Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.
Close
Här i tippen i Kagghamra, Botkyrka kommun, brann det i omgångar 2020. Trots att deponin sedan mer än tre år är täckt av sand utreds fortfarande hur saneringen ska gå till. Klart är att den kommer kosta hundratals miljoner.
Close

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

(UPPDATERAD)

Rättegången mot de ansvariga och inblandade i NMT Think Pinks tidigare verksamhet beräknas pågå under 102 dagar, fram till juni nästa år. Huvudförhandlingarna kommer till största delen att hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

De huvudmisstänkta, ett gift par, och fyra andra åtalades i december 2023 för grovt miljöbrott, respektive medhjälp till grovt miljöbrott.

Ytterligare fem personer åtalades samtidigt för miljöbrott av normalgraden. Samtliga elva åtalade antingen nekar till anklagelserna eller säger sig vara utan ansvar.

Enligt åtalet har återvinningsbolaget Think Pink forslat bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial. Även fastighetsägare som tagit emot avfall är åtalade.

Rättegången gäller olika grader av inblandning i grova miljöbrott på 21 platser i Sverige. De ligger i 15 kommuner: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

Sanering svår och dyr

Sanering av platserna fortsätter att orsaka stora problem.

I vissa fall har det varit nödvändigt att avvakta, som i Botkyrka. Där brann det i ett sopberg Kagghamra i omgångar 2020. Trots att deponin sedan mer än tre år är täckt av sand var det omöjligt att sanera när åtalet väcktes i slutet av förra året. Temperaturen var fortfarande för hög. Och i dagsläget utreds fortfarande vad som ska ske med den täckta tippen.

I Skultuna i Västerås kommun pausades arbetet med att forsla bort avfall i våras efter flera månader. Kommunen ville först ha en rapport från Kronofogden – och pengar från Think Pinks konkursbo. Arbetet med att få bort omkring 14 000 ton sopor har hittills bekostats av Västerås stad och beräknas gå på ungefär 66 miljoner kronor.

Norbergs kommun har krävt att markägaren bekostar sanering av en förorenad tomt i Spännarhyttan där bildelar och byggavfall maldes ned. Markägaren själv hävdar att han blev lurad av Think Pink. Också en markägare i Botkyrka säger sig ovetandes om mängden sopor som dumpades på tippen.

Flera markägare riskerar personlig konkurs. Bara Botkyrka kommun har begärt ett skadestånd på 125 miljoner kronor. Det är tänkt att täcka främst bortforsling och saneringen av Kassmyratippen. Men också den kostnad kommunen haft för rening av regnvatten som rinner genom den andra tippen i kommunen, i Kagghamra.

För att säkra att det finns pengar att betala ut om eventuella skadestånd döms ut har åklagare fryst pengar till ett värde av en kvarts miljard kronor hos de åtalade.

Mest omfattande miljömålet

Målet är det största någonsin för riksenheten för miljö- och arbetsmiljö. Förundersökningen består av cirka 50 000 sidor och har pågått i flera år.

I somras vidgades målet och rör nu även ekonomisk brottslighet. Fyra huvudpersoner i Think Pink-härvan åtalades då för bland annat privata köp som bokförts i bolaget och oriktiga fakturor.

Till grund för det senaste åtalet ligger en utredning där Think Pinks bokföring noga granskats i samband med åtalet för misstänkt miljöbrott. De båda åtalsdelarna kommer att slås ihop vid den rättsliga prövningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Transportarbetarens logga

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.