Rörigt med nya körkortsregler
De snåriga reglerna kring den nya körkortslagen, som börjar gälla i januari, förvirrar många. Busschauffören Markku Pesonen ville ta möjligheten att förnya sitt körkort innan lagen börjar gälla, för att slippa halverad giltighetstid. Men informationen han fick från Transportstyrelsen förvirrade mer än den gav svar.
Den 19 januari 2013 får Sverige en ny körkortslag. Då tillkommer flera nya klasser för körkortsbehörigheter. Dessutom kommer alla nya körkort med tungbehörighet att gälla i fem år, i stället för i tio år som i dag.
De nya giltighetstiderna påverkar yrkesschaufförer med tyngre behörigheter. Transportarbetaren har tidigare berättat om möjligheten för den som har körkort som går ut under 2013 att vända sig till Transportstyrelsen innan reglerna börjar gälla, och få tio års förlängning.
Men, enligt Transportstyrelsen, gäller möjligheten bara den som har fått en påminnelse och information om att det är dags att förnya.
Det här är något som förvirrade Markku Pesonen, busschaufför från Arvika som ringde upp Transportarbetarens redaktion. Informationen som han fick hemskickad från Transportstyrelsen gjorde honom snarare mer fundersam.
Formuleringen som han hakade upp sig på i brevet var: ”För dig som har en giltighetstid för högre behörighet på baksidan av körkortet, som infaller innan 19 januari 2013, är det viktigt att känna till möjligheten att ansöka om förlängning högst ett år tidigare.”
– Som jag tolkade det trodde jag att det skulle bli fem års förlängning för mig eftersom mitt körkort går ut efter den 19 januari, säger Markku Pesonen.
Hans körkort går ut i juni 2013. Om han skulle förnya det nu och få fem års giltighetstid så gäller det bara till hösten 2017, jämfört med om han väntar och förnyar några månader innan det går ut. Då kan det gälla till våren eller försommaren 2018.
– Dels handlar det om pengarna, dels handlar det om giltighetstiden. Om det inte skulle bli tio års förlängning skulle jag ju vänta med att förnya i stället för att göra det nu, säger Markku Pesonen.
Enligt Hans Cassepierre, handläggare på Transportstyrelsens fordonstekniska enhet är Markku Pesonen dock en av dem som har möjlighet att få tio års förlängning.
– Han har fått brevet nu och om han går till läkaren och förnyar så får han tio år, förutsatt att vi fattar beslutet innan den 19 januari nästa år, säger Hans Cassepierre.
Den som ansöker om förnyelse, trots att det är mer än ett år kvar och egentligen inte är dags, kan däremot inte räkna med tio års förlängning, eftersom ett nyutfärdat körkort då får samma utgångstid som det ursprungliga.
– Om alla skulle börja skicka in för att förnya nu skulle handläggningstiden bli så lång att besluten ändå fattades för sent, så det är svårt att dra fördel av det här. Och det är inte heller syftet med ändringarna, säger Hans Cassepierre.
Information om förnyelse skickas normalt sett ut upp till ett år innan körkortet går ut. För den som har fått information är det fritt fram att passa på och den som ändå är osäker uppmanas att höra av sig till Transportstyrelsen.