Ny fackklubb
Close
Det viktigaste för den som vill bilda en klubb är att alltid vara nåbar, sa Roger Björk innan han tog samtalet med en undrande medlem. Han och Jimmy McCorkindale har dragit i gång facklig verksamhet på DSV i Ättekulla industriområde, Helsingborg.
Close

Rivstart för åkerifackklubb

Chaufförer. I Helsingborg finns åkeriet som har blivit med klubb. Jimmy McCorkindale och Roger Björk har tillsammans väckt det fackliga engagemanget. De vill bygga upp chaufförernas yrkesstolthet. När de började för ett år sedan var runt 60 chaufförer med i facket. I dag finns det 140 medlemmar bland de drygt 170 anställda.

– Var för sig är vi kanske inte så mycket att ha, säger Jimmy McCorkindale. Men tillsammans är vi formidabla.

Då tänker han på fackförbundsidén i stort och den växande klubben – men kanske framför allt på de arbetskamrater som han kämpat tillsammans med för att få till en fackklubb.

– Vi drog i gång när omsättningen var som störst på chaufförer och vi aldrig kunde lita på att schemat höll, fortsätter Jimmy McCorkindale.

Droppen var när han själv skulle tvingas jobba över i tre timmar och inte kunde hämta på förskolan.

– Jag satt i Malmö … och då ringde jag fackets avdelning. ”Klart att du ska hämta din son”, sa ombudsmannen. ”Kör hem och ställ bilen.”

Den ombudsmannen, Tomas Pettersson i Helsingborg, har varit ett viktigt stöd under året som gått. Huvudskyddsombudet Roger Sederström ingår också i gänget som skapat det fackliga intresset.

Sedan klubbverksamheten startade har åkeriet tagits över av speditionsbjässen DSV. Arbetsuppgifterna är desamma: Chaufförerna lastar, kör och lossar mat och annat från Icas lager till butikerna. Men ägarskiftet betydde en omstart för de fackliga pionjärerna.

– De nya cheferna känner oss på pulsen och vi känner på dem, säger Roger Björk. Det gäller att hitta en bra väg till samarbete i den nya större organisationen.

Anette Martell, HR-chef för DSV:s hela svenska verksamhet, har bara positivt att säga om att det startas en fackklubb i Helsingborg. Hennes linje är att företaget ska ha en rak och öppen dialog med anställda.

– Och då skapar en fackklubb möjligheter för oss att ha ett närmare samarbete med dem som jobbar på en arbetsplats, säger Anette Martell. Det gäller särskilt chaufförer som det inte alltid är så lätt att träffa.

Den fackliga expeditionen har blivit en samlingspunkt. Alla chaufförer passerar utanför glasväggen när de ska hämta sina köruppdrag. Och där finns någon i styrelsen både dagar och kvällar.

– Vi tar oss den tid som krävs när någon har problem, undrar något eller bara vill prata en stund, säger Roger Björk.

Bland frågorna som den snart bildade klubben redan har drivit (först som en kommitté och nu med en interimsstyrelse) är diverse arbetsmiljöproblem. Till exempel ett stort övertidsuttag och att chaufförer körde med skadade fordon utan att anmäla problemen.

Snart blir det årsmöte. Då ska klubben bildas på allvar. Tio personer är nominerade till styrelsen. Roger Björk har fått nytt jobb och hoppar av, Jimmy McCorkindale hoppas på förnyat förtroende.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.