Renhållningsarbetare svårt skadad i trafikolycka

(UPPDATERAD) En miljöarbetare blev påkörd av en bilförare och skadades mycket allvarligt under sitt arbete vid sopbilen den 14 mars. Olyckan inträffade i trakten av Älmhult i Småland och är en i en rad olycksfall som drabbat renhållningsarbetare på kort tid.

Uppgifterna kring olyckan är än så länge knapphändiga, men enligt TT skedde den vid åttatiden på torsdagsmorgonen. Enligt Kronobergspolisen och olycksfallsanmälan till Arbetsmiljöverket klev renhållningsarbetaren ut på vägen bakom sopbilen han körde under arbetet med att hämta eller lämna sopkärl. Händelsen utreds därför som arbetsplatsolycka.

– Vi vet inte om han halkade eller gick ut i körbanan utan att tänka sig för, säger Mathias Bergström vid Kronobergspolisen till TT.

Miljöarbetaren är anställd av Älmhults kommun. Föraren som körde personbilen blev, enligt polisen, chockad.

Peter Mölleberg är ansvarig förundersökningsledare hos polisen i Kronoberg, men har inte gått att nå under fredagen. Enligt en kollega har den påkörde miljöarbetaren troligen först till universitetssjukhuset i Lund för vård av sina skador.

– Renhållningsarbetaren själv är antagligen den viktigaste för att få klarhet i olyckan. Men vi har inte kunnat höra honom än och jag känner inte till hur allvarligt skadad han är eller hur prognosen ser ut, säger polismannen.

Han vill ogärna spekulera, men anger en hastighetsbegränsning på 60 eller 80 kilometer i timmen på den allmänna vägsträckan mellan Älmhult och Pjätteryd.

– Eftersom förundersökningen pågår kan vi inte lämna ut så mycket uppgifter ännu.

Den 1 mars skadades en annan miljöarbetare allvarligt. Mannen arbetade som behovsanställd på renhållningsföretaget SRV Återvinning på Södertörn, men hade tidigare jobbat i många år på Tälje renhållning och var, enligt uppgift, rutinerad.

Av oklara skäl hamnade den 65-åriga mannen under sin egen lastbil, en högerstyrd sidlastare. Bilen rullade över honom och fortsatte 60-70 meter innan den stannade i en snövall. Miljöarbetaren krossade bäckenet, bröt 15 revben och blödde svårt. Han fördes till Karolinska sjukhuset, där han snabbt försämrades, men räddades efter återupplivning.

I dagsläget uppges mannens läge vara stabilt, efter flera operationer.

Vittnen till olyckan saknas, men det antas att ett kärl på bilen kan ha ramlat omkull, att arbetaren därför klivit ur, men kanske glömt att lägga i handbromsen. Troligen halkade han sedan i snön och föll under bilen.

Lastbilen har beslagtagits av polisen för teknisk undersökning.

Den 14 januari i år skadades ytterligare en miljöarbetare vid Högdalens återvinningsanläggning i Stockholm så allvarligt att han avled omedelbart. Mannen körde grovsopor. Av någon anledning steg han ur bilen och blev påkörd av en hjullastare, som användes på arbetsplatsen. Föraren chockades svårt, liksom en annan medarbetare som bevittnade olyckan. Återvinningsanläggningen drivs av renhållningsbolaget Sita och den förolyckade arbetaren var anställd av Liselotte Lööf.

Arbetsmiljöverket utreder fortfarande olyckan, i samarbete med arbetsgivaren och Transports skyddsombud. Den 22 januari arrangerade kollegor en tyst minut till minne av sin förolyckade arbetskamrat.

Längre tillbaka i tiden, på våren 2008, blev en 37-årig man också påkörd och dödad av en hjullastare på företaget Sydåtervinning. Han var elektriker och omkom när han skulle gå ut genom bolagets sorteringshall.

Sydåtervinnings vd och en av bolagets arbetsledare friades först från misstankar om arbetsmiljöbrott i tingsrätten. Men i hovrätten dömdes både direktören och arbetsledaren till villkorlig dom och 60 dagsböter vardera. Företaget fick dessutom en företagsbot på en miljon kronor och betalade 225 000 kronor i skadestånd till den omkomne mannens anhöriga.

Hovrätten kom fram till att arbetet i sorteringshallen inte hade riskbedömts och samordnats på ett tillfredsställande sätt. Skydds- och trafikregler saknades för sorteringshallen och rätten bedömde också att de skriftliga instruktioner, som ändå fanns, var alltför otydliga.

Fallet överklagades till Högsta Domstolen, som dock beslutade att inte pröva dödsfallet.

 

Fotnot. SRV Återvinning är ett aktiebolag som ägs av fem kommuner på Södertörn; Huddinge, Haninge, Botkyrka, Salem och Nynäshamn.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.