Close
Fram till avstängningen jobbade Andreas Ehm som skyddsvakt på Ringhals, anställd av Avarn.
Close

Ringhals sparkar ut huvudskyddsombud

Facket. Statligt ägda Ringhals kärnkraftverk stängde av Transports huvudskyddsombud Andreas Ehm. Efter 20 år som skyddsvakt har säkerhetsföretaget Avarn satt honom i en reception i Göteborg, i väntan på fast omplacering.

– Vi utgår från att Andreas Ehm fick gå på grund av sitt jobb som skyddsombud. Vi har inte fått någon annan förklaring. Det är på grund av det här man inte vågar uttala sig som förtroendevald. Ingen av oss vågar sitta kvar i styrelsen. Vi avgick alltihopa. säger Ronny Johnsson, tidigare klubbordförande för Transport på Ringhals.

Ringhals kärnkraftverk ägs av statliga Vattenfall och har mer än tusen anställda, tre reaktorer och en omsättning på 6,9 miljarder kronor om året. Ringhals är ett skyddsobjekt. Alltså en plats av sådant skyddsvärt intresse att det ska vaktas av skyddsvakter, många av dem beväpnande.

Andreas Ehm har, förutom ett kort uppehåll, skyddat kärnkraftverket sedan 2000. Han har sett sitt jobb upphandlas flera gånger och haft fyra olika arbetsgivare, men egentligen samma jobb. Han är huvudskyddsombud sedan 2006.

Den 7 maj i är Andreas Ehm hemma på komp, men han avbryter ledigheten för att göra en skyddsrond på Ringhals med fokus på corona. På vägen dit får han ett samtal. Ronden är avblåst, i stället ska han träffa två personer från arbetsgivaren Avarns HR-avdelning. Mötet äger rum på Avarns lokaler på Ringhals område.

– Vi förtroendevalda tar alltid med oss någon annan när vi ska gå in på samtal. Det är alltid bättre om någon annan är med. Som stöd och för att fyra öron är bättre än två, säger Ronny Johnsson som tillsammans med förhandlingsombud Annika Flack följde med in på mötet.

Andreas Ehm anade oråd när han gick in i rummet. Under våren har skyddsarbetet satts på sin spets när de har tacklat coronans osynliga hot.

– Avarn går bara rakt på sak. Kunden, Ringhals, har stängt av mig. Då frågar vi givetvis vad som har hänt? Vad ligger bakom? Jag har inte fått klarhet i det än. Men de försäkrade att det inte hade med min roll som skyddsombud att göra. Ringhals sa att det är för att jag inte delar deras värdegrund. Vilka värderingar menar de då? En värdering de har förmedlat skriftligen är att de uppmuntrar en ifrågasättande attityd.

– Om jag betett mig så illa. Var är mina varningar?

Situationerna

Under våren har Andreas Ehm hamnat i ett par situationer där det har skurit sig med Ringhals bevakningsledare. Som Andreas Ehm minns det har det snarare rört sig om rena utskällningar. Han undrar om det är dessa händelser kan ligga till grund för avstängningen.

Andreas Ehm, skyddsvakt. Foto: John Antonsson

Den första inträffar vid en inpasseringskontroll för personal som ska arbeta inne på kärnkraftverket. Den går till ungefär som en säkerhetskontroll på flygplatsen. Enligt Andreas Ehm säger han till en kollega att skyddsvakterna också borde få använda handsprit, precis som Ringhalspersonalen de ser passera under arbetspasset. Ehm och de andra vakterna är i det här läget hänvisade till handtvätt. Två bevakningsledare hör detta och kommer snart fram till Andras Ehm och meddelar att han inte ska klaga framför verkets personal.

– Jag sa det till min kollega i normal samtalston. Bevakningsledarna stod runt hörnet, jag visste inte ens att de var där.

Andreas Ehm förklarade då att handsprit skulle underlätta jobbet och göra det säkrare. Han får höra: BARA LÄGG NER, LÄGG NER!

Efter det tröttnar Andreas Ehm på att försöka samarbeta med Ringhals om arbetsmiljön.

– Jag skickar ett mejl till Avarn och Ringhals och säger att nu ska all dialog om arbetsmiljön tas med Avarn som är min arbetsgivare.

