk inblandning.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.