Close
Miljöarbetarna på Reno Norden på väg att lämna i uppsägningarna.
Close
Sopkonflikten i Stockholm

Risk för sopkaos när 150 miljöarbetare strejkar

Renhållning. Uppåt 150 miljöarbetare, de flesta med lång erfarenhet, har lagt ner arbetet. Beslutet att utvidga strejken kom efter att Reno Norden stängt dörren för all diskussion om löner och arbetsvillkor. – Vi erbjöd företaget att gå ner i lön. Men det räckte inte, säger en besviken miljöarbetare.

Klockan 06 på onsdagsmorgonen samlades ett 50-tal strejkande sopgubbar på Reno Norden till ett möte på en grusplan en bit från företagets lokaler i Älvsjö, söder om Stockholm.

Miljöarbetarna konstaterade att gårdagens överläggningar med företaget blev resultatlösa. I ett pressutskick skriver de:

”Trots flera försök kom vi inte överens i förhandlingarna. Sopgubbarna försökte till och med i slutet med 5 procent i sänkt lön, men det räckte inte. Reno står fast vid att vinsten i Stockholmskontraktet, värt en miljard, ska vara 11 procent. Och detta skall betalas med sänkt lön för alla sopgubbar.”

Under morgontimmarna diskuterade de Reno Norden-anställda företagets agerande. Många uttryckte sorg och frustration. En storvuxen sopgubbe brast i gråt.

En miljöarbetare sa:

– Vi vill fortsätta jobba, men inte till vilket pris som helst. Företaget säger att vi kan få behålla lönerna vi haft. Fast då måste vi ta på oss 30 procent mer arbete. Det pallar inte våra kroppar.

Under pauserna fyllde sopgubbarna i uppsägningsblanketter, för att ha i beredskap om massuppsägningen skulle verkställas.

Parallellt med mötet i Älvsjö pågick intensiva diskussioner bland miljöarbetarna på Liselotte Lööf (LLAB). Det är den andra stora aktören när det gäller insamling av stockholmarnas hushållssopor. Tillsamman har Reno Norden och LLAB omkring 150 miljöarbetare som sköter all hämtning i Stockholm stad.

Stockholms sopgubbar har under årens lopp utvecklat en stark sammanhållning och facklig medvetenhet.

I måndags lät de LLAB-anställda sopbilarna stå still hela dagen, i avvaktan på utvecklingen på Reno Norden. Först vid halvtretiden, nio timmar försenade, rullade bilarna ut.

I dag på morgonen hade sopgubbarna på LLAB nya interna överläggningar. Vid sjutiden körde bilarna ut. Men inte för att hämta sopor. I stället slöt man upp i Älvsjö.

En talesperson för de LLAB-anställda sa:

– Vi stödjer er kamp fullt ut! Stockholms sopgubbar ska göra det här tillsammans. Våra löner ska inte dumpas. Vi följer med er bort till Reno Norden. Sedan åker vi tillbaka till Liselotte Lööf och ställer våra bilar och lämnar in nycklarna till företaget.

Gemensamt åkte bortåt 100 sopgubbar från båda företagen sedan till Reno Nordens kontor. Klockan 09.45 gick Reno Norden-personalen i samlad trupp upp till ledningen och lämnade över uppsägningarna. Tillbaka på gatan möttes de av applåder.

– Det som händer nu måste vara historiskt, sa en sopgubbe i svart tröja. Alternativet hade varit att gå tillbaka och bli rövknullad av företaget. Nu lär det hur som helst bli sopkaos i Stockholm.

På fredag väntar Arbetsdomstolen för 51 miljöarbetare på Reno Norden. De är stämda och krävs var och en på 5 000 kronor i skadestånd för olovlig stridsåtgärd.

En stor grupp sopgubbar på Reno Norden har sjukskrivit sig de senaste dagarna. 29 av dem krävs nu på läkarintyg av arbetsgivaren.

Under morgonen skickade sopgubbarna ut ett pressmeddelande. Det lyder i sin helhet:

På onsdagsmorgonen, sade cirka 65 sopgubbar upp sig på Reno Norden. Trots flera försök kom vi inte överens i förhandlingarna.

