Renhållarnas lönematch pausad – fortsätter på tisdagen
Miljöarbete. Första förhandlingsdagen gav som väntat inget nytt löneavtal för landets miljöarbetare. Men redan i morgon, tisdag, återupptas överläggningarna. – Vi står fortfarande en rejäl bit från varandra. Hetast diskussion blev det om vårt krav på en förlängning av lönetrappan, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.
Den här veckan växlar Transport upp avtalsförhandlingarna rejält. Åkeri och terminal är redan i gång, liksom miljöarbetarna. Och på onsdag börjar drabbningen med arbetsgivarorganisationen Almega. Om bevakningspersonalen.
För miljöarbetarna har Transport i huvudsak samma krav som för åkeri och terminal.
I potten ligger LO:s så kallade märke – alltså 5,4 procent i lönelyft på 29 månader. I den ingår också en välkommen förbättring av avtalspensionen, som beräknas ”kosta” ungefär 0,3 procent i avräkning på de 5,4 procenten.
Transports åkerichaufförer når slutlön redan efter fyra år i yrket. Många har efterlyst en längre lönetrappa och i de pågående förhandlingarna begär facket ett nytt lönesteg, för anställda som nått sex år i yrket.
Samma krav lanserar Transport i förhandlingarna om ett nytt miljöarbetaravtal.
– Motparten jublade inte direkt. Men vi tvingade dem att lyssna, det handlar ju om att locka nytt folk till branschen. Och få dem att stanna kvar. Chaufförsbristen är stor och ett generationsskifte kommer, både inom renhållningen och åkerisektorn, säger Tommy Wreeth.
Ett genomgående krav i Transports avtalsrörelse är regler som säkerställer tryggheten i jobbet. Även om hyvling av tjänster och missbruk av deltider och visstider inte är ett problem i renhållningsbranschen i nuläget, vill förbundet gardera.
Bland renhållarna på fältet höjs röster för att miljöföretagen ska betala retroaktiva pengar för de månader som gått sedan det gamla avtalet löpte ut. Samma krav ställer många andra LO-medlemmar i den pågående lönerörelsen.
Kruxet är att arbetsgivarna kontrar med att den retroaktiva ersättningen i så fall ska räknas av från de 5,4 procenten.
Tommy Wreeth säger:
– Det här blir ett pedagogiskt problem för oss. Vilket är bäst? 3 000-4 000 kronor i en engångssumma till jul? Eller 100 kronor mer i månaden resten av yrkeslivet? För mig är det ett enkelt val, jag tar lönehöjningen på 100 kronor.
Anställda i renhållningsföretagen vittnar om att branschen inte haft någon nedgång under corona-pandemin, snarare tvärtom. Det borde alltså finnas pengar att hämta, till skillnad mot näringar där covid-19 slagit hårt. Tommy Wreeth ser gärna att bolagen följer DHL:s exempel.
– Speditionsjätten betalade nyligen ut 300 euro (drygt 3000 kronor) till alla anställda, världen över. Som uppskattning för personalens insatser. Samma renhårighet verkar inte finnas hos svenska renhållningsföretag eller åkerier. Här behåller man överskottet själva.
– Vi borde egentligen inte behöva kräva kompensation för de sju månader då företagen slapp betala lönehöjningar. Finns det någon heder borde företagen betala ut ersättning till de anställda ändå. Skulle något bolag ta det initiativet kommer Transport inte att protestera, det lovar jag.