Det andra tillfället minns han så här: En bevakningsledare lämnar en postering obemannad och Andreas Ehm påtalar det, bevakningsledaren står på sig och Andreas Ehm ger efter. En annan person från Ringhals arbetsledning upptäcker bristen och tillrättavisar bevakningsledaren. Konsekvens: Dagen därpå kallas Andreas Ehm in på samtal med bevakningsledaren som gjort fel.

– Jag blev utskälld och kallad inkompetent. Han ansåg väl att det satte honom i dålig dager och därför borde jag ha stått på mig till att det gjordes på rätt sätt.

Situationen fick Andreas att må väldigt dåligt. Han tog ut kompledigt ett par dagar för att slippa vara på jobbet.

Skyddsvakterna på Ringhals är anställda av Avarn men arbetsleds av bevakningsledare som är anställda direkt av kärnkraftverket. Enligt Transportarbetarens källor har flera konflikter blossat upp vid situationer av oklarhet om det är Avarn eller Ringhals som bär ansvaret för att lösa ett problem. Det har ofta haft med arbetsmiljön att göra. En anonym skyddsvakt som är anställd av Avarn säger:

– Det finns exempel på bevakningsledare, anställda av Ringhals, som upprepade gånger betett sig extremt illa mot Avarns skyddsvakter, som ändå skyddas av Ringhals.

Den anonyma skyddsvakten ger några exempel: Bevakningsledare som vägrar hälsa, som ignorerar personer, höjer rösten och uppträder aggressivt. Hot av typen: ”Jag kan komma åt dig”. Bevakningsledare som lägger skulden på andra, när de själva gjort fel.

Andreas Ehm är själv säker på att det är hans arbete som skyddsombud som ligger bakom avstängningen.

– Jag säger att vi ska göra riskbedömningar direkt med Avarn, kort därpå blir jag avstängd. Nu har vi ingen lokal klubb och inga förtroendemän. Det är ett slag mot den fackliga verksamhetenatt ingen vågar låta sig väljas.

Men är du besvärlig?

– Jag företräder arbetstagarna i frågor om arbetsmiljö och står på mig. Kanske tycker de att det är att vara besvärlig.

Efter månader av väntan hemma fick Andreas Ehm i fredags ett beslut om omplacering till ett tillfälligt uppdrag i Göteborg, en timmes bilresa hemifrån. Där ska han jobba som väktare på en idrottsanläggning som byggs om, fram till semestern. Vad som händer därefter vet han inte. Tiden sedan avstängningen beskriver han så här:

– Jag har mått skit.

Kollegorna

Fler än Andreas Ehm har mått skit. Transportarbetaren har varit i kontrakt med ett flertal av Andreas Ehms kollegor. Samtliga som citerats har valt att vara anonyma, flera av dem är rädda för repressalier från Ringhals.

Några av Andreas Ehms arbetskamrater har engagerat sig i hans fall. En namninsamling har startats och de fick snabbt ett 60-tal underskrifter. En medlem i Transport säger att flera kollegor inte vågar skriva på.

– De vet inte vad som har hänt och skriver därför inte på. Eftersom Ringhals inte vill säga varför de stängt av honom så går det en massa rykten om att han gjort något annat. Rättvisa måste få komma fram. Vi kommer inte ge oss innan det.

En person som varit fackligt engagerad säger:

– Alla tycker att det är förjävligt. Jag trodde inte det skulle kunna hända, det är som på 1930-talet, man vågar inte säga någonting alls.

Andreas Ehm beskrivs som en bra arbetskamrat som varit duktig på jobbet och engagerad i det fackliga arbetet.

– Han var jättebra som huvudskyddsombud. Han hade kompetensen att stå upp för sina medarbetare och ta tag i problemen, han har ju till och med varit inne och vikarierat som regionalt skyddsombud på Transports avdelning i Halmstad. Om någon frågade honom om hjälp så såg han till att få det gjort.

En annan person som varit engagerad i facket säger:

– Jag tycker att Avarn kunde ha gjort mer. Som det är nu så säger kunden hoppa, då svarar Avarn bara med att fråga hur högt.

En rutinerad kollega säger:

– Det har aldrig hänt något liknande förut, all arbetsglädje är borta.

En skyddsvakt ser det som att Ringhals försöker statuera exempel:

– Ingen går säker som skyddsvakt. Nu går vi runt med en känsla av att vi är fullständigt obetydliga och lätta att byta ut. Att vara kompetent och erfaren uppskattas inte, snarare ses det som ett hot. Ringhals vill bara ha ja-sägare.

