Risk för stökig avtalsrörelse
– Det ser mörkt ut i avtalsrörelsen. Risken är överhängande att vi får en storkonflikt i vår. Det säger Marcel Carlstedt, biträdande avtalsansvarig i Transport.
I höstas inledde LO matchen om nya löneavtal. Upptakten blev stökig. Tidigare har LO-förbunden enats om att driva samma krav mot arbetsgivare, så kallad samordning.
Den här gången splittrades LO. De tre industriförbunden IF Metall, Livs och GS ställde sig utanför samordningen – som innebär att facken ska backa upp varandra och slåss för 3,5 procent i lönelyft, dock minst 860 kronor. Plus 100 kronor extra i jämställdhetspott för grupper som tjänar under 22 400 kronor.
Industriförbunden gick sin egen väg och tecknade på senhösten ett avtal som bara gav 2,6 procent. Efter heta diskussioner sa LO nej till det som riktmärke. I stället håller man fast vid kraven i samordningen.
Byggnads gav sig sedan ut i spåret och förhandlade sig till en uppgörelse. I mars klev Handels ut på banan. Förbundet kräver förbättringar enligt den ursprungliga LO-samordningen. Det blev kalla handen från arbetsgivarna, som hävdar att industrin satte ”märket” – alltså 2,6 procent.
Svenskt Näringsliv får eldunderstöd av Medlingsinstitutet, som gått ut och sagt att normen ska vara just 2,6 procent. Det retar LO. Avtalssekreterare Per Bardh säger:
– Nu har ju arbetsgivarna ingen anledning alls att anstränga sig och förhandla. De behöver bara gömma sig bakom Medlingsinstitutet. Den svenska modellen, med självständigt förhandlande parter, slås sönder. Det kommer att leda till fler konflikter på svensk arbetsmarknad.
Handels avtal löper ut sista mars. För butikerna, särskilt inom livsmedelssektorn, anses påskhelgens försäljning vara av stor betydelse. Transports Marcel Carlstedt utesluter inte att det kan bli en stor konflikt lagom till påsk.
– För första gången på många år skulle vi nog kunna få en lockout också. Arbetsgivarna lär knappast sitta still i båten, om LO stänger delar av landet.
Fotnot. Lockout är en stridsåtgärd som ingår i arbetsgivarnas lagstadgade vapenarsenal. Det innebär att löntagarna stängs ute från arbetsplatserna och blir utan lön.