Reno Norden lämnar Stenungsund

I Stenungsund går kommunen och Reno Norden skilda vägar efter ett år med sophämtningsstrul.

– Jag tror att det är positivt att den tidigare entreprenören tar tillbaka sophämtningen, säger Jan Lendin, ombudsman på Transport i Bohuslän. Både för personalen på Renova, som kommer tillbaka, och för dem som bor i kommunen.

För ett år sedan tog Reno Norden över sophämtningen i Stenungsund. Det norska företaget hade vunnit upphandlingen. Men året har kantats av problem.

– Kärlen tömdes inte när de skulle, och redovisningen fungerade inte, säger Göder Bergemo (L), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Han berättar att kommunens tjänstemän har hållit honom stadigt informerad om turerna. Och att ilskna kommuninvånare har hörts av. Kommunen var under en period inne på ett vitesföreläggande – att kräva företaget på 40 miljoner kronor om hämtningen inte fungerade.

Peter Ekholm, vd på Reno Norden i Sverige, bekräftar att företaget och Stenungsunds kommun gemensamt har kommit fram till att avtalet ska avbrytas den 1 februari 2017.

– När vi tog över i början på året visade det sig att kommunens underlag inte höll på flera punkter, säger han.

Peter Ekholm berättar att det matavfall som skulle hämtas var 36 procent mer än avtalat, andra typer av hämtningar var flera hundra procent högre än vad som angavs i förfrågningsunderlaget. Dessutom var sommargästernas hämtningar långt fler än vad kommunen hade angett: cirka 17 000 i stället för de angivna 600.

Och att taggar som sopkärlen skulle var utrustade med saknades eller var felplacerade, det handlar om taggar som gör att sopgubbarna digitalt kan registrera vad de hämtar.

Reno Norden kommer att få betalt för det arbete som har utförts under åtet. Dock drar kommunen, enligt överenskommelsen med bolaget, av 670 000 kronor från slutfakturan.

Tidigare i år kostade en missad förhandling Reno Norden skadestånd till Transport. Företaget hade tagit in underentreprenörer för att klara sophämtningen, men utan att förhandla med facket. Brottet mot förhandlingsordningen kostade 45 000 kronor.

– Vi bommade ett möte, säger Peter Ekholm.

I tre kommuner utanför Göteborg, Partille, Lerum och Härryda, tog Reno Norden över i oktober. Den gamla entreprenören valde att behålla sina anställda så Reno Norden startade med helt ny personal. Även där har tömningarna krånglat, och kommunerna har diskuterat vitesförelägganden.

– Men nu är vi i fas, säger Maria Hansen, renhållningschef i Lerum. Efter mycket hårt arbete från företaget och täta möten med oss har det inte varit några förseningar de senaste tre veckorna.

Under hösten har Reno Nordens aktier fallit rejält på Oslobörsen. Norska medier berättar om ett fall på 50 procent tidigare i denna vecka – efter beskedet att företaget behöver nytt kapital. Lösningen var en nyemission, det vill säga att nya aktier skulle släppas ut på marknaden och ge 350 miljoner norska kronor (ungefär lika mycket i svenska kronor) till kassan.

Claes Hemberg, sparekonom på svenska nischbanken Avanza, förklarar vad som ligger bakom:

– Bolaget har flera tuffa år bakom sig och tvingats låna till verksamheten. Och när det plötsligt måste ta in nya pengar reagerade aktieägare som kände sig lurade. Många sålde då för säkerhets skull och kursen dök.

– Det här kan vara en engångshändelse eller ett tecken på att Reno Norden har större problem än vad man trott, fortsätter han. Det kommer vi att få veta om något år kanske.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.