Skyddsvakten upplever att det närmast råder nolltolerans mot kritik.

– De framtvingar en tystnadskultur. Där skyddsvakter inte längre vågar uttala sina åsikter. Vi har en ohälsosam arbetsmiljö. Skyddsvakter som håller tyst av rädsla för repressalier kan på sikt utgöra en allvarlig säkerhetsrisk.

Ringhals förnekar repressalier 

Facket kräver en förklaring till varför Andreas Ehm stängts av från Ringhals. Kärnkraftverket hävdar att det inte beror på hans fackliga arbete.

Ann-Charlotte Larsson dundrar i telefonen. Hon är ombudsman för Transports Halmstadsavdelning och har engagerat sig i Andreas Ehms fall. Ann-Charlotte Larsson är besviken på Avarn som hon anser borde stått upp bättre för sina anställda och för att Andreas Ehm inte fått ett tillräckligt bra svar.

– Ringhals kan inte säga vad avstängningen beror på. Bara att han har ”uppvisat ett beteende”.

Larsson har fått del av situationer där Avarn eller Ringhals påpekat saker kring Andreas Ehm. Enligt henne har de med hans roll som skyddsombud att göra.

– Att vara lite besvärlig ligger i uppdragets natur. Man kan inte bara ge sig. Ska man bara säga nähä om arbetsgivaren inte vill göra något? Han har skäl till varför han kräver olika saker.

Ann-Charlotte Larsson berättar att hon har haft kontakt med andra fackförbund och fler vittnar om hårda tag mot förtroendevalda från Ringhals.

– Där finns fler som också har blivit hotade. Inte Ringhals anställda utan personer som jobbar på entreprenad.

Har du varit med om att en livskraftig fackklubb läggs ner på samma sätt som på Ringhals?

– Aldrig någonsin, jag har aldrig varit med om sådan rädsla som finns där ute, säger Ann-Charlotte Larsson och fortsätter:

– Det finns fler som blivit inkallade till samtal med Ringhals bevakningsledare och hotats med omplacering. Nästan alla har varit fackligt engagerade.

Ringhals svarar genom presschef Anna Collin. Hon säger att Andreas Ehm inte blivit avstängd på grund av hans engagemang.

– Ringhals kommenterar aldrig enskilda personalärenden av integritetsskäl. Vi vill dock poängtera att ingen blir omplacerad eller får sluta från Ringhals för att man har synpunkter eller uttrycker konstruktiv kritik, tvärtom är det något som vi uppmuntrar.

Andreas Ehm anser sig inte fått en riktig förklaring kring vilka värderingar han inte har agerat efter. Anser ni att han har fått en förklaring?

– Finns det frågetecken mellan medarbetare och arbetsgivare – i detta fallet Avarn som är bevakningsleverantör på Ringhals – hoppas vi att parterna reder ut detta.

Hela styrelsen för Transports fackklubb på Avarn/Ringhals har avgått på grund av rädsla för repressalier och avstängning. Vad kan Ringhals göra för att personal inte ska behöva känna rädsla för att organisera sig fackligt?

– Vi känner inte igen bilden av att medarbetare skulle känna rädsla över att engagera sig fackligt på Ringhals. Det är snarare något vi uppmuntrar, eftersom det bidrar till engagemang och utveckling av arbetsplatsen. Finns det frågetecken ska de naturligtvis rätas ut, vi värnar om ett gott samarbete med personalorganisationerna.

Vad ska Ringhals göra för att återvinna förtroendet bland personalen som ska skydda kärnkraftverket?

– Alla som arbetar här på Ringhals har ett ansvar och ska känna trygghet i sin arbetsmiljö. Ingen blir omplacerad eller får sluta för att man har synpunkter eller uttrycker konstruktiv kritik. Vi har en tydlig värdegrund som ska följas av alla som har Ringhals som sin arbetsplats.

Avarns HR-chef Karl Sandberg säger att den situation som Andreas Ehm hamnat i ligger utom deras ansvar.

– Vi har ett fungerande samarbete med huvudskyddsombudet Andreas Ehm. Jag har själv känt honom i många år och vi har haft en bra samverkan. Det som sker nu är bortom företagets kontroll eller beslut och har ingenting att göra med relationen mellan Avarn och facket.