Sopgubbarna försökte till och med i slutet med 5 procent sänkt lön, men det räckte inte. Reno står fast vid att 11 procent skall vara vinsten i Stockholmskontraktet, som är värt en miljard kronor. Detta skall betalas med sänkt lön för alla sopgubbar, i kontraktet som är finansierat med skattebetalarnas pengar.

Även sopgubbarna på Liselotte Lööf bestämde sig att lägga ner arbetet idag. Därmed står hela Stockholm utan sophämtning tills konflikten är löst. Nu vädjar vi till Stockholms invånare, samt stadshusets styrande politiker:

Stockholm behöver oss! Utan oss stannar sophämtningen. Vi vill ha en lösning snarast, samt återgå till arbetet. Vi vill hämta sopor, som vi har gjort i över 20 år eller mer, utan anmärkning. Varför skall vi få sänkt lön, samtidigt som aktieägarnas vinster skjuter i höjden direkt från medborgarnas fickor? Det tycker vi är fel!

 Bakgrund

I torsdags fick 51 sopgubbar från Reno besked om avsked, eftersom de inledde en vild strejk på grund av nyckelmärkningen. Detta med avsikt att sänka lönen. Enligt förhandlingar med facket, skulle sopgubbarna inte delta i nyckelmärkningen. Men det tyckte Reno och Stockholm Vatten.

– Nycklarna tillhör fastighetsägarna, men kunskapen om dem har sopgubbarna. Reno förfogar över nycklarna 15 timmar om dagen, och de kan märka dem hur mycket de vill, säger en sopgubbe.

Beskedet om avsked kommer på fredag morgon från Arbetsdomstolen, samt böter på 5 000 kronor. En som lämnade in sin uppsägning kommenterade:

– Bättre med 5 000kr i böter nu, än minus 5 000 kronor i månaden i fem år. Men nu säger upp oss i stället.

Vi står till medborgarnas tjänst, men nu måste ni hjälpa oss. Rädda sophämtningen! Sätt stopp för Renos och Stockholm Vattens vansinne! Vi vill jobba! Vi är stolta sopgubbar! Stockholms Sopgubbar!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. A_J:
    13 juli, 2017

    Sopåkarna har till synes väldigt få sympatisörer bland befolkningen i Stockholm för sina krav.

    Med C-kort och "nyckelkunskap" som enda kvalifikationer värda namnet så borde varje person med självinsikt under ganska lång tid haft tanken att månadslöner om 35.000 med 75%ig arbetstid är helt orealistiskt, att en arbetsgivare förr eller senare skulle sätta ner foten. Det är ytterst få yrkesgrupper med långt mer attraktiva kvalifikationer som har så bra villkor.

    Detta har nu hänt, det kommer naturligtvis vara rörigt en kort tid, men ganska snart kommer sophämtningen fungera precis som tidigare, de som på sikt kommer drabbas är de som sa upp sig.

    Utbildningstiden för att ta C-kort och lära sig vart nycklarna går är ändock förhållandevis kort. Att få tag i personal som vill köra kommer inte vara speciellt svårt, att få de att köra 8-timmar om dan (som de flesta andra jobbar) för 30.000 i månaden kommer inte heller vara svårt då det fortfarande är betydligt bättre villkor än för andra med C-kort som sin främsta utbildning.
    Jämför med tex bussförare, de tjänar en bråkdel och jobbar betydligt mer, men strejkar inte. De har dessutom högre kvalifikationer.

    För många som sagt upp sig får de sannolikt vara glada om de förhuvudtaget får ett jobb som ger drygt hälften av lönen, till längre arbetstid.

  2. Kjell:
    13 juli, 2017

    För jävligt att lägga anbudet så lågt (för att vinna upphandlingen) att man måste sänka arbetarnas lönerna för att det ska gå runt.
    Politikerna har också ett ansvar när de tecknar avtal utan att bry sig om vilka konsekvenser det får för arbetsmiljö/villkor.

  3. Kenth Arnold:
    12 juli, 2017

    Undrar var "Stjärnan" Peter Ekholm ska få jobb nånstans efter detta. En VD som tagit så många dåliga beslut på så kort tid borde vara unik!

Lästips:

Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Unionen varslar om nya stridsåtgärder mot Tesla

Konflikt. Ett år har gått sedan IF Metalls medlemmar gick ut i strejk på Tesla. Nu utökar Unionen sina stridsåtgärder.

Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.