Riksdagen röstade ja till ny ordningsvaktslag
Bevakning. Nya och mer tidsenliga regler för ordningsvakter klubbades i riksdagen den 7 juni. Reglerna börjar gälla 1 januari 2024.
Onsdagen den 7 juni röstade en övervägande majoritet av riksdagsledamöterna ja till den nya lagen för ordningsvakter. Den stora skillnaden mot förr är att tillståndsreglerna är anpassade till dagens användning av ordningsvakter på gator, torg och i kollektivtrafik. Det ska helt enkelt bli lättare för kommuner och andra att anlita ordningsvakter.
Andra nyheter i lagen är bland annat att ordningsvakter får rätt att förverka alkohol, visitera personer för att kontrollera legitimation, och att ordningsvakter får transportera personer som är gripna när polis beordrat det.
Det är särskilt de nya befogenheterna som gjorde att Vänsterpartiet och Miljöpartiet lade fram alternativa förslag med färre nya befogenheter.
– Det finns betydande risker för både rättssäkerheten och den enskildes integritet om ordningsvakter ges befogenhet att transportera personer på det sätt som föreslås. Ordningsvakter har till exempel ingen specifik sjukvårdsutbildning, vilket borde vara en förutsättning om man ska ta hand om personer som är så starkt påverkade att de inte kan ta hand om sig själva, sa Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve i debatten.
Moderaten Mikael Damsgaard tyckte tvärtom att transporter av gripna är en god nyhet.
– För att renodla polisens uppdrag föreslås också att ordningsvakter ska få nya befogenheter, där uppdraget att transportera omhändertagna är den viktigaste. Då frigörs polistimmar som polisen kan använda för att bekämpa organiserad brottslighet och upprätthålla trygghet i samhället, sa han.
Inför debatten framfördes också kritik mot att propositionen inte innehåller längre utbildning, som var ett förslag i utredningen. I stället blir det regeringen eller Polisen som får besluta hur lång utbildningen måste vara.