– Vi sitter just nu i pågående förhandlingar och är inte färdiga. Då vill jag inte äventyra utfallet med en massa åsikter, men det är tråkigt att vi hamnat i det läge vi hamnat i.

Hur ser du på att Avarns anställda som jobbar på Ringhals är rädda för repressalier för att de jobbar fackligt?
– Jag har varit HR-chef i åtta år och vi har aldrig utsatt någon för repressalier. Alla ska ha en rätt till facklig organisering. Vi som företag försöker underlätta och uppmuntra det. Men nu tror jag inte det är oss som företag man syftar på när man säger det, säger Karl Sandberg.

Är det vanligt att kunder ber er omplacera personal från objekt?

– Det förekommer ibland i hela bevakningsbranschen. Det kan vara olika svårt att hantera beroende på objekt, övrig verksamhet och geografi, säger Karl Sandberg, HR-chef på Avarn.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jörgen:
    13 september, 2022

    Syna den här arbetsplatsen i sömmarna. Detta är ett kärnkraftverk och inget ställe för småpåvar att utöva maktmissbruk på. Oseriöst beteende, jag blir besviken.

    Alla brister SKA rapporteras, annars ska de som bedriver hot mot dem som rapporterar bytas ut direkt, inget annat! Stora faror kan uppstå, det behöver man inte heta Einstein för att begripa heller!

    Skärpning!

  2. Anonym:
    5 augusti, 2020

    Vet precis vad andreas går igenom, har själv inte varit skyddsombud, men man är dock sitt närmaste skyddsombud. Och jag har ifrågasatt många instruktioner på objekt. Har skrivit rapporter om det och hamnat i kylan på samma bolag men hört från olika bolag och det verkar vara samma. Värst är att jag upplever inte nån hjälp från transport heller. På utbildningarna pratas mkt om arbetsmiljö patr man ska vara engagerad och rapportera brister, men i verkligheten hamnar man i kylan.

  3. Missnöjd:
    30 juli, 2020

    Det är såhär inom alla bevakningsbolag.. "One strike and you're gone",
    Det är därför alla bolag har stor personalväxling och unga personer anställs och jobbar för minimumlön efter ett dåligt kollektivavtal som får fler timmar än de som är äldre i branschen för de yngre kostar mindre och när de lönegrupp placeras så anställs nya ny-utbildade som får fler timmar är den som är lönegrupp placerad!

    Vi behöver ett starkare kollektivavtal som sätter ner foten på hur bolagen behandlar oss som jobbar med detta som enda inkomst och som trivs i branschen!

  4. Björn Breivik:
    13 juli, 2020

    Skämmes Ringhals, skämmes!

  5. Från en som kämpar.:
    9 juli, 2020

    Jätteintressant och viktig artikel. Så här får det ju absolut inte gå till. Jag hoppas facket begär förhandlingar på dom förändringar som arbetsgivaren beslutat för skyddsombudet. Inte så transparent av arbetsgivaren att själva förbereda sig på ett sådant möte men inte ge samma möjlighet till den anställde.
    Jag hoppas att du Andreas står på dig, och om jag förstår det rätt så är du ju fortfarande skyddsombud och har rätt att vara det. Fortsätt vara skyddsombud. Ta den tid som behövs till uppdraget. Ni behöver hitta strategier och vägar/forum för att prata om likabehandling, er interns kultur (ledarskapskultur, medarbetarkultur) värdegrund osv. Och med ni menar jag ni förtroendevalda i första skedet. Eftersom arbetsgivaren verkar vara en bidragande orsak till en vi och dem kultur.
    Ni har ett stort och viktigt jobb framför er! Fundera över de verktyg och kontakter ni som förtroendevalda har och använd er av dom när det behövs, precis som arbetsgivaren använder sig av sina. Stå på er och samla kraft. Det är nu ni behövs som mest!

  6. Wille Norland:
    8 juli, 2020

    Lägg ut det på facebook så blir det nog fart på Ringhals.

  7. Peter Rudolfsson:
    8 juli, 2020

    En farlig väg att gå på en så säkerhetsklassad arbetsplats. Är det några "småpåvar" från Vattenfalls håll som blivit trampade på tårna...Anders har väl varit för bra i sitt jobb.

  8. John Andersen:
    8 juli, 2020

    Man är tyvärr inte förvånad. Lägg därtil ny centerpartist LAS, så har de os där de vill, som på 30 talet.

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.