Riksdagen sa nej till socialt protokoll i EU
Sverige kommer i dagsläget inte att driva frågan om att föra in ett socialt protokoll i EU-fördraget. Det framgår av ett beslut i riksdagen i går, onsdag. Ett bakslag för LO och Transport som med protokollet velat få till ett skydd för fackliga rättigheter i unionen.
– Vi hade väl inte väntat oss att få till ett stöd för socialt protokoll med så kort varsel. Men vi hade hoppats på att beslutet kunde skjutas upp och det var synd att så inte blev fallet, säger Martin Viredius, tredje vice ordförande i Transport.
– Det här gör att vi får leva vidare med de begränsningar i den svenska konflikträtten som uppstod efter till Viking-, Laval-, Rüffert- och Luxemburgmålen.
I går tog riksdagen beslut om att stödja införandet av ESM, den europeiska stabilitetsmekanismen, som i framtiden ska kunna ge lån till krisande länder. Det innebär en förändring i EU:s grundlag, EU-fördraget.
LO och de 14 LO-förbunden har drivit frågan om att i samband med beslutet kräva ett tillägg i fördraget. Tillägget, ett socialt protokoll, ska slå fast att fackliga och mänskliga rättigheter går före EU:s ekonomiska friheter, som fri rörlighet för varor, tjänster och kapital. LO uppmanade riksdagen att skjuta upp beslutet om ESM och att ta fram en plan för hur ett socialt protokoll ska kunna införas. Men av riksdagspartierna var det bara vänsterpartiet som gick på fackförbundens linje.
Ulla Andersson (v) argumenterade för ett socialt protokoll i riksdagsdebatten. Hon sa bland annat:
”I samband med den nu pågående ekonomiska krisen har vi sett hur grundläggande fackliga rättigheter angrips i land efter land – Grekland, Italien, Spanien med flera. (…) Vi ser det som djupt bekymmersamt att krisen utnyttjas politiskt för att underminera arbetstagarnas fackliga rättigheter. ”
Hon förklarade också vad ett socialt protokoll skulle kunna innehålla.
”I det sociala protokollet ska fastställas att grundläggande mänskliga rättigheter, såsom grundläggande fackliga rättigheter, förhandlings- och konflikträtt, samt rätt att fritt teckna kollektivavtal, är överordnade EU:s ekonomiska friheter.”
Införandet av ett socialt protokoll måste ske i samband med en ändring i EU:s fördrag, som godkänns av alla medlemsstater. Loppet är inte kört bara för att protokollet inte kommer upp på dagordningen den här gången, men det kan dröja länge innan en liknande möjlighet dyker upp igen.
– Det här är en fråga som vi måste ta upp och driva igen, men det kan dröja flera år innan vi får chansen, säger Martin Viredius.