Ringhals sparkar ut huvudskyddsombud
Facket. Statligt ägda Ringhals kärnkraftverk stängde av Transports huvudskyddsombud Andreas Ehm. Efter 20 år som skyddsvakt har säkerhetsföretaget Avarn satt honom i en reception i Göteborg, i väntan på fast omplacering.
– Vi utgår från att Andreas Ehm fick gå på grund av sitt jobb som skyddsombud. Vi har inte fått någon annan förklaring. Det är på grund av det här man inte vågar uttala sig som förtroendevald. Ingen av oss vågar sitta kvar i styrelsen. Vi avgick alltihopa. säger Ronny Johnsson, tidigare klubbordförande för Transport på Ringhals.
Ringhals kärnkraftverk ägs av statliga Vattenfall och har mer än tusen anställda, tre reaktorer och en omsättning på 6,9 miljarder kronor om året. Ringhals är ett skyddsobjekt. Alltså en plats av sådant skyddsvärt intresse att det ska vaktas av skyddsvakter, många av dem beväpnande.
Andreas Ehm har, förutom ett kort uppehåll, skyddat kärnkraftverket sedan 2000. Han har sett sitt jobb upphandlas flera gånger och haft fyra olika arbetsgivare, men egentligen samma jobb. Han är huvudskyddsombud sedan 2006.
Den 7 maj i är Andreas Ehm hemma på komp, men han avbryter ledigheten för att göra en skyddsrond på Ringhals med fokus på corona. På vägen dit får han ett samtal. Ronden är avblåst, i stället ska han träffa två personer från arbetsgivaren Avarns HR-avdelning. Mötet äger rum på Avarns lokaler på Ringhals område.
– Vi förtroendevalda tar alltid med oss någon annan när vi ska gå in på samtal. Det är alltid bättre om någon annan är med. Som stöd och för att fyra öron är bättre än två, säger Ronny Johnsson som tillsammans med förhandlingsombud Annika Flack följde med in på mötet.
Andreas Ehm anade oråd när han gick in i rummet. Under våren har skyddsarbetet satts på sin spets när de har tacklat coronans osynliga hot.
– Avarn går bara rakt på sak. Kunden, Ringhals, har stängt av mig. Då frågar vi givetvis vad som har hänt? Vad ligger bakom? Jag har inte fått klarhet i det än. Men de försäkrade att det inte hade med min roll som skyddsombud att göra. Ringhals sa att det är för att jag inte delar deras värdegrund. Vilka värderingar menar de då? En värdering de har förmedlat skriftligen är att de uppmuntrar en ifrågasättande attityd.
– Om jag betett mig så illa. Var är mina varningar?
Situationerna
Under våren har Andreas Ehm hamnat i ett par situationer där det har skurit sig med Ringhals bevakningsledare. Som Andreas Ehm minns det har det snarare rört sig om rena utskällningar. Han undrar om det är dessa händelser kan ligga till grund för avstängningen.
Den första inträffar vid en inpasseringskontroll för personal som ska arbeta inne på kärnkraftverket. Den går till ungefär som en säkerhetskontroll på flygplatsen. Enligt Andreas Ehm säger han till en kollega att skyddsvakterna också borde få använda handsprit, precis som Ringhalspersonalen de ser passera under arbetspasset. Ehm och de andra vakterna är i det här läget hänvisade till handtvätt. Två bevakningsledare hör detta och kommer snart fram till Andras Ehm och meddelar att han inte ska klaga framför verkets personal.
– Jag sa det till min kollega i normal samtalston. Bevakningsledarna stod runt hörnet, jag visste inte ens att de var där.
Andreas Ehm förklarade då att handsprit skulle underlätta jobbet och göra det säkrare. Han får höra: BARA LÄGG NER, LÄGG NER!
Efter det tröttnar Andreas Ehm på att försöka samarbeta med Ringhals om arbetsmiljön.
– Jag skickar ett mejl till Avarn och Ringhals och säger att nu ska all dialog om arbetsmiljön tas med Avarn som är min arbetsgivare.
Det andra tillfället minns han så här: En bevakningsledare lämnar en postering obemannad och Andreas Ehm påtalar det, bevakningsledaren står på sig och Andreas Ehm ger efter. En annan person från Ringhals arbetsledning upptäcker bristen och tillrättavisar bevakningsledaren. Konsekvens: Dagen därpå kallas Andreas Ehm in på samtal med bevakningsledaren som gjort fel.
