Skuldtyngt Reno Norden till salu

Renhållning. Problemen fortsätter för Reno Norden. Det skuldtyngda företaget ligger ute till försäljning och enligt uppgifter i norska medier har flera bud kommit in. En börsanalytiker beskriver försäljningen som ett sista halmstrå, för att undvika konkurs.

I början av juli gick sopgubbarna i Stockholm ut i vild strejk i protest mot Reno Nordens planer på kraftiga lönesänkningar. I Malmö växte samtidigt missnöjet bland bolagets miljöarbetare. Där handlar konflikten främst om massor av övertidsarbete och kontroverser mellan ledningen och Transports skyddsombud.

Under onsdagen rapporterar flera tidningar att Reno Norden är till salu. Företaget har kopplat in investmentbanken Carnegie för att få hjälp med en eventuell affär.

I Sverige har ekonomen Joakim Bornold följt Reno Nordens utveckling. På tre år har aktien rasat från 233 kronor till omkring sex kronor. På försommaren varnade flera analytiker för en konkurs och runt om i Norden förbereder sig kommuner, som anlitar Reno Norden, på att företaget kan komma att kasta in handduken.

Bolaget är verksamt i Norge, Sverige, Finland och Danmark och ansvarar för insamling av avfall från fem miljoner hushåll. Till nyhetsbyrån TT säger Bornold att Reno Norden nu söker det sista halmstrået. Problemen bottnar i låga anbud i de kommunala upphandlingarna. ”Ett luftslott byggt på lyckokalkyler” sa Joakim Bornold när Reno Norden vann kontraktet i Stockholm.

För bara ett par dagar sedan skapade Reno Norden rubriker i Norge när en ledamot av bolagsstyrelsen, Ingvild Huseby, hoppade av med omedelbar verkan.

I Stockholm pågår ingen vild strejk längre, enligt sopgubbarna själva. Majoriteten har sagt upp sig och jobbar inte under uppsägningstiden. Huruvida uppsägningarna och vägran att jobba är en olovlig stridsåtgärd, kan bli en fråga för Arbetsdomstolen i höst.

I Sverige får Transport in rapporter om dålig arbetsmiljö och mycket övertidsarbete för Reno Norden-anställda även i andra städer än Stockholm och Malmö.

– Vad som än händer finns det nog skäl för oss att titta närmare på hur arbetsmiljön och arbetsförhållandena ser ut i de kommuner där Reno Norden vunnit kontrakt, säger Transports ombudsman Joakim Guttman.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet.

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.