– Jag blev utskälld och kallad inkompetent. Han ansåg väl att det satte honom i dålig dager och därför borde jag ha stått på mig till att det gjordes på rätt sätt.
Situationen fick Andreas att må väldigt dåligt. Han tog ut kompledigt ett par dagar för att slippa vara på jobbet.
Skyddsvakterna på Ringhals är anställda av Avarn men arbetsleds av bevakningsledare som är anställda direkt av kärnkraftverket. Enligt Transportarbetarens källor har flera konflikter blossat upp vid situationer av oklarhet om det är Avarn eller Ringhals som bär ansvaret för att lösa ett problem. Det har ofta haft med arbetsmiljön att göra. En anonym skyddsvakt som är anställd av Avarn säger:
– Det finns exempel på bevakningsledare, anställda av Ringhals, som upprepade gånger betett sig extremt illa mot Avarns skyddsvakter, som ändå skyddas av Ringhals.
Den anonyma skyddsvakten ger några exempel: Bevakningsledare som vägrar hälsa, som ignorerar personer, höjer rösten och uppträder aggressivt. Hot av typen: ”Jag kan komma åt dig”. Bevakningsledare som lägger skulden på andra, när de själva gjort fel.
Andreas Ehm är själv säker på att det är hans arbete som skyddsombud som ligger bakom avstängningen.
– Jag säger att vi ska göra riskbedömningar direkt med Avarn, kort därpå blir jag avstängd. Nu har vi ingen lokal klubb och inga förtroendemän. Det är ett slag mot den fackliga verksamhetenatt ingen vågar låta sig väljas.
Men är du besvärlig?
– Jag företräder arbetstagarna i frågor om arbetsmiljö och står på mig. Kanske tycker de att det är att vara besvärlig.
Efter månader av väntan hemma fick Andreas Ehm i fredags ett beslut om omplacering till ett tillfälligt uppdrag i Göteborg, en timmes bilresa hemifrån. Där ska han jobba som väktare på en idrottsanläggning som byggs om, fram till semestern. Vad som händer därefter vet han inte. Tiden sedan avstängningen beskriver han så här:
– Jag har mått skit.
Kollegorna
Fler än Andreas Ehm har mått skit. Transportarbetaren har varit i kontrakt med ett flertal av Andreas Ehms kollegor. Samtliga som citerats har valt att vara anonyma, flera av dem är rädda för repressalier från Ringhals.
Några av Andreas Ehms arbetskamrater har engagerat sig i hans fall. En namninsamling har startats och de fick snabbt ett 60-tal underskrifter. En medlem i Transport säger att flera kollegor inte vågar skriva på.
– De vet inte vad som har hänt och skriver därför inte på. Eftersom Ringhals inte vill säga varför de stängt av honom så går det en massa rykten om att han gjort något annat. Rättvisa måste få komma fram. Vi kommer inte ge oss innan det.
En person som varit fackligt engagerad säger:
– Alla tycker att det är förjävligt. Jag trodde inte det skulle kunna hända, det är som på 1930-talet, man vågar inte säga någonting alls.
Andreas Ehm beskrivs som en bra arbetskamrat som varit duktig på jobbet och engagerad i det fackliga arbetet.
– Han var jättebra som huvudskyddsombud. Han hade kompetensen att stå upp för sina medarbetare och ta tag i problemen, han har ju till och med varit inne och vikarierat som regionalt skyddsombud på Transports avdelning i Halmstad. Om någon frågade honom om hjälp så såg han till att få det gjort.
En annan person som varit engagerad i facket säger:
– Jag tycker att Avarn kunde ha gjort mer. Som det är nu så säger kunden hoppa, då svarar Avarn bara med att fråga hur högt.
En rutinerad kollega säger:
– Det har aldrig hänt något liknande förut, all arbetsglädje är borta.
En skyddsvakt ser det som att Ringhals försöker statuera exempel:
– Ingen går säker som skyddsvakt. Nu går vi runt med en känsla av att vi är fullständigt obetydliga och lätta att byta ut. Att vara kompetent och erfaren uppskattas inte, snarare ses det som ett hot. Ringhals vill bara ha ja-sägare.
Skyddsvakten upplever att det närmast råder nolltolerans mot kritik.
– De framtvingar en tystnadskultur. Där skyddsvakter inte längre vågar uttala sina åsikter. Vi har en ohälsosam arbetsmiljö. Skyddsvakter som håller tyst av rädsla för repressalier kan på sikt utgöra en allvarlig säkerhetsrisk.